x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

Πολιτική

Καθορίζεται η διαδρομή του ηλεκτρισμού από Τουρκία στα κατεχόμενα

18 Σεπτεμβρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η Τουρκία εξαγγέλλει έργα εξάρτησης των κατεχομένων και τα υλοποιεί. Προχωρεί, όπως φαίνεται, η υλοποίηση και του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Τουρκίας και κατεχομένων. Αν και, όπως δηλώνουν Τούρκοι αξιωματούχοι, θα εκπονηθεί πρώτα μελέτη, η προετοιμασία έχει ξεκινήσει.

Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι η κατοχική δύναμη προχωρεί σε εργασίες στη θαλάσσια περιοχή. Από εκεί που θα περάσει το καλώδιο. Επί τούτου έχει εκδοθεί και οδηγία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) με αριθμό 0816/23.

Η οδηγία που εξέδωσε η Τουρκία, τη χρονική περίοδο η οποία καθορίζεται (12-20 Σεπτεμβρίου), το πλοίο «Arctic» θα προβεί σε επιστημονική έρευνα και σε εργασίες καθορισμού της διαδρομής καλωδίου προς την Κύπρο. Από την οδηγία φαίνεται πως οι εργασίες θα διεξαχθούν σε σημεία που βρίσκονται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Ωστόσο, αυτό αναπόφευκτα δεν θα τηρηθεί καθώς για να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα προφανώς και οι έρευνες θα καλύψουν και τη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, βορείως του νησιού. Ενδεχομένως αυτό να γίνει σε μια επόμενη φάση. Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, το ανέφερε πρόσφατα και ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας Τζεβντέτ Γιλμάζ, που επισκέφθηκε τα κατεχόμενα, στόχος είναι ο ηλεκτρισμός να δίνεται και πέραν από Τουρκία και την αποσχιστική οντότητα.

Από τα κατεχόμενα, όπως έχει λεχθεί, ο ηλεκτρισμός θα διοχετεύεται και σε άλλες χώρες. Ουσιαστικά θέλουν να αντιγράψουν ή να δώσουν την «απάντησή» τους στο έργο EuroAsia Interconnector. Σημειώνεται συναφώς ότι το πλοίο αυτό, το «Arctic», ανήκει στη γερμανική εταιρεία FUGRO, η οποία είχε παλαιότερα εκτελέσει εργασίες για τον καθορισμό της διαδρομής πόντισης του καλωδίου τηλεπικοινωνιών ανάμεσα σε Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία και Γαλλία.

Ο Τατάρ στη Νέα Υόρκη

Στο μεταξύ, στις 23 Σεπτεμβρίου, το επόμενο Σάββατο, θα συναντηθεί ο Ερσίν Τατάρ με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Τατάρ έφτασε στη Νέα Υόρκη και παρευρέθηκε σε δείπνο που διοργάνωσε η Τουρκο-αμερικανική Εθνική Διοικούσα Επιτροπή (TASC) στο Rockefeller Plaza.

Στο δείπνο, όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Τουρκίας, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, άλλοι αξιωματούχοι από την Τουρκία αλλά και από την τουρκική κοινότητα της Αμερικής, όπως και κοινότητες άλλων εθνικών προελεύσεων.

Στις δηλώσεις του ο Τατάρ είπε ότι είναι υπέρ του διαλόγου, αλλά πρέπει να γίνει αποδεκτή η «πραγματικότητα της τδβκ» όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος, κι αυτό θα εξηγήσει –είπε- σε διάφορες πλατφόρμες στη Νέα Υόρκη. «Θα είμαστε εκεί για να μιλήσουμε για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του λαού μας με όλους», είπε.

Η νέα πολιτική της τουρκικής πλευράς συνεχίζεται ως έχει, πρόσθεσε, δεν θα προχωρήσουν σε επίσημες διαπραγματεύσεις χωρίς να επιβεβαιώσουν την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του ψευδοκράτους, με την πλήρη υποστήριξη της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι οι παγκόσμιες ισορροπίες έχουν αλλάξει, η Κύπρος δεν μπορεί «να γυρίσει πίσω» και η πλήρης υποστήριξη της Τουρκίας στην νέα πολιτική αποτελεί ένδειξη ότι αυτή προχωρά σωστά.

Ο κατοχικός ηγέτης, παραπέμποντας στην ε/κ πλευρά, υποστήριξε ότι «η απέναντι πλευρά παίζει παιχνίδι» και προσπαθεί να παρασύρει την τουρκική πλευρά σε διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν το 2017 στο Κραν Μοντανά. «Είναι σαφές ότι προσπαθούν να μας τραβήξουν σε μια ενιαία δομή διακόπτοντας τους δεσμούς μας με τη μητέρα πατρίδα Τουρκία. Δεν θα πέσουμε ποτέ σε αυτό το παιχνίδι. Βαδίζουμε σ’ ένα δρόμο με το δικό μας κράτος εδώ και 60 χρόνια. Αν θέλουμε να ζούμε ελεύθερα, ανεξάρτητα και με αξιοπρέπεια στο μέλλον, πρέπει να προσέχουμε βασικά κριτήρια».

Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται και ο «υπεξ», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο οποίος συμμετείχε προηγουμένως στην Τουρκία στο 10ο Συνέδριο του Παγκόσμιου Τουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου και μίλησε στο πάνελ με τίτλο «Συνένωση δυνάμεων με φίλους στη διασπορά».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του «υπεξ», ο κ. Ερτουγρούλογλου θα έχει επαφές τόσο στην Νέα Υόρκη όσο και στην Ουάσιγκτον. Μαζί του στις ΗΠΑ, εκτός από «διπλωμάτες» του ψευδοκράτους, μετέβη και ο πρώην διαπραγματευτής Οσμάν Ερτούγ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Παρασκηνιακές διεργασίες για μια κίνηση στο παρά πέντε από πλευράς του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ