x
 

ΥΠΟΛΟΙΠΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

Κληρικολαϊκή Συνέλευση στο Μοντεβιδέο: «Μια δεύτερη Ελλάδα εκτός των ελληνικών συνόρων»

11 Οκτωβρίου 2022

ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ. «Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι στην Ελλάδα σταδιακά γίνεται κατανοητό ότι εκτός των συνόρων υπάρχει μια δεύτερη Ελλάδα. Μια Ελλάδα των ομογενών, που διατηρούν ακμαία την ελληνικότητά τους, που αγαπούν την πατρίδα, και που μπορούν να προσφέρουν σε αυτήν. Ιδιαίτερα σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, που παράλληλα με τις παγκόσμιες αναταράξεις, αντιμετωπίζουμε την τουρκική προκλητικότητα και τις ευθείες απειλές εναντίον της κυριαρχίας μας, η Ομογένεια μπορεί να επιτελέσει και επιτελεί σπουδαίο έργο, για την πληροφόρηση της διεθνούς κοινής γνώμης και των κυβερνήσεων των χωρών που διαμένει». Τα παραπάνω τόνισε ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, στην ομιλία που απηύθυνε κατά τη λήξη της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης της Μητρόπολης Μπουένος Άιρες και Νοτίου Αμερικής, στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος βρέθηκε στην πρωτεύουσα της Ουρουγουάης ύστερα από πρόσκληση του Μητροπολίτη Μπουένος Άιρες Ιωσήφ, ενώ στη Συνέλευση παραβρέθηκαν επίσης ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Ανδρέας Κατσανιώτης, οι βουλευτές Στάθης Κωνσταντινίδης, Μαρία Κεφάλα και Δημήτρης Βαγιωνάς, ο γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Χρυσουλάκης, καθώς και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα Λατινικής Αμερικής, Ιάσων Πιπίνης.

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ, απευθυνόμενος προς τον Μητροπολίτη Μπουένος Άιρες, εξέφρασε τη χαρά του γιατί «η αλλαγή σκυτάλης στον θρόνο της Μητροπόλεως σηματοδοτεί μια δυναμική επανεκκίνηση για την Ορθοδοξία και συνάμα για τον Ελληνισμό στην Λατινική Αμερική».

Εκκλησία και ελληνική γλώσσα

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος τόνισε πως «η ιστορία διδάσκει ότι Ορθοδοξία και Ελληνισμός είναι έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες. Και δεν είναι τυχαίο ότι οι Έλληνες της Διασποράς συσπειρώνονται, κυρίως, γύρω από τις ενορίες τους. Η Εκκλησία είναι ο βασικός θεσμός που συντονίζει τους ομογενείς, και ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ τους και με την πατρίδα. Η κυριακάτικη λειτουργία, οι μεγάλες εορτές, οι βαπτίσεις, οι γάμοι, είναι τα μεγάλα γεγονότα που κρατούν την κοινότητα ενωμένη.

Και όσο πιο ικανοί, Σεβασμιώτατε, είναι οι ιεράρχες και οι κληρικοί τόσο σπουδαιότερο έργο γίνεται, όπως μαρτυρά και η εδώ Κληρικολαϊκή Συνέλευση, που πραγματοποιείται ύστερα από πολλά χρόνια.

Θέλω, όμως, να επιμείνω στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, τώρα που υπάρχει και η δυνατότητα αξιοποίησης της πλατφόρμας του υπουργείου Εξωτερικών σε συνεργασία με το Ίδρυμα Νιάρχου. Και επιμένω γιατί η γλώσσα δεν είναι μόνον κώδικας επικοινωνίας. Είναι φορέας ιδεών, εννοιών, παραδόσεων, συναισθημάτων, ιστορίας. Η γλώσσα είναι ταυτόχρονα ένας ολόκληρος κόσμος. Γι’ αυτό και επιστρέφοντας στην Ελλάδα, εκείνο για το οποίο μπορούμε να δεσμευτούμε με τους συναδέλφους είναι να ασκήσουμε κάθε πίεση, ώστε και περισσότεροι εκπαιδευτικοί να αποσπώνται στη Λατινική Αμερική και να ενεργοποιηθούν εκ νέου τα προγράμματα επισκέψεων νέων ομογενών στην Ελλάδα».

Τα παιδιά σας να ασχοληθούν με την πολιτική

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος κατέληξε προτρέποντας τους ομογενείς «να μαθαίνουν τα παιδιά σας γράμματα και να τα ενθαρρύνετε να ασχοληθούν με τα κοινά, όχι μόνο της Ομογένειας, αλλά και με την πολιτική στις χώρες που ζείτε. Έτσι θα είναι ακόμη περισσότερο χρήσιμοι και για τον τόπο που έχετε κάνει δεύτερη πατρίδα σας, αλλά και για την Ομογένεια, και για την ‘’πατρίδα της καρδιάς σας”, την Ελλάδα. Το έχουν καταφέρει οι ομογενείς στις ΗΠΑ, είμαι βέβαιος ότι μπορείτε να τα καταφέρετε και εσείς. Το ελληνικό δαιμόνιο είναι ίδιο παντού. Αρκεί να τολμήσουμε κάτι και θα τα καταφέρουμε».

Εξάλλου, ο γ.γ. της ΔΣΟ, μαζί με τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, προς την Ομογένεια της Λατινικής Αμερικής, προσέφερε στον Μητροπολίτη Ιωσήφ τα αργυρά μετάλλια με αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης που έκοψε η Βουλή των Ελλήνων για τα 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα της Ανεξαρτησίας.

Τέλος, σε ένδειξη αναγνώρισης για το ενδιαφέρον του για τον Ελληνισμό της Λατινικής Αμερικής, εκ μέρους της Ελληνικής Κοινότητας Ουρουγουάης, ο αντιπρόεδρός της, Παύλος Αυγουστής επέδωσε τιμητική πλακέτα στον Μάξιμο Χαρακόπουλο.

Φωτογραφία: Ο Μ. Χαρακόπουλος προσφέρει τα αργυρά μετάλλια με αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης στον Μητροπολίτη Ιωσήφ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ