x
 

ΥΠΟΛΟΙΠΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

Καθαίρεση Ρώσου Μητροπολίτη και διακοπή σχέσεων με Μόσχα από το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας

23 Νοεμβρίου 2022

ΚΑΪΡΟ. Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κατά τη συνεδρίαση της την Τρίτη 22 Νοεμβρίου αποφάσισε την καθαίρεση του Ρώσου Μητροπολίτη Κλιν Λεωνίδα Γκορμπατσώφ, του φερομένου ως «Πατριαρχικού Εξάρχου Αφρικής» του Πατριαρχείου Μόσχας.

Αποφάσισε επίσης να διακόψει «την μνημόνευση του ονόματος του Πατριάρχου Μόσχας από τον Προκαθήμενο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας» Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πατριάρχης Θεόδωρος μέχρι τώρα μνημόνευε στα δίπτυχα της Ευχαριστίας τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο, παρόλο ότι ο τελευταίος είχε διακόψει το μνημόσυνο του Θεοδώρου λόγω της αναγνώρισης της Αυτοκεφαλίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Επισημαίνεται ότι το πρεσβυγενές Πατριαρχείο Αλεξανδρείας είναι το Δευτερόθρονο Πατριαρχείο στο διοικητικό σύστημα της Ορθόδοξης Εκκλησίας, έπειτα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Σε επίσημο ανακοινωθέν του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ανάμεσα στα άλλα διαλαμβάνονται και τα εξής: «Συνήλθε σήμερα, 22α Νοεμβρίου 2022, η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας υπό την Προεδρία της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχου κ. κ. Θεοδώρου Β΄, στο Καθολικό της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καϊρου.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Μακαριώτατος, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό προς τους Συνοδικούς αρχιερείς, τονίζοντας μεταξύ άλλων τον συμβολισμό της συγκλήσεως των εργασιών της Ιεράς Συνόδου στον ίδιο ιερό χώρο, όπου αναπαύονται πολλοί εκ των αοιδίμων Προκατόχων του, οι οποίοι μόχθησαν για την υπεράσπιση της ενότητος και των δικαίων του πρεσβυγενούς Πατριαρχικού Θρόνου.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ, Γενικός Πατριαρχικός Επίτροπος, αντιφώνησε την ΑΘΜ εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων και Θεοφιλεστάτων Ιεραρχών».

Σε άλλο σημείο τονίζεται πως «ο Πατριάρχης ενημέρωσε δια μακρών την Ιερά Σύνοδο για το επιτελεσθέν έργο του κατά την διαρρεύσασα χρονική περίοδο, από του Ιανουαρίου ε.ε. έως σήμερα, σε όλους τους τομείς της Πρωθιεραρχικής διακονίας του.

Ακολούθως, η Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε εκτενώς και αναλυτικώς με το θέμα της αντικανονικής εισπηδήσεως της Εκκλησίας της Ρωσίας στην ενόριο πνευματική και ποιμαντική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας στην ήπειρο της Αφρικής, υπό τον συντονισμό του φερομένου ως «Πατριαρχικού Εξάρχου Αφρικής» του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτη Κλιν Λεωνίδα Γκορμπατσώφ.

Μετά από διαλογική συζήτηση η Ιερά Σύνοδος προχώρησε στην καθαίρεση από του υψηλού υπουργήματος της Αρχιερωσύνης του τέως Μητροπολίτη Κλιν Λεωνίδα διά σειρά Κανονικών παραπτωμάτων (εισπήδηση σε δικαιοδοσία παλαιφάτου Εκκλησίας, καθιέρωση αντιμηνσίων, διανομή αγίου Μύρου, εξαγορά διά χρημάτων γηγενών κληρικών ακόμη και καθηρημένων, φατρία, εθνοφυλετισμό κ.α.) και κατεδίκασε τις καινοφανείς εκκλησιολογικοπολιτικές «θεωρίες» περί διαποιμάνσεως του Ρωσικού κόσμου ανά την υφήλιο επί τη βάσει της εθνικότητος».

Υπογραμμίζεται επίσης πως «κατόπιν της πολυμήνου αγνοήσεως και σιωπής του Πατριάρχη Μόσχας κ. Κυρίλλου προς τις έγγραφες διαμαρτυρίες του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας προς αυτόν, περί ανακλήσεως των εκ του Βορρά «Εξαρχικών» οργάνων του από την Αφρική, διακόπτεται άχρι καιρού η μνημόνευση του ονόματος του Πατριάρχου Μόσχας από τον Προκαθήμενο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου εξέδωσε το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στο οποίο, ανάμεσα στα άλλα, αναφέρει και τα εξής:«Η 5η Ιουνίου, ως παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης και ανάληψης δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος, μας υπενθυμίζει διαρκώς ένα ανεξόφλητο χρέος, αλλά και την ανεπάρκειά μας στη συνεχιζόμενη οικολογική κρίση του πλανήτη μας.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ