x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

Κύριο Άρθρο

Κι άλλο περιστατικό έμφυλης βίας

Νέο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας καταγράφηκε στο Αργος, το Σαββατοκύριακο, καθώς ένας 34χρονος χτύπησε με σίδερο τη σύζυγό του και στη συνέχεια την περιέλουσε με χλωρίνη.

Ευτυχώς η γυναίκα μεταφέρθηκε άμεσα στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης, όπου της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και δεν κινδυνεύει. Η συγκεκριμένη γυναίκα γλίτωσε. Αλλες όχι.

Σε όλο τον κόσμο, μηδέ εξαιρουμένων των «προηγμένων» πολιτιστικά, το φαινόμενο της έμφυλης βίας κατά των γυναικών συνεχίζει να απασχολεί τις συνειδήσεις, την κοινωνία, το μυαλό όλων μας.

Ειδικότερα στην Ελλάδα, που τώρα έχει αρχίσει να συλλέγει στοιχεία, σχεδόν 1 στις 2 γυναίκες 18-74 ετών έχει βιώσει ενδοσυντροφική βία ή σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας και σχεδόν 1 στις 5 έχει βιώσει σεξουαλική βία.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα που διενεργήθηκε στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2022 έως και τον Απρίλιο του 2023 σε δείγμα  11.557 γυναίκες, ηλικίας 18-74 ετών, που αναφέρεται σε έναν πραγματικό πληθυσμό 3.778.405 γυναικών, τα συμπεράσματα δείχνουν ότι η ψυχολογική βία είναι η συχνότερη μορφή βίας (40,42%) που βιώνουν οι γυναίκες, με το ποσοστό για τις νέες γυναίκες ηλικίας 18-29 ετών να ξεπερνά το 48%. Ενώ είναι εξαιρετικά πιθανό να υπάρχουν περιπτώσεις όπου η ενδοσυντροφική βία δεν καταγράφεται.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η βία κατά γυναικών και κοριτσιών συνιστά μία από τις συστηματικότερες και συνηθέστερες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως. Οι χώρες της ΕΕ δεν αποτελούν εξαίρεση. Δυστυχώς, μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία, κυρίως από συντρόφους.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει θεσπίσει μέτρα για ίδρυση γραφείων κατά της έμφυλης βίας στα αστυνομικά τμήματα με ειδικευμένο προσωπικό, ενώ και σε πολλούς δήμους έχουν στηθεί σχετικά συμβουλευτικά και προστατευτικά κέντρα.

Απομένει να αιωρείται το ερώτημα αν πρέπει να υιοθετηθεί ο όρος γυναικοκτονία στον ποινικό κώδικα. Οι υπέρμαχοι το θεωρούν χρήσιμο γιατί υπογραμμίζουν πως οι θύτες έμφυλης βίας σπανίως καταδικάζονται σε ισόβια, ενώ οι αντίθετοι θεωρούν ότι δεν θα αλλάξει κάτι αφού τα ισόβια είναι η τιμωρία της ανθρωποκτονίας.

Δυστυχώς η έμφυλη βία δεν είναι φαινόμενο των σημερινών καιρών αλλά ένα διαχρονικό έγκλημα που διαπερνάει όλες τις κοινωνίες σε όλες τις χώρες. Και ίσως είναι καιρός να υπάρξει διδαχή στα σχολεία και τιμωρία που θα εγγυάται τη βαριά τιμωρία του ενόχου, χωρίς τα περιθώρια χάριτος που συνήθως δίνει ο νόμος.

Οντως κάτι πρέπει να γίνει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εδώ και χρόνια, δεκαετίες ολόκληρες Ισραήλ και Ιράν βρίσκονταν σε έναν ακήρυχτο ή σκιώδη αν προτιμάτε πόλεμο μεταξύ τους.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ