x
 

Πολιτική

Κατεχόμενα: Επικρίσεις κατά του Ερσίν Τατάρ γιατί αποφεύγει το διάλογο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Επικρίσεις από το «αντιπολιτευόμενο» Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ) σε σχέση με τους χειρισμούς της τουρκοκυπριακής ηγεσίας στο Κυπριακό διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια συζήτησης στη «βουλή» στα κατεχόμενα για τις επαφές της προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ στην Κύπρο.

Ο ηγέτης του ΡΤΚ, Τουφάν Έρχιουρμαν, είπε πως οι Τουρκοκύπριοι δεν αξίζουν να βρίσκονται στη θέση «της πλευράς που αποφεύγει ακόμη και τον διάλογο». Διερωτήθηκε γιατί ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, αποφεύγει μια τριμερή συνάντηση και εάν αυτό «είναι το αποτέλεσμα που αξίζει στον ιστορικό μας αγώνα».

Ο Τ. Έρχιουρμαν σημείωσε πως η στάση και οι αποφάσεις του κ. Τατάρ είναι εξαιρετικά σημαντικές για το μέλλον των Τουρκοκυπρίων.

Επεσήμανε πως στην περίπτωση μιας ομοσπονδιακής λύσης, θα υπάρχουν δυο ισότιμες συνιστώσες πολιτείες στη βάση της πολιτικής ισότητας, και πως «δεν θα υπάρξει απεμπόληση του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των Τ/κ».

Απαντώντας, ο «υπουργός εξωτερικών» Ταχσίν Ερτουγρούρογλου δήλωσε πως η αποστολή της κ. Ολγκίν είναι να αναζητήσει κοινό έδαφος που θα επιτρέψει στις δυο πλευρές να διαπραγματευτούν και όχι να προτείνει τριμερείς ή τετραμερείς συνομιλίες. Σημείωσε πως αναμένουν από την Ολγκίν να αναφέρει στον ΓΓ του ΟΗΕ πως δεν υπάρχει κοινό έδαφος, και σημείωσε πως αυτή δεν πρέπει να ξεφεύγει από τα όρια των όρων εντολής της.

Αντιδράσεις για τη στάση Τατάρ υπήρξαν και από διάφορες οργανώσεις στα κατεχόμενα. Χαρακτηριστικά, η πρόεδρος της συντεχνίας καθηγητών μέσης εκπαίδευσης (KTOEÖS), Σέλμα Εϊλέμ, επέκρινε έντονα την απόρριψη του διαλόγου από τον «διορισμένο πρόεδρο», όπως αποκάλεσε τον Ερσίν Τατάρ, και δήλωσε ότι δεν θα εγκαταλείψουν τον αγώνα για λύση και ειρήνη.

Ο Μουράτ Κανατλί, ΓΓ του Κόμματος Νέα Κύπρος (ΚΝΚ) είπε ότι ενώ ο Ερσίν Τατάρ βρισκόταν στη Γκάμπια, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, έβγαζε «χαριτωμένες» φωτογραφίες με την κ. Ολγκίν και ανέθεσε το έργο του σαμποτάζ της διαπραγματευτικής διαδικασίας στον εντολοδόχο του, Ερσίν Τατάρ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Την υπόσχεση ότι θα εργαστεί για την απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου, καθιστώντας την χώρο ειρηνικής συνύπαρξης για όλους τους νόμιμους κατοίκους της για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, έδωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι απλά ο καταλύτης για λύση, αλλά και ο καταλύτης και η καλύτερη ασφαλιστική δικλείδα για την εφαρμογή μιας ενδεχόμενης λύσης.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ