x

Ομογένεια

Κάθι Πάππας: Το «2022 Metropolis of Denver GOYA Basketball Tournament» είναι τουρνουά για την πίστη, τη διασκέδαση και την παρέα

14 Ιανουαρίου 2022

Ενα πολύ μεγάλο Μπασκετικό Τουρνουά ξεκίνησε από την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου μέχρι τις 17 Ιανουαρίου στο Grapevine του Τέξας. Ενα Τουρνουά που διεξάγεται από τις αρχές της δεκαετίες του 1970 και λειτουργεί με πολύ μεγάλη επιτυχία. Στο «2022 Metropolis of Denver GOYA Basketball Tournament» (https://bit.ly/3zWvfmi) μετέχουν 19 Ενορίες από 8 Πολιτείες και όπως τονίζει η Κάθι Πάππας (Kathy Pappas), μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής που «τρέχει» το Πρόγραμμα του GOYA για την Μητρόπολη είναι «ένα πολύ ασφαλές τουρνουά που οργανώνει η Μητρόπολη του Ντένβερ για νέους και νέες ηλικίας 11 έως 18 ετών που έχουν την ευκαιρία να βρίσκονται μαζί για την πίστη, για τη διασκέδαση και για την παρέα».
Πρόκειται για τουρνουά που δίνει την ευκαιρία σε Ελληνόπουλα από 8 Πολιτείας των ΗΠΑ να βρεθούν μαζί, να παίξουν, να κάνουν παρέα, να μιλήσουν, να επικοινωνήσουν και φυσικά να βρεθούν κοντά στην Εκκλησία, στην θρησκεία αλλά και στην Ελλάδα αφού όπως αποκαλύπτει η Κάθι Πάππας «στην εκδήλωση έχουμε πρόγραμμα ‘Μάθετε ελληνικούς χορούς’», όμως το πιο σημαντικό όπως μάς λέει είναι η επαφή με την Εκκλησία αφού όλοι μαζί παρακολουθούν «την Εσπερινή λειτουργία το απόγευμα της Παρασκευής και την Θεία Λειτουργία την Κυριακή, ενώ μετά υπάρχει γλέντι και βραβεία».
Ενα Τουρνουά – εκδήλωση που διοργανώνει η Μητρόπολη του Ντένβερ και αποτελεί για την κυρία Πάππας «ευκαιρία για τις οικογένειες να βρεθούν μαζί για ένα Σαββατοκύριακο Ορθοδοξίας, Εκδηλώσεων και Αθλητισμού».

κ. Κάθι, πείτε πως λειτουργεί το Denver GOYA Basketball Tournament.
«Καταρχάς να τονίσω πως το Τουρνουά ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και συνεχίζεται με επιτυχία μέχρι σήμερα. Στο ‘2022 Metropolis of Denver GOYA Basketball Tournament’ που διεξάγεται το Σαββατοκύριακο στο Grapevine του Τέξας, συμμετέχουν 19 Ενορίες από 8 Πολιτείες και συγκεκριμένα τις Tέξας, Κολοράντο, Λουιζιάνα, Γιούτα, Οκλαχόμα, Καλιφόρνια, Κάνσας και Αρκάνσας. Από τις 19 Ενορίες λαμβάνουν μέρος 36 ομάδες και συνολικά 540 συμμετέχοντες όπως παίκτες, προπονητές, σύμβουλοι, κληρικοί. Στις εξέδρες βρίσκονται περίπου 800 θεατές, αριθμός που έχει μειωθεί φέτος λόγω της Covid.
Οι 36 ομάδες των GOYANS που αφορούν τις ηλικίες από 11 έως 18 ετών, χωρίζονται σε 4 κατηγορίες: Αγωνιστικό αγοριών (Junior και Senior), Ψυχαγωγικό αγοριών (Junior και Senior), Αγωνιστικό κοριτσιών (Junior και Senior), Ψυχαγωγικό κοριτσιών (Junior και Senior).
Επίσης υπάρχουν 75 προπονητές, 16 διαιτητές και 17 ιερείς που βρίσκονται συνεχώς με τα παιδιά, ενώ διαμένουμε στο Hilton DFW Lakes στο Grapevine του Τέξας».

Υπάρχει Επιτροπή που οργανώνει το Τουρνουά;
«Ναι, μία επιτροπή που αποτελείται από πολλούς ανθρώπους. Ομως τη διαχειρίζεται και την επιβλέπει η Εκτελεστική Επιτροπή που αποτελείται από τους: Κάθι και Ντιν Πάππας (Kathy & Dean Pappas), Ιαν Ρεχμέτ (Ian Rehmet) και τον ιερέα Νικόλαο Χατζέλη (Fr. Nicholas Hadzellis)».

Ποιος είναι ο ρόλος της Εκκλησίας στο Τουρνουά; Και ποιος ο ρόλος των γονέων των παιδιών;
«Πρόκειται για Τουρνουά που οργανώνει η Μητρόπολη του Ντένβερ. Ο ρόλος της εκκλησίας είναι να οργανώνει μια ασφαλή εκδήλωση κατά την οποία νέοι ηλικίας από 11 έως 18 ετών βρίσκονται μαζί για την πίστη, για τη διασκέδαση και για την παρέα.
Συμμετέχουν 15 ιερείς που ψέλνουν κατά τον Εσπερινό, ενώ την Κυριακή το πρωί λαμβάνει χώρα η Θεία Λειτουργία. Είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τα παιδιά να μάθουν τους εκκλησιαστικούς ύμνους -το Σάββατο το απόγευμα.
Επίσης υπάρχει τελετή απονομής βραβείων για τους μαθητές Λυκείου, καθώς και ένα πάρτι με το όνομα ‘Πίτσα και Παρέα’ για τους απόφοιτους και τους κληρικούς το βράδυ της Κυριακής.
Θέλω να τονίσω την στήριξη και επίβλεψη που υπάρχει από τους γονείς προς όλους τους συμμετέχοντες στην GOYA».

Τι μέτρα έχετε πάρει για τον Covid μέσα στα γυμναστήρια.
«Τηρούμε το πρωτόκολλο για την Covid-19 της πολιτείας του Τέξας που είναι:
– Κατά τον ερχομό τους στο τουρνουά, οι συμμετέχοντες ερωτώνται για πιθανά συμπτώματα της Covid, όπως βήχα, δύσπνοια, ρίγη, μυϊκό πόνο, πονοκέφαλο, πονόλαιμο, απώλεια γεύσης ή όσφρησης, αίσθηση πυρετού.
– Τηρείται η υγιεινή των χεριών και της αναπνοής. Τους λέμε να ‘πλένετε ή απολυμαίνετε τα χέρια σε τακτά χρονικά διαστήματα, μεταξύ άλλων πριν και μετά από κάθε γεύμα και μετά τη χρήση της τουαλέτας. Πλύσιμο με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Εάν χρησιμοποιείτε απολυμαντικό χεριών, χρησιμοποιήστε ένα προϊόν που περιέχει τουλάχιστον 60% αλκοόλ’. Οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται να βήχουν και να φτερνίζονται μέσα στη μάσκα τους, σε ένα χαρτομάντιλο ή τον αγκώνα τους. Τους λέμε ‘μην βήχετε στα χέρια σας’.
– Εάν οι συμμετέχοντες στην GOYA έχουν βρεθεί θετικοί στην Covid κατά το Σαββατοκύριακο του τουρνουά, η DAC πρέπει: 1) να ενημερώσει τις ομάδες για το καθεστώς των μολύνσεων 2) να απομονώσει ή να απομακρύνει τον συμμετέχοντα από την ομαδικής δραστηριότητα στο μέτρο των δυνατοτήτων της.
– Σε όλους τους χώρους εκδηλώσεων ισχύουν ενισχυμένα μέτρα υγείας και ασφάλειας».

Υπάρχουν πρωταθλήματα από τα οποία συμμετέχουν τα παιδιά στο Τουρνουά ή βγαίνουν μέσα από τα σχολεία;
«Μετά τη Θεία Λειτουργία της Κυριακή, πραγματοποιείται το Πρωτάθλημα με το αγωνιστικό κομμάτι, στο ψυχαγωγικό υπάρχουν 3 αγώνες και το βράδυ -της Κυριακής- υπάρχει το δείπνο με τα βραβεία και το γλέντι».

Ποιοι είναι οι άνθρωποι που στηρίζουν και βοηθούν στο να διεξαχθεί το Τουρνουά;
«Και βέβαια έχουμε αρκετούς ανθρώπους που στηρίζουν και βοηθούν το Τουρνουά. Ο πρωτοσύγκελος Λου Χριστόπουλος (Lou Christopulos), η Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού της Μητρόπολης του Ντένβερ, η Νεολαία της Μητρόπολης του Ντένβερ και οι ομάδες νεαρών ενηλίκων μαζί με τις οικογένειές τους. Επίσης έχουμε πολλούς γενναιόδωρους χορηγούς, γονείς, εθελοντές, την Order of AHEPA, τον προϊστάμενο της Ενορίας της Αγίας Τριάδας του Ντάλας, ιερέας Mark Pakes, τοπικές επιχειρήσεις, το ξενοδοχείο που μας φιλοξενεί και είναι το Hilton DFW Hotel».

Τι προσφέρει το Τουρνουά στα παιδιά, στους γονείς, στον Ελληνισμό της περιοχής;
«Προσφέρει σημαντικά πράγματα για τον Ελληνισμό όπως Εσπερινή λειτουργία το απόγευμα της Παρασκευής, παρέα όλα τα Ελληνόπουλα και οι γονείς για όλο το Σαββατοκύριακο, Θεία Λειτουργία την Κυριακή και γλέντι μετά το δείπνο και τα βραβεία το βράδυ της Κυριακής».

Μπορείτε να μας δώσετε το πρόγραμμα των αγώνων;
«Από το Σάββατο το πρωί στις 8:00 έως τις 6:00 το απόγευμα και από τις 12:00 το μεσημέρι της Κυριακής έως τις 5:00 το απόγευμα, έχουμε την διεξαγωγή των αγώνων στις κατηγορίες αγοριών και κοριτσιών.
Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται:
– Η ‘Εκδήλωση Καλωσορίσματος’ για τους νεαρούς ενήλικες, μηχανικός ταύρος, διαγωνισμός ελεύθερων βολών και το πρόγραμμα ‘Μάθετε ελληνικούς χορούς’.
– Το Σάββατο έχουμε εκδήλωση έξω από τον βασικό χώρο – Τις ‘Κύριες Εκδηλώσεις’, όπως παιχνίδια, μπόουλινγκ, δείπνο κ.λπ.).
– Και το βράδυ της Κυριακής δείπνο βραβείων και γλέντι, όπου περιλαμβάνονται ελληνικοί χοροί, ενώ 4 άτομα διαγωνίζονται στον μηχανικό ταύρο».

Ενα μήνυμα που θέλετε να περάσετε από το Τουρνουά;
«Το Τουρνουά Μπάσκετ της GOYA είναι η μεγαλύτερη ετήσια εκδήλωση που διοργανώνει η Μητρόπολη του Ντένβερ. Είναι μια ευκαιρία για τις οικογένειες να βρεθούν μαζί για ένα Σαββατοκύριακο Ορθοδοξίας, Εκδηλώσεων και Αθλητισμού».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το «2 στα 2» έκανε η «Μπλε» Β3 ομάδα της Ενορίας του Αγίου Νικολάου Φλάσινγκ στο φετινό Ελληνο-Ορθόδοξο Πρωτάθλημα Μπάσκετ της Αρχιεπισκοπής.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Απεβίωσε σε ηλικία 66 ετών στην πόλη McKeesport της Πενσυλβάνιας, ο δικηγόρος Πήτερ Παπαδάκος, ο οποίος ήταν από τα πλέον δραστήρια μέλη της Μητρόπολης Πίτσμπουργκ και εκ των καλύτερων ιεροψαλτών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αμερική

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την προσωρινή διακοπή των πτήσεων σε μια σειρά από αμερικανικά αεροδρόμια, που επηρεάζει και τη γραμμή Αθήνα – Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η αεροπορική εταιρεία Emirates, το απόγευμα της Τρίτης, 18 Ιανουαρίου, προκαλώντας αναταραχή στο επιβατικό κοινό.

Αμερική

Διεκδικώντας πατρίδες Το 2021 ο Ελληνισμός γιόρτασε την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση που ελευθέρωσε το Εθνος και ίδρυσε το κράτος των Ελλήνων.

ΒΙΝΤΕΟ

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που διοργάνωσαν φοιτητικοί σύλλογοι και εκπαιδευτικοί φορείς στην Αθήνα.

Mία νεκρή, 8 τραυματίες από πυρκαγιά σε κτίριο στο Μπρονξ (Vid)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και οκτώ τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων πέντε αστυνομικοί, σε μια έκρηξη και φωτιά που προκάλεσε την κατάρρευση τριώροφου κτιρίου στην πόλη της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Τρίτη.