x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Κλείνει το Ορθόδοξο Πανεπιστήμιο της Αγίας Αικατερίνης

30 Απριλίου 2024

ΣΑΝ ΝΤΙΕΓΚΟ. Τέλος εποχής για το Ορθόδοξο Πανεπιστήμιο της Αγίας Αικατερίνης στο Σαν Ντιέγκο (University of Saint Katherine – USK), που προχωράει σε άμεση αίτηση υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα και οριστική αναστολή του ακαδημαϊκού του έργου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τοπική έκδοση «San Diego Tribune», την είδηση έκανε γνωστή ο ίδιος ο ομογενής ιδρυτής και πρόεδρος του Πανεπιστημίου, Φρανκ Παπαθεοφάνης (Frank Papatheofanis), ο οποίος συνέταξε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το οποίο απεστάλη σε όλους τους καθηγητές και φοιτητές της Αγίας Αικατερίνης.

Στο μήνυμα αυτό, ο κ. Παπαθεοφάνης επικαλείται ως αιτία μια σειρά από αυξημένα οικονομικά κόστη, η αδυναμία κάλυψης των οποίων αποτελεί τροχοπέδη για το Πανεπιστήμιο προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί, ενώ ενημερώνει πως η τελευταία ημέρα λειτουργίας θα είναι η 18η Μαϊου, ημέρα ολοκλήρωσης της ακαδημαϊκής χρονιάς, αλλά και της αποφοίτησης των τελειοφοίτων.

«Οι πολλαπλές αιτίες για αυτή τη δυσμενή εξέλιξη περιλαμβάνουν τον ασυνήθιστο πληθωρισμό, τις υψηλότερες του αναμενομένου αυξήσεις στους μισθούς αλλά και την υψηλή οικονομική βοήθεια του Πανεπιστημίου προς τους φοιτητές. Οι ίδιοι παράγοντες έχουν οδηγήσει στο κλείσιμο και άλλα μικρά κολλέγια και Πανεπιστήμια στη χώρα», αναφέρει το σχετικό μήνυμα προς την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Σύμφωνα με την «San Diego Tribune», ο Φρανκ Παπαθεοφάνης δεν ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα για συνέντευξη, παρόλα αυτά έδωσε στη δημοσιότητα μια δήλωση – τοποθέτηση, στην οποία υποστήριξε, μεταξύ άλλων, πως η Διοίκηση του Πανεπιστημίου προσπάθησε, μέχρι και την τελευταία στιγμή, να εξετάσει τις όποιες διαθέσιμες επιλογές ή ελιγμούς που θα μπορούσαν να διατηρήσουν το Πανεπιστήμιο λειτουργικό, χωρίς όμως το επιθυμητό αποτέλεσμα.

«Το Πανεπιστήμιο της Αγίας Αικατερίνης είναι ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που υπηρετεί τους ισπανόφωνους και τις μειονότητες που θα κλείσει τις πύλες του στο τέλος του ακαδημαϊκού εξαμήνου.  Ως ένα ίδρυμα διαπιστευμένο από την WASC, προσφέραμε πολλά προπτυχιακά και πτυχιακά προγράμματα με ορισμένα από τα χαμηλότερα δίδακτρα στην Καλιφόρνια. Η οικονομική πίεση από τον πρωτοφανή πληθωρισμό αλλά και η υποχρεωτική αύξηση από την Πολιτεία στο εργατικό κόστος μας απέτρεψε από τη συνέχεια αυτής της πολύτιμης δουλειάς μένοντας παράλληλα οικονομικά προσιτοί», αναφέρει η δήλωση του κ. Παπαθεοφάνη.

Σε κάθε περίπτωση, οι τίτλοι τέλους για το Πανεπιστήμιο της Αγίας Αικατερίνης ήρθαν ξαφνικά και προκάλεσαν αρνητικά συναισθήματα, τόσο στους ακαδημαϊκούς και διοικητικούς υπαλλήλους, όσο και τους φοιτητές.

Στο ρεπορτάζ της «San Diego Tribune» φιλοξενούνται δηλώσεις από στελέχη των Πανεπιστημιακών αθλητικών ομάδων, που συμμετέχουν στα εθνικά πρωταθλήματα, μεταφέροντας τη θλίψη των νεαρών αθλητών και αθλητριών, οι οποίοι συμμετείχαν στις αθλητικές δράσεις της Αγίας Αικατερίνης.

Παράλληλα, ερωτηματικό φαίνεται πως αποτελεί, για την ώρα, κατά πόσον θα διεξαχθεί η τελετή αποφοίτησης, που ήταν προγραμματισμένη για τις 18 Μαϊου, δηλαδή την τελευταία τυπικά ημέρα λειτουργίας του Πανεπιστημίου. Μάλιστα, υπάρχουν φοιτητές που δηλώνουν πως οι οικογένειές τους έχουν προγραμματίσει ταξίδι στο Σαν Ντιέγκο και ενδέχεται να μην τους δουν να παραλαμβάνουν τα πτυχία τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΤΑΤΕΝ ΑΪΛΑΝΤ. Με τιμώμενο πρόσωπο των επί 28 χρόνια ιερατικό προϊστάμενο της ενορίας, π.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ