x
 

Οικονομία

Κάτω από τα 4 δολάρια το γαλόνι η τιμή της βενζίνης

11 Αυγούστου 2022

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. («ΑΡ»). Η τιμή της βενζίνης έπεσε κάτω από το όριο των 4 δολαρίων για πρώτη φορά εδώ και πέντε μήνες, γεγονός που αποτελεί ένα ευχάριστο νέο για τους καταναλωτές που τα «βρίσκουν σκούρα» με τις υψηλές τιμές πολλών άλλων βασικών αγαθών.

Η Αμερικανική Ενωση Αυτοκινήτου (AAA) δήλωσε ότι ο εθνικός μέσος όρος για ένα γαλόνι απλής βενζίνης ανήλθε στα 3,99 δολάρια την Πέμπτη.

Οι τιμές έχουν μειωθεί κατά 15 σεντς την τελευταία εβδομάδα και κατά 68 σεντς τον τελευταίο μήνα, σύμφωνα με την Ενωση Αυτοκινήτου.

Η εφαρμογή για αγορές από το κινητό «Gas Buddy» ανέφερε ότι ο εθνικός μέσος όρος είχε ήδη μειωθεί στα 3,98 δολάρια την Τετάρτη.

Η πτώση της τιμής της βενζίνης, των αεροπορικών εισιτηρίων και των ειδών ένδυσης ανακουφίζει λίγο τους καταναλωτές, αν και ο πληθωρισμός εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών.

Οι τιμές του πετρελαίου άρχισαν να αυξάνονται στα μέσα του 2020, καθώς οι Οικονομίες ξεκίνησαν να ανακάμπτουν από το αρχικό σοκ της πανδημίας. Αυξήθηκαν και πάλι, όταν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι ανακοίνωσαν κυρώσεις κατά της Ρωσίας, λόγω του πολέμου με την Ουκρανία.

Πρόσφατα, ωστόσο, οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν λόγω της ανησυχίας για την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης σε όλο τον Κόσμο. Το αργό πετρέλαιο των ΗΠΑ υποχώρησε πρόσφατα κοντά στα 90 δολάρια το βαρέλι, αρκετά κάτω από τα 120 δολάρια το βαρέλι τον Ιούνιο.

Οι υψηλές τιμές μπορεί επίσης να αναγκάσουν τους Αμερικανούς να οδηγούν λιγότερο. Η ζήτηση βενζίνης στις αρχές Αυγούστου ήταν μειωμένη κατά 3,3% σε σχέση με την ίδια εβδομάδα πέρυσι.

Οι τιμές στην αντλία είναι πιθανό να αποτελέσουν μείζον θέμα ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.

Οι Ρεπουμπλικανοί κατηγορούν τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για τις υψηλές τιμές της βενζίνης, εκμεταλλευόμενοι τις αποφάσεις του να ακυρώσει μια άδεια για έναν μεγάλο αγωγό και να αναστείλει νέες μισθώσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου σε ομοσπονδιακές εκτάσεις.

Ο Μπάιντεν δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι μια οικογένεια με δύο αυτοκίνητα εξοικονομεί 100 δολάρια το μήνα επειδή οι τιμές έχουν πέσει από το ποσό-ρεκόρ που «χτύπησαν» στα μέσα Ιουνίου.

Ο Μπάιντεν έχει επίσης έρθει σε αντιπαράθεση με τις πετρελαϊκές εταιρείες, κατηγορώντας τις ότι δεν παράγουν όσο πετρέλαιο και βενζίνη θα μπορούσαν, ενώ παράλληλα σημειώνουν τεράστια κέρδη. «Η ‘Exxon’ έβγαλε περισσότερα χρήματα από τον Θεό φέτος», δήλωσε τον Ιούνιο.

Η «Exxon» δήλωσε ότι αύξησε την παραγωγή πετρελαίου, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της «Chevron» δήλωσε ότι ο Μπάιντεν προσπαθούσε να αμαυρώσει το όνομα της βιομηχανίας του.

Ο εθνικός μέσος όρος της τιμής της βενζίνης δεν έχει πέσει κάτω από τα 4 δολάρια από τις αρχές Μαρτίου. Οι τιμές έφτασαν στα 5,02 δολάρια το γαλόνι στις 14 Ιουνίου, σύμφωνα με την AAA. Μειώθηκαν αργά τον υπόλοιπο Ιούνιο και στη συνέχεια άρχισαν να πέφτουν πιο γρήγορα.

Οι οδηγοί στην Καλιφόρνια και τη Χαβάη εξακολουθούν να πληρώνουν πάνω από 5 δολάρια, ενώ άλλες πολιτείες στη Δύση πληρώνουν περίπου το ίδιο. Η φθηνότερη βενζίνη βρίσκεται στο Τέξας και σε αρκετές άλλες πολιτείες του Νότου και των Μεσοδυτικών Πολιτειών.

Πριν από ένα χρόνο, η μέση τιμή σε εθνικό επίπεδο ήταν περίπου 3,20 δολάρια το γαλόνι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Κατηγορίες περί διαφθοράς σε ομοσπονδιακό κατηγορητήριο απαγγέλθηκαν στον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ (Robert Menendez) από τη Νέα Ιερσέη, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές την Παρασκευή.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ