x
 

Πολιτική

Καθοριστικής σημασίας η νέα κάθοδος της προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ

30 Απριλίου 2024

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ως καθοριστικής σημασίας για την διερευνητική πρωτοβουλία που ανέλαβαν τα Ηνωμένα Εθνη, αξιολογείται η επικείμενη επίσκεψη της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Μαρία Ανχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

Στη Λευκωσία, η Κυβέρνηση καλλιεργεί ελπίδες για κινητικότητα και εξελίξεις ενόψει της επιστροφής της κ. Ολγκίν στο νησί. Σε συνέχεια των χωριστών συναντήσεων του Αντόνιο Γκουτέρες με τους δύο ηγέτες σε Βρυξέλλες και Νέα Υόρκη αντίστοιχα, η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί πως αυτή τη φορά η προσωπική απεσταλμένη θα μεταφέρει στην Λευκωσία συγκεκριμένα μηνύματα.

Το σκηνικό ίσως ξεκαθαρίσει σε μια ενδεχόμενη νέα επίσκεψη της Ολγκίν στην Τουρκία. Όπως έγινε γνωστό η απεσταλμένη ζήτησε μια νέα συνάντηση από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, πριν επιστρέψει στην Κύπρο. Όσο για μια πιθανή νέα μετάβαση της στην Αθήνα, είναι δύσκολο να προγραμματιστεί τελευταία στιγμή (δηλαδή αφού απαντήσει η Άγκυρα) και λόγω των αργιών του Πάσχα.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η Ολγκίν θα επιστρέψει στην Κύπρο την Τρίτη του Πάσχα, 7 Μαΐου. Την επόμενη μέρα θα έχει συναντήσεις με τους δύο ηγέτες, τους οποίους ζήτησε να δει και πριν αναχωρήσει από το νησί μια εβδομάδα αργότερα. Στο μεσοδιάστημα έχει εκφράσει την πρόθεση της να συνεχίσει τις συναντήσεις με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και κόμματα από τις δύο κοινότητες.

Για διαφορετικούς λόγους η κάθε μια, οι δύο πλευρές θεωρούν αυτή την επίσκεψη της απεσταλμένης ως μείζονος σημασίας. Για την ελληνοκυπριακή πλευρά λόγω του μηνύματος που ενδεχομένως θα μεταφέρει από τον Αντόνιο Γκουτέρες. Η προσδοκία έχει να κάνει με μια πρόσκληση για κοινή συνάντηση άτυπου χαρακτήρα. Αυτό θεωρεί ως καλό σενάριο η Κυβέρνηση, πιστεύοντας πως θα ήταν ωφέλιμη μια καταπρόσωπο συζήτηση των δύο ηγετών στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Κάτι πέραν τούτου είναι θεωρητικά και πρακτικά αδύνατο να συμβεί.

Ακόμη και μια κοινή συνάντηση δεν είναι παρά ένα σενάριο, στο οποίο – το πιο πιθανόν – τα κατεχόμενα δεν θα ανταποκριθούν θετικά. Εκτός κι αν αναγκαστούν να το πράξουν. Ο Τατάρ αρνήθηκε όταν τέθηκε ζήτημα τριμερούς τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, αλλά και όταν κατά την πρώτη επίσκεψη της Ολγκίν στην Κύπρο βολιδοσκοπήθηκε για κοινή συνάντηση των ηγετών με την απεσταλμένη. Και στις δύο περιπτώσεις η άρνηση του πηγάζει από το γεγονός πως μια συνάντηση χωρίς την ικανοποίηση των απαιτήσεων του θα έδινε την εντύπωση πως συζητά για ομοσπονδιακή λύση.

Παρόλα αυτά η τουρκοκυπριακή πλευρά θεωρεί σημαντική την επίσκεψη της προσωπικής απεσταλμένης διότι πιστεύει πως θα φέρει την παρούσα διαδικασία ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση χωρίς αποτέλεσμα. Άλλωστε το κατοχικό καθεστώς μετράει αντίστροφα για την 5η Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία (υποστηρίζει πως) τερματίζεται η δήθεν εξάμηνη προσπάθεια και ο διορισμός της Ολγκίν.

Μοναδική στόχευση του Ερσίν Τατάρ παραμένει η ολοκλήρωση της αποστολής χωρίς αποτέλεσμα, ώστε να τροχοδρομήσει εξελίξεις σε σχέση με την αναγνώριση του παράνομου μορφώματος ως κράτος. Μόνο έτσι θεωρεί πως θα λυθεί το Κυπριακό, επιμένοντας πως δεν θα δώσει τη συγκατάθεση του για οποιαδήποτε άλλη μορφή λύσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Την υπόσχεση ότι θα εργαστεί για την απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου, καθιστώντας την χώρο ειρηνικής συνύπαρξης για όλους τους νόμιμους κατοίκους της για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, έδωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι απλά ο καταλύτης για λύση, αλλά και ο καταλύτης και η καλύτερη ασφαλιστική δικλείδα για την εφαρμογή μιας ενδεχόμενης λύσης.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ