x
 

Κοινωνία

Κλήσεις σε απολογία στους 23 κατηγορούμενους για τα Τέμπη απέστειλε η Ευρωπαία ανακρίτρια

19 Φεβρουαρίου 2024

ΑΘΗΝΑ. Τους 23 κατηγορούμενους, μη πολιτικά πρόσωπα, που ελέγχονται ποινικά με σειρά κατηγοριών σε βαθμό κακουργήματος για τη μη εκτέλεση της σύμβασης 717 για κρίσιμα έργα στο σιδηροδρομικό δίκτυο, μεταξύ των οποίων και αυτό της σηματοδότησης -τηλεδιοίκησης, καλεί για τις 28 Φεβρουαρίου η Ελληνίδα Ευρωπαία ανακρίτρια, Χριστίνα Σαλάππα.

Οι 23 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων οι 18 στελέχη του Δημοσίου, καλούνται από την κ. Σαλάππα που χειρίζεται την υπόθεση μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO), να λογοδοτήσουν για σειρά σοβαρότατων κακουργηματικών πράξεων που ανά περίπτωση αφορούν απάτη, απιστία, ψευδή βεβαίωση, με σκοπό τον παράνομο προσπορισμό οφέλους, ηθική αυτουργία στην απάτη και ψευδείς βεβαιώσεις.

Οι κλήσεις της Ευρωπαίας ανακρίτριας προς τους 23 κατηγορούμενους είναι για την ημέρα που συμπληρώνεται ένα έτος από την μοιραία σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη, υπόθεση που ερευνάται από τον εφέτη-ανακριτή της Λάρισας Σωτήρη Μπακαΐμη, ο οποίος ωστόσο έχει λάβει αντίγραφο της δικογραφίας που χειρίζεται η κ. Σαλάππα καθώς έχει διευρύνει τον κύκλο των κατηγορουμένων για το δυστύχημα με πρόσωπα που περιλαμβάνονται στην υπόθεση της «717».

Ολοι οι κατηγορούμενοι εκτιμάται ότι θα ζητήσουν προθεσμία για να προετοιμάσουν την υπεράσπισή τους για τη μεγάλη υπόθεση που τους χρεώνεται μετά τη δίωξη της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, η οποία έχει αποστείλει στη Βουλή τη δικογραφία για τα ανεκτέλεστα έργα προκειμένου να κρίνει αν θα αναζητηθούν ενδεχόμενες ευθύνες των πρώην υπουργών Κώστα Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη.

Η κ. Σαλάππα καλεί ενώπιον της σε απολογία:

* 14 υπαλλήλους της ΕΡΓΟΣΕ στους οποίους αποδίδεται απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις που πιστώθηκαν για την εκτέλεση του έργου. Από αυτούς δύο βαρύνονται και με την κατηγορία της ψευδούς βεβαιώσεως με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον.

* 4 Στελέχη της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομών Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΥΔ/ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ) στους οποίους αποδίδεται απιστία κονδυλίων.

* 5 ιδιώτες, νομίμους εκπροσώπους και στελέχη της Αναδόχου Κοινοπραξίας οι οποίοι κατηγορούνται ως ηθικοί αυτουργοί στις πράξεις των δημοσίων υπαλλήλων δηλαδή για ηθική αυτουργία σε απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Eφυγε την Κυριακή από τη ζωή ο γλύπτης και εικαστικός Γιάννης Μαρκαντωνάκης σε ηλικία 72 ετών, έχοντας αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στη χανιώτικη κοινωνία και την Κρήτη ολάκερη.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ