x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Καθήλωσε η ομιλία του μαθητή Δημητρίου Γαλανού στο κυβερνείο Μασαχουσέτης

10 Απριλίου 2024

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Δημήτριος Γαλανός, μαθητής στην Γ’ τάξη του ελληνικού απογευματινού σχολείου της κοινότητας του Αγίου Νεκταρίου στο Ρόσλιντεϊλ Βοστώνης, καθήλωσε τους πάντες με την ομιλία που εκφώνησε στην εκδήλωση στο κυβερνείο της Μασαχουσέτης για την εθνική επέτειο της Ελλάδας, τόσο λόγω του περιεχομένου της όσο και για την εκφορά του λόγου του σε άπταιστα Ελληνικά. Καταχειροκροτήθηκε από τους ομογενείς οι οποίοι έσπευδαν να συγχαρούν τους γονείς του και την διευθύντρια του Σχολείου, Μαρία Κυριακαντωνάκη-Μπακόλα.

Η αδελφή του, Δωροθέα Γαλανού, μαθήτρια της Β΄ τάξης στο ίδιο σχολείο, απήγγειλε το ποίημα «Αθάνατη Ελλάδα».

Στη συνέχεια, δημοσιεύουμε ατόφια την ομιλία του Δημητρίου Γαλανού, κατά την επιθυμία δεκάδων ομογενών μας αναγνωστών και φίλων του «Εθνικού Κήρυκα».

Ιδού η ομιλία:

«Αγαπητοί κυρίες και κύριοι,

Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε να μιλήσω σήμερα για την Επανάσταση του 1821.

Φέτος, η 25η Μαρτίου έχει για μένα μια ξεχωριστή σημασία. Βρίσκομαι μακριά από την Ελλάδα, στη Βοστώνη, και όμως νιώθω πιο κοντά από ποτέ στην πατρίδα μου.

Την Κυριακή, θα παρελάσω μαζί με όλα τα ελληνικά σχολεία στο κέντρο της Βοστώνης. Θα υψώσω την ελληνική σημαία με περηφάνια και θα φωνάξω δυνατά ‘Ζήτω η Ελλάδα!’.

Πριν από 203 χρόνια, η Ελλάδα βρισκόταν υπό την τυραννία των Οθωμανών. Ο ελληνικός λαός υπέφερε από αδικίες, καταπίεση και εξαθλίωση.

Ομως, η φλόγα της ελευθερίας έκαιγε στις καρδιές των Ελλήνων. Ηρωες, όπως ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, σήκωσαν το λάβαρο της Επανάστασης.

Πολέμησαν με θάρρος και αυτοθυσία για να διώξουν τους Οθωμανούς και να χτίσουν μια ελεύθερη Ελλάδα. Μετά από οκτώ χρόνια σκληρών μαχών, η Ελλάδα κατάφερε να νικήσει.

Η 25η Μαρτίου 1821 είναι μια ημερομηνία-σύμβολο. Σηματοδοτεί τη γέννηση του έθνους-κράτους μας και την απαλλαγή μας από την τυραννία.

Είναι μια μέρα μνήμης, τιμής και περηφάνιας. Θυμόμαστε τους αγώνες των προγόνων μας, που με θυσίες και αίμα δημιούργησαν την ελεύθερη Ελλάδα.

Είμαστε τυχεροί που ζούμε σε μια ελεύθερη χώρα. Εχουμε το δικαίωμα να μιλάμε ελεύθερα, να σκεφτόμαστε ελεύθερα, να ονειρευόμαστε ελεύθερα.

Εγώ, ως μαθητής που ζει μακριά από την Ελλάδα, νιώθω την ευθύνη να διατηρήσω ζωντανή την ελληνική κληρονομιά. Να μάθω την ελληνική γλώσσα, να γνωρίσω την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό.

Και θέλω να απευθυνθώ σε όλους τους μαθητές και τους γονείς των ελληνικών σχολείων: Ας διατηρήσουμε ζωντανή τη φλόγα της Ελλάδας στις καρδιές μας. Ας μάθουμε την Ιστορία και τον Πολιτισμό μας. Ας μιλήσουμε για τα ιδανικά της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ισότητας.

Η Ελλάδα είναι η Πατρίδα μας. Είναι το Σπίτι μας. Είναι το Μέλλον μας.

Αγαπητοί κυρίες και κύριοι,

Κλείνω την ομιλία μου με ένα απόφθεγμα του Οδυσσέα Ελύτη:

‘Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα, είναι μια Ιδέα.’

Η Ελλάδα είναι μια ιδέα που εμπνέει τους ανθρώπους εδώ και αιώνες. Είναι μια ιδέα Ελευθερίας, Δημοκρατίας και Πολιτισμού.

Είναι χρέος μας να διατηρήσουμε ζωντανή αυτή την ιδέα. Να την μεταδώσουμε στις επόμενες γενιές. Να κάνουμε την Ελλάδα μια χώρα αντάξια της κληρονομιάς της.

Χρόνια πολλά Ελλάδα! Ζήτω η 25η Μαρτίου!».

Το τμήμα των ομογενών ευζώνων άνοιξε την Πολιτιστική εκδήλωση μετά το πέρας της παρέλασης στον Εθνικό Κήπο της Βοστώνης χορεύοντας με καμάρι όμορφους Ελληνικούς χορούς.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ «Ε.Κ./ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ
Ο μικρός Ελισσαίος Σαραντόπουλος ντυμένος τσολιάς σηκώνει με καμάρι την Ελληνική σημαία έτοιμος για την παρέλαση.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ «Ε.Κ./ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ
Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Δικηγόρων της Βοστώνης και ο φοιτητικός σύλλογος του πανεπιστημίου του Suffolk στην παρέλαση.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ «Ε.Κ./ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ
Ο Χρήστος και η Ελένη Κακάμπουρα με τον γιο τους Αλέξανδρο και την εγγονούλα τους απόλαυσαν την παρέλαση.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ «Ε.Κ./ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ
Ο μικρός τσολιάς κρατώντας την Ελληνική σημαία στα χέρια προπορεύεται της ιστορικής κοινότητας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Κέμπριτζ Μασαχουσέτης στην παρέλαση.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ «Ε.Κ./ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ
Η ανερχόμενη κοινότητα της Αγίας Αικατερίνης στην πόλη Braintree της Μασαχουσέτης συμμετείχε στην παρέλαση δυναμικά με τον ιερέα της, το σχολείο της και τους ενορίτες της.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ «Ε.Κ./ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ
Ομογενείς από διάφορα μέρη της Βοστώνης, πόλεις και πολιτείες της Νέας Αγγλίας, κρατώντας την Ελληνική σημαία στα χέρια ζητωκραύγαζαν «Ζήτω η Ελλάδα» χειροκροτώντας.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ «Ε.Κ./ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ
Η κοινότητα του Αγίου Αθανασίου του Αρλιγκτον Μασαχουσέτης έκανε δυναμική παρουσία στην παρέλαση με επικεφαλής τον ιερέα της, το κοινοτικό συμβούλιο, και τους ενορίτες της.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ «Ε.Κ./ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ
Η κοινότητα του Αγίου Γεωργίου στο Λιν Μασαχουσέτης η οποία κάθε χρόνο δίνει το παρόν στην παρέλαση με τον ιερέα της, το κοινοτικό συμβούλιο, το σχολείο και τους νέους της.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ «Ε.Κ./ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ
Η ιστορική κοινότητα Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Σόμερβιλ Μασαχουσέτης, η οποία έδωσε και φέτος όπως άλλωστε και κάθε χρόνο δυναμικό παρόν στην παρέλαση, τιμώντας τους ήρωες.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ «Ε.Κ./ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ
Οι συντονιστές της παρέλασης οι οποίοι κοπίασαν πολύ για την εύρυθμη λειτουργία και διεξαγωγή της παρέλασης, συντονίζοντας τα τμήματα, τις μπάντες, τα άρματα, τα σχολεία.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ «Ε.Κ./ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια και μια άλλη σειρά από κατηγορίες κρίθηκε ο 48χρονος οδηγός ταξί Μοχάμεντ Μπουιγιάν (Mohammad Bhuiyan), ο οποίος, ένεκα της παραβατικής οδηγικής του συμπεριφοράς, έκοψε το νήμα της ζωής του Ελληνοαμερικανού Αντωνίου Σπυρόπουλου, σε ένα τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου στο Νόρθερν Μπούλεβαρντ.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ