x

Πολιτική

Κατρακύλα της Κύπρου στους δείκτες διαφθοράς, ίδια κατηγορία με την Μποτσουάνα

27 Ιανουαρίου 2022

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Μπορεί εντός του 2021 να τερματίστηκε το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, μπορεί τα τελευταία χρόνια να είδαμε μια σειρά επωνύμων να οδηγούνται ενώπιον της Δικαιοσύνης και να καταλήγουν στο κελί, μπορεί η Κυβέρνηση και τα κόμματα να επιχειρούν μέσω νομοθεσιών να σώσουν ότι σώζεται από την υπόληψη τους, ωστόσο η εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό, συνεχίζει να είναι προβληματική.

Η Κύπρος μέσα από τα στοιχεία της διεθνούς έρευνας για τον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς, βρίσκεται στο μικρό γκρουπ χωρών που πρωταγωνιστούν αρνητικά. Κι αυτό διότι μαζί με χώρες, όπως η Συρία, η Τουρκία η Λιβερία, η Αγία Λουκία και η Ουγγαρία σχηματίζουν τις χώρες που τα τελευταία δέκα χρόνια έκαναν πάνω από δέκα βήματα πίσω στα ζητήματα διαφοράς.

Ο συγκεκριμένος Δείκτης θεωρείται ως ο καλύτερος τρόπος σε παγκόσμιο επίπεδο για να μετρηθεί η διαφθορά του δημόσιου τομέα. Κι αυτό διότι συλλέγει στοιχεία από πολλές διαφορετικές πηγές και προσμετρά την άποψη κορυφαίων οργανισμών και ιδρυμάτων παγκόσμιας εμβέλειας που με επιστημονικό τρόπο συλλέγουν στοιχεία.

Η βαθμολογία κάθε χώρας είναι ένας συνδυασμός τουλάχιστον τριών πηγών δεδομένων που προέρχονται από δεκατρείς διαφορετικές έρευνες και αξιολογήσεις για τη διαφθορά. Αυτές οι πηγές δεδομένων συλλέγονται από μια ποικιλία αξιόπιστων ιδρυμάτων, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Σύμφωνα με τον Δείκτη, ο οποίος επιμετρά το επίπεδο αντίληψης διαφοράς στο δημόσιο τομέα 180 χωρών, το 2021 η Κύπρος ήταν στην 52η θέση, δείχνοντας σταθερή κάθοδο σε σχέση με το 2020 και το 2019 που βρισκόταν στην 57η και 58η θέση αντίστοιχα. Ο Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς (ΔΑΔ) χρησιμοποιεί μια κλίμακα από το 0 έως το 100, όπου το 0 αναφέρεται σε ένα εξαιρετικά διεφθαρμένο κράτος και το 100 σε ένα αδιάφθορο κράτος.

Για το 2021, οι πλέον αδιάφθορες χώρες στην παγκόσμια κατάταξη της έρευνας – αυτές με τα χαμηλότερα επίπεδα διαφθοράς – είναι η Δανία, η Φιλανδία, η Νέα Ζηλανδία, το Λουξεμβούργο και η Γερμανία. Οι τελευταίες χώρες στην παγκόσμια κατάταξη της έρευνας, με τα υψηλότερα επίπεδα διαφθοράς, είναι η Σομαλία, το Νότιο Σουδάν, η Συρία, η Υεμένη και η Βενεζουέλα.

Ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Κύπρος καταλαμβάνει την όχι τιμητική 21η θέση αφήνοντας πίσω της χώρες όπως η Σλοβακία, η Ελλάδα, η Κροατία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό δεδομένο για την Κύπρο, δεν είναι μόνο το γεγονός ότι βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις του πίνακα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά το ότι είναι η μοναδική χώρα, μαζί με την Ουγγαρία του Βίκτωρ Όρμπαν, που κάθε χρόνο παρουσιάζει αρνητικό πρόσημο αντί να βελτιώνεται.

Από το 2020 η Κύπρος έχασε τέσσερις μονάδες. Είναι μάλιστα η μοναδική Ευρωπαϊκή χώρα που κατέγραψε τέτοια αρνητική επίδοση μαζί με χώρες όπως η Μποτσουάνα, η Λευκορωσία, η Αργεντινή και το Κυργιστάν. Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός πως σε σχέση με τα αποτελέσματα του Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς του 2012, η Κύπρος καταγράφει σήμερα επιδόσεις -13 βαθμών. Η απώλεια 13 βαθμών στον εν λόγω δείκτη την κατατάσσει σε ένα μικρό γκρουπ χωρών, στο οποίο περιλαμβάνονται κράτη όπως η Αγία Λουκία (-13 ), η Ουγγαρία (-12) , η Λιβερία (-12), η Συρία (-13)  και η Τουρκία (-11).

Την ίδια ώρα τα ευρωπαϊκά κράτη που βρίσκονται κάτω από την Κύπρο, παρά τη χαμηλή τους βαθμολογία κάνουν βήματα μπροστά και σταδιακά, επαναφέρουν τον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς και αν δεν αλλάξει η εικόνα που εκπέμπει η Κύπρος προς τα έξω, σύντομα θα την προσπεράσουν. Ειδικότερα, η Ελλάδα καταγράφει πολύ αξιόλογες επιδόσεις αφού κατάφερε να βελτιώσει τη βαθμολογία της κατά 12 ολόκληρες μονάδες. Αξίζει να σημειωθεί πως την καλύτερη βελτίωση επίδοσης, σε βάθος δεκαετίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταγράφει η Ιταλία με 14 μονάδες και ακολουθεί η Ελλάδα με 12.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Iσχυρούς παραλληλισμούς της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε άλλο ένα θέμα διχασμού της ελληνικής κοινής γνώμης, κοντά στα τόσα που είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια (οικονομική κρίση, πανδημία, εμβόλια).

ΒΙΝΤΕΟ

Δύο διασωληνωμένοι από τη φωτιά στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε πριν τις 3 το μεσημέρι στο κτίριο όπου στεγάζεται το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, επί της οδού Αριστοτέλους 27 στο κέντρο της πόλης.

«Αποστολή…», η νέα σειρά ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ του «Ε.Κ.» με την Κλέλια Χαρίση (Trailer)

Κάθε Σαββατοκύριακο ο «Εθνικός Κήρυκας» και η Κλέλια Χαρίση θα έχουν .

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας