x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

Σχόλιο Α. Η. Διαματάρη

Κινδυνεύει η ειρήνη στον Κόσμο

Για χρόνια, το Ισραήλ και το Ιράν διεξάγουν έναν σιωπηρό αγώνα αλληλοεξόντωσης. Μέχρι τώρα το έκαναν διαμέσου τρίτων, περιορίζοντας έναν γενικότερο πόλεμο.

Ωστόσο, αυτή η φάση των σχέσεών τους ή αν προτιμάτε αυτή η «κόκκινη γραμμή», παραβιάστηκε προχθές με την απευθείας επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή, που ας ελπίσουμε ότι δεν θα αποτελέσει την αφετηρία μεγάλων δεινών για την ανθρωπότητα.

Ευτυχώς, η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, χρησιμοποιώντας όπλα τελευταίας τεχνολογίας, αντικρούστηκε με μεγάλη επιτυχία από το Ισραήλ. Σύμφωνα με την ισραηλινή κυβέρνηση, καταρρίφθηκε το 99% των ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων.

Σε αυτό βοήθησε και η ασυνήθιστη για την περίπτωση προειδοποίηση, από μέρες πριν, του Ιράν ότι θα εξαπέλυε επίθεση, όταν σε τέτοιες περιπτώσεις το στοιχείο της έκπληξης είναι κρίσιμο.

Στην επιτυχή αντιμετώπιση της επίθεσης από το Ισραήλ συνέβαλε κατά πολύ και η Αμερική, η οποία κατέστησε σαφές από την πρώτη στιγμή ότι δεν θα επιτρέψει να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια του Ισραήλ. Πρόκειται για μια συμμαχία τόσο στενή όσο ελάχιστες στην ανθρώπινη ιστορία.

Με αυστηρά πολεμικούς υπολογισμούς, το Ιράν έχασε. Ωστόσο έχασε την μάχη, αλλά όχι τον πόλεμο.

Και μόνο ότι τόλμησε να παραβιάσει την «κόκκινη γραμμή» τής μη επίθεσης ενάντια στο Ισραήλ, δείχνει ένα προχωρημένο βαθμό αυτοπεποίθησης. Και, ακόμα, η επίθεση βοηθά το καθεστώς να κερδίσει μέρος από την χαμένη αξιοπρέπειά του λόγω των δολοφονιών στρατιωτικών ηγετών και επιστημόνων του από το Ισραήλ, και της πρωτοφανούς επίθεσης του Ισραήλ σε κτίριο πρεσβείας της Τεχεράνης.

Μετά από αυτά η ειρήνη στον Κόσμο κρέμεται πια από μια κλωστή.

Δεν έφτανε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τώρα φτάσαμε λίγα βήματα μακριά από έναν ευρύτερο πόλεμο μεταξύ μιας πυρηνικής δύναμης (Ισραήλ) και μιας άλλης (του Ιράν) στα πρόθυρα να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Και, βέβαια, μια σύρραξη μεταξύ αυτών των δυο κρατών θα εμπλέξει οπωσδήποτε την Αμερική και πιθανόν και την Ρωσία.

Για πρώτη φορά λοιπόν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η τύχη του Κόσμου κρέμεται από μια κλωστή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεν είναι ευχάριστα τα νέα για τα αεροπορικά ταξίδια τελευταία.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ