x

Κοινωνία

Κινητικότητα στα ταξίδια των Ελλήνων προς τις ΗΠΑ

10 Νοεμβρίου 2021

ΑΘΗΝΑ. Κινητικότητα παρατηρείται στα ταξίδια των Ελλήνων προς τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά το εκ νέου άνοιγμα των συνόρων στους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες από 33 χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) στο οποίο προχώρησε η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν από την Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου.

Αυτό μαρτυρούν σε γενικές γραμμές μεγάλοι ταξιδιωτικοί πράκτορες με τους οποίους ήρθε σε επαφή ο «Ε.Κ.», χωρίς πάντως να παραλείπουν να τονίζουν ότι υπάρχει μια διστακτικότητα ως προς τις κρατήσεις που έχει να κάνει τόσο με τους υφιστάμενους περιορισμούς και κάποιες ασάφειες των κανονισμών, όσο και με την έξαρση της πανδημίας το τελευταίο διάστημα που προκαλεί ανησυχία.

«Υπάρχει ήδη έντονη κίνηση και εν όψει μάλιστα μιας εκδρομής για την Ημέρα των Ευχαριστιών έχουμε 63 κρατήσεις που είναι ένας πολύ καλός αριθμός αν συνυπολογίσουμε όλη την κατάσταση», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Νίκος Ιωάννου του «Manessis Travel».

«Πέρα από τις κρατήσεις είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει ενδιαφέρον αφού ο κόσμος τηλεφωνεί και ρωτά συνεχώς για πακέτα, τιμές κτλ. Υπάρχει γενικά επιθυμία» συνεχίζει ο ίδιος προσθέτοντας, πάντως, ότι υπάρχουν στοιχεία που λειτουργούν αποτρεπτικά.

«Κατ’ αρχάς είναι η αύξηση των κρουσμάτων που κάνει τον κόσμο να είναι κάπως διστακτικός. Υστερα, μπορεί μεν οι ΗΠΑ να άνοιξαν από την Δευτέρα αλλά υπάρχουν κάποιες ασάφειες στους κανονισμούς και κάποια στοιχεία τα οποία κάνουν όσους θέλουν να ταξιδέψουν να διστάζουν να κλείσουν εισιτήρια. Για παράδειγμα, τα παιδιά από 12 έως 18 χρόνων μπορούν να ταξιδεύουν με PCR τεστ. Τα μουσεία όμως δεν το δέχονται».

Ο κ. Ιωάννου μάλιστα εκτιμά ότι θα πρέπει όλοι να μάθουμε να ζούμε με τέτοια μέτρα στις μετακινήσεις μέχρι και το καλοκαίρι του 2022. «Τότε πιστεύω ότι θα εξομαλυνθεί πλήρως η κατάσταση» λέει.

Και η κ. Ράνια Μπραϊμάκου, του ταξιδιωτικού γραφείου «Cosmorama», βλέπει αύξηση της κινητικότητας, αλλά παράλληλα διακρίνει διστακτικότητα από την πλευρά των επίδοξων ταξιδιωτών. «Ο κόσμος με όλη αυτή την κατάσταση είναι λογικό να φοβάται. Φοβάται μη χάσει τη χρήματά του, αν και υπάρχουν διασφαλίσεις ότι αυτά δεν πρόκειται να χαθούν. Στην τελική φοβάται μην πάει χαμένος όλος ο προγραμματισμός που θα κάνει».

Για την κ. Αριστέλα Μποτζιάρη του ταξιδιωτικού γραφείου «Imagination», οι αυξημένες κρατήσεις και το γενικότερο ενδιαφέρον των Ελλήνων για τα ταξίδια προς τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν κάτι το δεδομένο. «Ο κόσμος ήθελε ούτως ή άλλως να ταξιδέψει. Ειδικά για τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι Ελληνες ήθελαν να δουν τους συγγενείς τους που υπάρχουν εκεί. Περίμεναν πώς και πώς να ανοίξουν οι ΗΠΑ και πάλι». Και η ίδια όμως στέκεται στο γεγονός ότι υπάρχουν ακόμα αρκετές ασάφειες στους κανονισμούς που αποτρέπουν τους ενδιαφερόμενους να προχωρήσουν στο κλείσιμο των εισιτηρίων και των πακέτων τους.

Για τον κ. Μιχάλη Σούλη, πάντως, του «Pyramis Travel», είναι ακόμα νωρίς να πει κανείς αν υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον των Ελλήνων για τα ταξίδια προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Μόλις την Δευτέρα που μας πέρασε άνοιξαν τα σύνορά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες για τους πλήρως εμβολιασμένους. Είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε εκτιμήσεις», είπε στον «Ε.Κ.».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΤΟΥΡΑΧ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ - Εν όψει της επετείου των 77 χρόνων μετά το Αουσβιτς, σε δημοσίευμά του το «Associated Press» αναδεικνύει το φόρο τιμής που αποδίδεται από τους Εβραίους σε όλους εκείνους που τους έσωσαν τη ζωή κατά την περίοδο εκείνη.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτική

NΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η κρίση στην Ουκρανία δύσκολα θα φύγει, καθώς πρόκειται για μία αναμέτρηση δύο κοσμοθεωριών που θα μπορούσε να αναστατώσει την Ευρώπη.

Αμερική

ΤΑΜΠΑ, ΦΛΟΡΙΔΑ - Μια μέρα πριν, είχε παραπονεθεί ότι δεν αισθανόταν καλά, γιατί δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Αμερική

Ο χρόνος που πριν λίγο έφυγε, το 2021, πήρε μαζί του και πολλούς ομογενείς άνδρες και γυναίκες στο μεγάλο στερνό ταξίδι που είναι μονόδρομος και δεν έχει γυρισμό.

ΒΙΝΤΕΟ

Ο χιονιάς επισκέφθηκε το κέντρο της Αθήνας (Βίντεο του «Ε.Κ.»)

ΑΘΗΝΑ. Μπορεί η κακοκαιρία «Ελπίς» να προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, η πρωτόγνωρη αυτή επίσκεψη, ωστόσο, του χιονιά χάρισε και όμορφες εικόνες.

«Τι χαζός σκύλας γιος»! Ο Μπάιντεν βρίζει με ανοικτό μικρόφωνo δημοσιογράφο του «Fox News» (Vid)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Γκάφα ή ηθελημένο ξέσπασμα; Ο Τζο Μπάιντεν έβρισε χθες Δευτέρα δημοσιογράφο καθώς αποχωρούσε πλήθος εκπροσώπων του Τύπου έπειτα από εκδήλωση στον Λευκό Οίκο.