x
 

Ταξίδι

Κέρκυρα: Η θαλασσοδαρμένη Παναγιά των Σιναράδων

19 Νοεμβρίου 2023

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πελαγονήσι, ατάραχη νησίδα, με αποτύπωμα της Ορθοδοξίας το μικρό εκκλησάκι της «Υπεραγίας Θεοτόκου, Κυρά- Δικαίας», στην κορυφή της, αναδύει ανά τους αιώνες έντονο θρησκευτικό συναίσθημα.

Το εκκλησάκι που είναι άμεσα συνδεδεμένο με τους κατοίκους τής απέναντι στεριάς, του παραδοσιακού χωριού Σιναράδες στη δυτική ακτή της Κέρκυρας, έγινε η «Κεραδικιά» τους και έδωσε το όνομα στον βράχο.

Εκεί, θα πάνε με καΐκια και βάρκες για να ανάψουν ένα κερί ή να τελέσουν με τον ιερέα τους θεία λειτουργία. Θα ανέβουν χωρίς δισταγμό 137 σκαλιά, τη μοναδική πρόσβαση στον ναό, καθώς η θάλασσα «έφαγε» τον βράχο και «σμίλεψε» απότομες, απόκρημνες ακτές ύψους 20 μέτρων.

Η θαλασσοδαρμένη Παναγιά των Σιναράδων.(Φωτογραφία του Φώντα Αλαμάνου που έχει παραχωρηθεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για χρήση)

«Η Κεραδικιά, στέκεται εκεί, ποιος ξέρει από πότε, ακοίμητος φρουρός της περιοχής», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Φώντας Αλαμάνος πρόεδρος της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Κέρκυρας. Σαν μια κουκίδα στο πέλαγος του Β. Ιονίου η νησίδα έχει έκταση περίπου 500 τ.μ., ενώ 25 τ.μ, είναι μικρός ναός. Είναι κατάφυτη από αγριελιές, παυλοσυκιές(φραγκοσυκιές), σκίνους και μικρούς θάμνους. Την άνοιξη οργιάζει η βλάστηση. Εκεί, ευδοκιμούν ορισμένα άγρια είδη, που σπανίζουν στις απέναντι πλαγιές της στεριάς των Σιναράδων.

Ο κ. Αλαμάνος επισημαίνει ότι κατά τα μέσα του 16ου αιώνα ήταν μοναστήρι, το οποίο είχε μεγάλη περιουσία και μετόχια σε διάφορες περιοχές του νησιού. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, λέγεται πως υπήρχε σκοινί μήκους 200 και πλέον μέτρων από το νησάκι, που έφτανε στην απέναντι στεριά, στη θέση Σημαντήρι. Αυτό το σήμαντρο χτυπούσαν οι καλόγεροι, σε περίπτωση ανάγκης ή εμφάνισης πειρατικού καραβιού στο πέλαγος.

Σύμφωνα με τον ιστορικό Γεράσιμο Δημουλά, ο οποίος μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στα Αρχεία της Κέρκυρας υπάρχει συμβολαιογραφική πράξη του 1528, στην οποία φαίνεται ο ναός να ήταν κτητορικός, οικογενείας ευγενών, ενώ στη συνέχεια με άλλη πράξη του1549, παραχωρήθηκε σε τέσσερις μοναχούς για να γίνει μοναστήρι.

Η θαλασσοδαρμένη Παναγιά των Σιναράδων.(Φωτογραφία του Φώντα Αλαμάνου που έχει παραχωρηθεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για χρήση)

Τα απομεινάρια από τα κελιά και τις αποθήκες του μοναστηριού που βρίσκονται πολύ κοντά στον ναΐσκο, έχουν αναπαλαιωθεί τα τελευταία χρόνια. Στα κελιά συναντάμε ένα μικρό μονόλοβο κωδωνοστάσιο, ενώ η πολύ μικρή ημικυκλική κόγχη του ναού είναι αρκετά χωμένη στο έδαφος, δείγμα παλαιότητας.

Ρωτήσαμε τον ιερέα των Σιναράδων, πατέρα Σπυρίδωνα Κουρσάρη γιατί το εκκλησάκι είναι της Κυρα-Δικαίας. Η πληροφορία που δίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι πως σε τοιχογραφία η οποία χρονολογείται από ειδικούς τουλάχιστον 400 χρόνια, απεικονίζεται η Παναγία να κρατά στην αγκαλιά της, βρέφος τον Ιησού και δίπλα στην κεφαλή της, αναγράφεται, «Η ΚΥΡΑ ΔΙΚΑΙΑ».

Ο ιερέας αναφέρει, πως στην αριστερή πλευρά του καθολικού υπάρχει τρίμορφη τοιχογραφία, η Παναγία, ο Χριστός και ο Ιωάννης ο Θεολόγος, απεικόνιση που συναντάται σε τέμπλο ιερών ναών.

Η θαλασσοδαρμένη Παναγιά των Σιναράδων.(Φωτογραφία του Φώντα Αλαμάνου που έχει παραχωρηθεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για χρήση)

Η Κυρά – Δικαία σήμερα, λειτουργείται δύο φορές το χρόνο, των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στις 29 Ιουνίου και στο Γενέθλιο της Θεοτόκου στις 8 Σεπτεμβρίου. Για όλη την περιοχή, είναι δυο μεγάλες γιορτές γι’ αυτό όλοι οι κάτοικοι από Σιναράδες και αρκετοί από τα κοντινά χωριά φθάνουν στο νησί με καραβάκια από το Γιαλισκάρι και το Κοντογυαλό, για να παρακολουθήσουν τη λειτουργία. Βέβαια κάποιο τολμηροί, θα κολυμπήσουν μέχρι την νησίδα, καθώς η απόσταση της είναι περίπου 200 μέτρα από την στεριά.

Οταν ο επισκέπτης, αντικρύσει το νησάκι της Κεραδικιάς, από την απέναντι ακτή και ειδικά από την θέση Αερόστατο με το μοναδικό πευκοδάσος στην Κέρκυρα, θα εισπράξει μία εικόνα που κόβει την ανάσα, το φυσικό τοπίο προκαλεί δέος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το εμβληματικό χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Κέντρο Ροκφέλερ (Rockefeller Center) φωτίστηκε από περισσότερα από 50.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ