x
 

Πολιτική

Κέρτις Ριντ: Η Κύπρος έθεσε τα θεμέλια για μια κοινή προσπάθεια

22 Μαρτίου 2024

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η πρωτοβουλία της Κύπρου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα έθεσε τα θεμέλια για την ανάληψη κοινών προσπαθειών, τόνισε ο προσωπάρχης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο,Κέρτις Ριντ, επαναλαμβάνοντας την ευγνωμοσύνη των Ηνωμένων Πολιτειών προς τη Λευκωσία για τον ηγετικό ρόλο που έδειξε όλη αυτή την περίοδο.

Το μήνυμα της Ουάσιγκτον είναι πως η Κυπριακή Δημοκρατία μετέτρεψε της στρατηγική της θέση σε ανθρωπιστική λύση.

Ο Κέρτις Ριντ, βρέθηκε για δεύτερη φορά στην Κύπρο σε διάστημα δύο μηνών, αυτή τη φορά για να εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ στη διεθνή συνάντηση αξιωματούχων από πέραν των 40 χωρών και διεθνών οργανισμών. Μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Λάρνακα και στόχευε πρωτίστως στο να συντονιστούν όλες αυτές οι χώρες και οργανισμοί προκειμένου να μπορέσει να μεταφερθεί η απαραίτητη ανθρωπιστική βοήθεια που χρειάζονται οι κάτοικοι της Γάζας.

Στο περιθώριο της διάσκεψης ο Κ. Ριντ είχε συνάντηση με ομάδα δημοσιογράφων, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία «Αμάλθεια».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι η συνάντηση ήταν «καθοριστικής σημασίας για τη διαμόρφωση μιας κοινής αντίληψης, ανάμεσα στους σχεδόν 40 εταίρους, των προκλήσεων αλλά και ευκαιριών που προσφέρονται με την ενεργοποίηση αυτού του θαλάσσιου διαδρόμου».

Είπε ακόμα ότι, στηριζόμενοι στα όσα έχουν συμφωνηθεί στη συνάντηση της Λάρνακας, θα προσπαθήσουν από κοινού να καλύψουν τόσο υλικά όσο και οικονομικά τα κενά που προκύπτουν. Πρόθεση μας, είπε ο Κέρτις Ριντ, είναι να συνεχίσουμε αυτό το διάλογο τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες για να διασφαλίσουμε ότι μεγιστοποιείται αυτό κοινό ανθρωπιστικό σχέδιο, αντί να προωθούνται χωριστές πρωτοβουλίες.

Ο Κέρτις Ριντ εξέφρασε και δημοσίως τις ευχαριστίες του προς την ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας «όχι μόνο γιατί φιλοξένησε αυτή την κρίσιμη συνάντηση, αλλά και για το έργο της και τη δημιουργία της Αμάλθειας». Μια πρωτοβουλίας, όπως είπε, που έθεσε τα θεμέλια για τις κοινές προσπάθειες που συμφωνήθηκε να αναληφθούν. Τόνισε παράλληλα πως «η Κυπριακή Δημοκρατία μετέτρεψε τη στρατηγική της θέση σε ανθρωπιστική λύση, και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ευγνώμονες για τη συνεργασία και το ηγετικό πνεύμα που επιδείχθηκε».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Με πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κυπριακής Δημοκρατίας την ερχόμενη Τετάρτη, στη Νέα Υόρκη, θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική συνάντηση για να ενημερωθούν οι αντιπροσωπείες των κρατών μελών του ΟΗΕ για το σχέδιο «Αμάλθεια».

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ