ΑΘΗΝΑ. Η απαιτούμενη συναίνεση των τουλάχιστον 200 βουλευτών για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων φαίνεται πως επιτυγχάνεται στη Βουλή, μετά τις τοποθετήσεις των εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων επί της αρχής του σχετικού νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Πιο συγκεκριμένα, «Ναι» στο νομοσχέδιο επί της αρχής είπαν οι ειδικοί αγορητές του ΠΑΣΟΚ, των Σπαρτιατών, της Νίκης και της Πλεύσης Ελευθερίας, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι το νομοσχέδιο έχει τη στήριξη 220 βουλευτών, αρκετά περισσότερους δηλαδή από τους 200 που απαιτείται για να «περάσει».
Μετά και τις τοποθετήσεις των εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων επί της αρχής του σχεδίου νόμου, η υπουργός των Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως μίλησε για «ιστορική ημέρα», με δεδομένο, όπως σημείωσε, ότι διαμορφώνεται η απαιτούμενη ευρεία συναίνεση.
«Από τη θετική στάση των κομμάτων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, των Σπαρτιατών, της Νίκης και της Πλεύσης Ελευθερίας στο νομοσχέδιο φαίνεται να διαμορφώνεται η αυξημένη πλειοψηφία των 200 βουλευτών για την ισχύ του νόμου. Είναι μία ιστορική ημέρα για την Ελλάδα. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε πάρα πολύ όλες τις παρατάξεις γι’ αυτό. Θα είμαστε εδώ για να κάνουμε μία ενδελεχή συζήτηση. Θεωρώ μείζονος σημασίας αυτήν την ημέρα, με τη διαμόρφωση αυτής της κοινοβουλευτικής θητείας να υπάρχει μία ιστορική συναίνεση και ευχαριστούμε τα κόμματα γι’ αυτήν τη συνεργασία», ανέφερε συγκεκριμένα η Υπουργός Εσωτερικών.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή θα ολοκληρωθεί σήμερα, Παρασκευή 21 Ιουλίου, προκειμένου να εισαχθεί τη Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Ιουλίου για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια. Κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια αναμένονται και οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.
ΣΥΡΙΖΑ: Αλαζονεία και παιχνίδι εντυπώσεων από την κυβέρνηση
Για παιχνίδι εντυπώσεων εκ μέρους της κυβέρνησης κάνει λόγο από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ και την επικρίνει ότι με το νομοσχέδιο που αφορά την άρση περιορισμών για εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού, αντιμετωπίζει τους απόδημους Ελληνες ως εκλογικό κοινό, ενώ ενημέρωσε ότι πρόκειται να καταθέσει τροπολογία, η οποία αποτελεί κατά την κρίση του την πιο ολοκληρωμένη πρόταση.
Κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, υπενθύμισε την πρόταση του κόμματός του για την ψήφο όλων των ομογενών και για την εκλογή συγκεκριμένων βουλευτών Επικρατείας, υποστήριξε ότι ανάλογη ήταν τότε και η πρόταση Γεραπετρίτη και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι αντί να σεβαστεί την ευρεία συναίνεση, που επετεύχθη και να οργανώσει έναν διάλογο ώστε να επιτευχθεί η καινούργια σύνθεση, να αξιολογηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις αλλά και να ενσωματωθούν οι παρατηρήσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, αίρει τις προϋποθέσεις και τους περιορισμούς οι οποίες έγιναν δεκτές με την ευρεία πλειοψηφία του 2019 με διαδικασίες κατεπείγοντος. Οπως είπε ο κ. Ξανθόπουλος, έτσι αναιρεί την ουσία και τη συνταγματική ρύθμιση που ψήφισε τότε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πέραν της πολιτικής αλαζονείας, της παραγωγής πολιτικών εντυπώσεων και της εκμετάλλευσης του πατριωτισμού, που την διακατέχει, η κίνηση αυτή είναι και συνταγματικά απερίσκεπτη.
Θεοδωρικάκος: Εθνικό καθήκον η άρση των περιορισμών
«Η άρση των περιορισμών στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στους Ελληνες του εξωτερικού από τον τόπο κατοικίας τους είναι εθνικό, πατριωτικό και δημοκρατικό καθήκον όλων μας, και των τριακοσίων», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ, Τάκης Θεοδωρικάκος.
Παράλληλα, ζήτησε από όλα τα κόμματα να ψηφίσουν το σχέδιο νόμου «Αρση των περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού», η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.
Ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι «το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να αποδείξει πως είναι έτοιμο να κάνει το επόμενο βήμα. Αυτό αφορά τόσο τα κόμματα τα οποία είχαν υποστηρίξει αντίστοιχη ρύθμιση το 2021 όσο και όλα τα υπόλοιπα κόμματα, όλους τους βουλευτές προσωπικά. Είναι ευθύνη καθενός και καθεμιάς από εμάς να υπερψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο. Από όλους. Και τους 300. Τότε θα πρόκειται για μια μεγάλη εθνική επιτυχία». Ζήτησε από όλες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες να «ξεπεράσουν τείχη και αντιπαλότητες», καθώς «μιλάμε για την πατρίδα μας, κι ένα αυτονόητο δημοκρατικό δικαίωμα».