x
 

Πολιτική

«Κλείδωσε» για 11 Μαρτίου η συνάντηση Χριστοδουλίδη με Ολγκίν

23 Φεβρουαρίου 2024

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Στις 11 Μαρτίου θα έχει συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, Μάρια Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, η οποία θα πραγματοποιήσει τη δεύτερη επίσκεψή της στην Κύπρο για επαφές.

Αυτό δήλωσε την Παρασκευή ο ίδιος Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, προσερχόμενος για να συμμετάσχει σε debate νέων στο πλαίσιο του προγράμματος «Οι νέοι ρωτούν» της Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία.

Ερωτηθείς για το αν ισχύει η σύσταση της Ομάδας Κυπριακού, ο Πρόεδρος απάντησε, «φυσικά και ισχύει» σημειώνοντας ότι γνωρίζει ποιοι θα συμμετέχουν σε αυτή την Ομάδα «και όταν θα πρέπει να συγκληθεί αυτή η Ομάδα θα το πράξω». Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, επικεντρώνεται στη συνάντησή του με την κ. Ολγκίν στις 11 Μαρτίου, σημειώνοντας πως «όλα θα γίνουν όπως πρέπει».

«Έχουμε ένα και μοναδικό στόχο που δεν είναι τίποτα άλλο από την επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί όπου διακόπηκαν στο Κραν-Μοντανά», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Ολγκίν είχε ανακοινώσει σε γραπτή δήλωσή της, νωρίτερα αυτό τον μήνα, ότι θα μεταβεί στο Λονδίνο την πρώτη βδομάδα του Μαρτίου και στη συνέχεια θα επιστρέψει στην Κύπρο για νέες συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

«Αυτή δεν είναι η κανονικότητα»

Στο μεταξύ, απαντώντας σε ερωτήσεις τελειόφοιτων μαθητών, κατά τη διάρκεια του debate νέων της Τράπεζας Κύπρου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι αυτό που ζούμε στην Κύπρο δεν είναι η κανονικότητα «και όσο περνά ο καιρός τα πράγματα χειροτερεύουν με δημιουργία νέων τετελεσμένων που κάνουν πολύ πιο δύσκολο να πετύχουμε τον στόχο μας που είναι η επανένωση της Κύπρου».

Υπέδειξε ότι με τη διαίρεση του νησιού «δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις πολλές δυνατότητες που έχει η χώρα μας, ενώ μια επανενωμένη Κύπρος θα αξιοποιήσει στο μέγιστο αυτές τις δυνατότητες».

«Δεν υπάρχουν παγωμένες διενέξεις. Βλέπετε τι γίνεται στην περιοχή μας. Άρα, δεν υπάρχει άλλη των επιλογών από το να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επανενώσουμε την Κύπρο. Και εσείς οι νέοι έχετε σημαντικό ρόλο να διαδραματίσετε», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος θεωρεί πως μπορεί να επιτευχθεί λύση.

Ερωτηθείς αν το θέμα της Ενέργειας μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ότι «η Τουρκία, η οποία κρατά το κλειδί της λύσης του Κυπριακού, δεν θα προχωρήσει στη λύση επειδή θα αναγνωρίσει το παράνομο της κατοχής ή την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Τουρκία θα σκεφτεί να προχωρήσει στη λύση μόνο αν αντιληφθεί ότι τα οφέλη που δύναται να προκύψουν μέσα από τη λύση είναι πιο σημαντικά από τα οφέλη που έχει με τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων».

Επομένως, πρόσθεσε, το φυσικό αέριο και άλλοι παράγοντες, όπως η ΕΕ, είναι κάτι που μπορεί να οδηγήσει μια «λογικά σκεπτόμενη Τουρκία» να αντιληφθεί τα οφέλη μέσα από μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού.

Ερωτηθείς σχετικά με την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και τη θέση της Κύπρου σε αυτό, ο Πρόεδρος απάντησε ότι «προτιμώ να έχω έναν γείτονα, που είναι κράτος-μέλος μιας οικογένειας που είμαι κι εγώ και που σέβεται τις αρχές και αξίες της ΕΕ».

Κληθείς να εκφράσει την άποψή του για το σχόλιο του Υπουργού Ναυτιλίας της Ελλάδας, Χρήστου Στυλιανίδη, ότι «ήδη η μισή Κύπρος είναι τουρκική», ο Πρόεδρος είπε ότι σίγουρα η μισή Κύπρος δεν είναι τουρκική, είναι υπό τουρκική κατοχή. «Δεν θεωρώ ότι ο Χρήστος Στυλιανίδης πιστεύει ότι η μισή Κύπρος είναι τουρκική», πρόσθεσε, αναφέροντας ότι αν θεωρούσαμε ότι η μισή Κύπρος είναι τουρκική δεν θα προσπαθούσαμε να λύσουμε το Κυπριακό, ή θα το λύναμε στη βάση που θέλει η Τουρκία, των δύο κρατών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συζήτησης σχετικά με τα συμπεράσματα για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως στάλθηκε ένα «θετικό μήνυμα» στην Αγκυρα, του οποίου η μετατροπή σε πράξεις «εξαρτάται από την πρόοδο στο Κυπριακό».

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ