x
 

Πολιτική

Κατρακύλα της Κύπρου στους δείκτες διαφθοράς, ίδια κατηγορία με την Μποτσουάνα

27 Ιανουαρίου 2022

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Μπορεί εντός του 2021 να τερματίστηκε το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, μπορεί τα τελευταία χρόνια να είδαμε μια σειρά επωνύμων να οδηγούνται ενώπιον της Δικαιοσύνης και να καταλήγουν στο κελί, μπορεί η Κυβέρνηση και τα κόμματα να επιχειρούν μέσω νομοθεσιών να σώσουν ότι σώζεται από την υπόληψη τους, ωστόσο η εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό, συνεχίζει να είναι προβληματική.

Η Κύπρος μέσα από τα στοιχεία της διεθνούς έρευνας για τον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς, βρίσκεται στο μικρό γκρουπ χωρών που πρωταγωνιστούν αρνητικά. Κι αυτό διότι μαζί με χώρες, όπως η Συρία, η Τουρκία η Λιβερία, η Αγία Λουκία και η Ουγγαρία σχηματίζουν τις χώρες που τα τελευταία δέκα χρόνια έκαναν πάνω από δέκα βήματα πίσω στα ζητήματα διαφοράς.

Ο συγκεκριμένος Δείκτης θεωρείται ως ο καλύτερος τρόπος σε παγκόσμιο επίπεδο για να μετρηθεί η διαφθορά του δημόσιου τομέα. Κι αυτό διότι συλλέγει στοιχεία από πολλές διαφορετικές πηγές και προσμετρά την άποψη κορυφαίων οργανισμών και ιδρυμάτων παγκόσμιας εμβέλειας που με επιστημονικό τρόπο συλλέγουν στοιχεία.

Η βαθμολογία κάθε χώρας είναι ένας συνδυασμός τουλάχιστον τριών πηγών δεδομένων που προέρχονται από δεκατρείς διαφορετικές έρευνες και αξιολογήσεις για τη διαφθορά. Αυτές οι πηγές δεδομένων συλλέγονται από μια ποικιλία αξιόπιστων ιδρυμάτων, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Σύμφωνα με τον Δείκτη, ο οποίος επιμετρά το επίπεδο αντίληψης διαφοράς στο δημόσιο τομέα 180 χωρών, το 2021 η Κύπρος ήταν στην 52η θέση, δείχνοντας σταθερή κάθοδο σε σχέση με το 2020 και το 2019 που βρισκόταν στην 57η και 58η θέση αντίστοιχα. Ο Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς (ΔΑΔ) χρησιμοποιεί μια κλίμακα από το 0 έως το 100, όπου το 0 αναφέρεται σε ένα εξαιρετικά διεφθαρμένο κράτος και το 100 σε ένα αδιάφθορο κράτος.

Για το 2021, οι πλέον αδιάφθορες χώρες στην παγκόσμια κατάταξη της έρευνας – αυτές με τα χαμηλότερα επίπεδα διαφθοράς – είναι η Δανία, η Φιλανδία, η Νέα Ζηλανδία, το Λουξεμβούργο και η Γερμανία. Οι τελευταίες χώρες στην παγκόσμια κατάταξη της έρευνας, με τα υψηλότερα επίπεδα διαφθοράς, είναι η Σομαλία, το Νότιο Σουδάν, η Συρία, η Υεμένη και η Βενεζουέλα.

Ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Κύπρος καταλαμβάνει την όχι τιμητική 21η θέση αφήνοντας πίσω της χώρες όπως η Σλοβακία, η Ελλάδα, η Κροατία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό δεδομένο για την Κύπρο, δεν είναι μόνο το γεγονός ότι βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις του πίνακα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά το ότι είναι η μοναδική χώρα, μαζί με την Ουγγαρία του Βίκτωρ Όρμπαν, που κάθε χρόνο παρουσιάζει αρνητικό πρόσημο αντί να βελτιώνεται.

Από το 2020 η Κύπρος έχασε τέσσερις μονάδες. Είναι μάλιστα η μοναδική Ευρωπαϊκή χώρα που κατέγραψε τέτοια αρνητική επίδοση μαζί με χώρες όπως η Μποτσουάνα, η Λευκορωσία, η Αργεντινή και το Κυργιστάν. Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός πως σε σχέση με τα αποτελέσματα του Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς του 2012, η Κύπρος καταγράφει σήμερα επιδόσεις -13 βαθμών. Η απώλεια 13 βαθμών στον εν λόγω δείκτη την κατατάσσει σε ένα μικρό γκρουπ χωρών, στο οποίο περιλαμβάνονται κράτη όπως η Αγία Λουκία (-13 ), η Ουγγαρία (-12) , η Λιβερία (-12), η Συρία (-13)  και η Τουρκία (-11).

Την ίδια ώρα τα ευρωπαϊκά κράτη που βρίσκονται κάτω από την Κύπρο, παρά τη χαμηλή τους βαθμολογία κάνουν βήματα μπροστά και σταδιακά, επαναφέρουν τον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς και αν δεν αλλάξει η εικόνα που εκπέμπει η Κύπρος προς τα έξω, σύντομα θα την προσπεράσουν. Ειδικότερα, η Ελλάδα καταγράφει πολύ αξιόλογες επιδόσεις αφού κατάφερε να βελτιώσει τη βαθμολογία της κατά 12 ολόκληρες μονάδες. Αξίζει να σημειωθεί πως την καλύτερη βελτίωση επίδοσης, σε βάθος δεκαετίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταγράφει η Ιταλία με 14 μονάδες και ακολουθεί η Ελλάδα με 12.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές σε ό,τι αφορά στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κυπριακή Δημοκρατία το 2023, αναφέρει η ετήσια έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ