x
 

Αμερική

Κληροδότημα στη μνήμη του Φίλιππου Σεραφείμ για Υποτροφίες από το παν/μιο Northeastern

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ιδρύθηκε Κληροδότημα στη μνήμη του αειμνήστου Φίλιππου Σεραφείμ στο πανεπιστήμιο Northeastern της Βοστώνης στο οποίο διετέλεσε καθηγητής επί τριάντα και πλέον χρόνια στο Τμήμα Ηλεκτρονικής Μηχανολογίας και Υπολογιστών. Η σύζυγός του Λέτα, συνάδελφοι και φίλοι του μακαριστού Φίλιππου Σεραφείμ προώθησαν την ίδρυση του Κληροδοτήματος προκειμένου να βοηθούνται οικονομικώς αριστούχοι φοιτητές και φοιτήτριες. Με αυτό τον τρόπο θα εκπληρώνεται στο διηνεκές η επιθυμία του για μόρφωση της επόμενης γενιάς των μηχανολόγων.

Ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Northeastern Τζόσεφ Αουν (Joseph E. Aoun) δήλωσε πως «επιπροσθέτως, στο Τμήμα Ηλεκτρονικής Μηχανολογίας στο Northeastern, ο καθηγητής Φίλιππος Σεραφείμ ήταν μία σπουδαία επιρροή σε πολλούς φοιτητές. Γι’ αυτό είναι ιδιαιτέρως δέον να τον ενθυμούμαστε υποστηρίζοντας το κορυφαίο τμήμα της Μηχανολογίας».

Είπε ακόμα, πως «το Κληροδότημα επ’ ονόματι του καθηγητή Φίλιππου Σεραφείμ συνιστά έναν φόρο τιμής σ’ έναν εξαιρετικό καθηγητή και άνθρωπο. Ο Φίλιππος έχει μία μόνιμη θέση στην ιστορία του Northeastern και το Κληροδότημά του θα συντελέσει ώστε οι φοιτητές μας να γράψουν το επόμενο κεφάλαιο. Η συμβολή του καθηγητή Φίλιππου Σεραφείμ στην τέχνη της διδασκαλίας και της επιστήμης της Μηχανολογίας θα εξακολουθεί να ζει μέσω εκείνων οι οποίοι θα λαμβάνουν την υποτροφία».

Το Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο. Αρχείο Εθνικού Κήρυκα-Θεόδωρος Καλμούκος

Ο καθηγητής Φίλιππος Σεραφείμ απεβίωσε αιφνιδίως στις 9 Φεβρουαρίου 2021, καθιστώντας την Ομογένεια της Βοστώνης φτωχότερη από ακαδημαϊκής, μορφωτικής, πολιτιστικής και εθνικής πλευράς. Διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρου από το έτος 2009. Οπως είχε γράψει ο «Εθνικός Κήρυξ», ο αείμνηστος Φίλιππος Σεραφείμ μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο έλυσαν την αντιπαλότητα που υπήρχε επί πολλά έτη μεταξύ Ελληνικού Κολεγίου – Θεολογικής Σχολής – Αρχιεπισκοπής και Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρου και σταμάτησαν τη δικαστική διαμάχη η οποία είχε στοιχίσει εκατέρωθεν εκατομμύρια δολάρια. Σε συνεντεύξεις του στον «Ε.Κ.» είχε αναφερθεί λεπτομερώς στο πρόβλημα, αλλά και στην επίλυσή του.

Τονίζεται ότι σήμερα το Μαλιώτειο Κέντρο έχει ανακαινιστεί ολοκληρωτικά από απόψεως κτιριακής, ενώ έχει αναζωογονηθεί με πολιτιστικές εκδηλώσεις οι οποίες αγκαλιάζουν και απευθύνονται σε όλες τις γενεές και ηλικίες χάρη στη δραστηριοποίηση της διευθύντριας Χρυσούλας Κουρκουντή και την υποστήριξη του προέδρου του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής Γεωργίου Καντώνη.

Το Μαλιώτειο Κέντρο θα τιμήσει τη μνήμη του αείμνηστου Φίλιππου Σεραφείμ με τέλεση μνημόσυνου την Κυριακή 21 Νοεμβρίου στο παρεκκλήσιο της Θεολογικής Σχολής, ενώ θα ακολουθήσει δεξίωση εν είδει μακαρίας στο Μαλιώτειο Κέντρο.

Ο Φίλιππος Σεραφείμ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937 εκ γονέων Ευαγγέλου και Αμαλίας Σεραφείμ, οι οποίοι κατάγονταν αμφότεροι από τη Χίο. Σπούδασε στη Βαρβάκειο Σχολή, έλαβε μέρος σε διαγωνισμό Μαθηματικών στον οποίον αρίστευσε. Συνέχισε στο Πολυτεχνείο Αθηνών όπου σπούδασε Μηχανολόγος – Ηλεκτρολόγος. Σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» στις 16 Νοεμβρίου του 2012, ανάμεσα στα άλλα είχε πει, πως «στην αρχή ήθελα να γίνω ναυπηγός επειδή μου άρεσαν τα πλοία και στο Πολυτεχνείο αυτό είχα δηλώσει αρχικά. Πήγα ένα καλοκαίρι σ’ ένα ναυπηγείο στο Αμστερνταμ για πρακτική εξάσκηση και το μόνο που μου άρεσε στα πλοία ήταν τα ηλεκτρονικά τους, κι έτσι αποφάσισα να πάνω στην Ηλεκτρολογία».

Ελαβε την υποτροφία Fulbright και ήλθε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1959, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης, γνωστό ως ΜΙΤ, από το οποίο έλαβε με άριστα το διδακτορικό του δίπλωμα στην Ηλεκτρολογία το 1963.

Δίδαξε επί δώδεκα χρόνια στο τότε Πολυτεχνικό Ινστιτούτο του Μπρούκλιν, το οποίο σήμερα έχει ενωθεί με το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Το 1977 τον κάλεσαν να διδάξει στο Πολυτεχνείο στην Αθήνα όπου έμεινε επτά χρόνια και στη συνέχεια επέστρεψε στην Αμερική με μία υποτροφία που έλαβε από την Αμερικανική Εταιρεία Επιστημών και έκτοτε παρέμεινε ως τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Νορθίστερν (Northeastern) της Βοστώνης, αλλά εξακολούθησε και είχε στενούς δεσμούς και συνεργασία με την Ελλάδα καθότι ήταν πρόεδρος της Επιτροπής «Αριστεία».

Στο Νορθίστερν δίδασκε εφαρμογές της Ηλεκτρομαγνητικής θεωρίας, κι όπως είχε εξηγήσει σε συνέντευξή του στον «Ε.Κ.», του οποίου ήταν καθημερινός αναγνώστης, «μικροκύματα, λέιζερ, δύο ειδών μαθήματα για τα προπτυχιακά και για τα μεταπτυχιακά». Είχε αναφέρει πως «η έρευνα είναι πολύ ευχάριστη και μ’ αρέσει διότι συνέχεια γίνεται κάποια πρόοδος και αλλάζω και θέμα. Οταν πρωτοξεκίνησα έκανα έρευνα στον κλάδο που λέγεται φυσική του πλάσματος που προσπαθούσε να χρησιμοποιήσει αυτό που λέμε θερμοπυρηνικές συντήξεις για να δημιουργήσει ενέργεια, δηλαδή προσπαθούμε να φτιάχνουμε ενέργεια από τα σκουπίδια. Μετά άρχισα να κάνω έρευνα σ’ έναν κλάδο που λέγεται τηλεανίχνευση, δηλαδή προσπαθούμε από δορυφόρους να δούμε στη θάλασσα πού υπάρχουν πολλά ψάρια ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Εδώ στην Αμερική ενδιαφέρονται πάρα πολύ πόσο είναι το χιόνι στα Βραχώδη όρη χωρίς να στείλουν ανθρώπους να το μετρήσουν, κι αυτό διότι θέλουν να δουν όταν λιώνει το χιόνι πόσο νερό παράγεται διότι αν είναι περισσότερο από ό,τι πρέπει μπορεί να δημιουργήσει πλημμύρες».

Επίσης, είχε κάνει έρευνα στο θέμα που ονομάζεται Μη Οπτική Γραμμική. Είχε εξηγήσει πως «όλοι γνωρίζουμε πως το λέιζερ στέλνει μία συγκεντρωμένη δέσμη φωτός που μπορεί να φτάσει μέχρι το φεγγάρι και πιο πέρα, αλλά όταν το λέιζερ γίνει πάρα πολύ ισχυρό αυτή η δέσμη διασπάται και σκορπίζεται».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος Νίκη Κεραμέως επισκέφθηκε την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο για την επιστολική ψήφος.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ