x

Πολιτική

«Κοινός στόχος» η αναγνώριση ψευδοκράτους – Παρέμβαση Τσαβούσογλου στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Πολύ σημαντική χαρακτήρισε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου την παρουσία της «ΤΔΒΚ» στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ) ως παρατηρητή. «Πρέπει να είναι κοινός μας σκοπός η κατοχύρωση της κυριαρχικής ισότητας, των δικαιωμάτων και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού και η άρση της απομόνωσης και των περιορισμών που υφίσταται», ισχυρίστηκε ο Τσαβούσογλου μιλώντας στην Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΟΤΚ στην Άγκυρα.

Σημειώνοντας ότι η ιστορική διαδικασία την οποία περνούμε φέρνει μαζί της και πολλές δοκιμασίες, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι ενδιαφέρουν άμεσα τον ΟΤΚ και τα μέλη του ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και τα άλλα  προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή.

Με αυτή την έννοια, πρόσθεσε, πρέπει να προτιμήσουν να δίδουν οι ίδιοι κατεύθυνση στην ιστορία και επομένως αποτελεί προϋπόθεση να ενισχύσουν την ενότητά τους.

Υπενθυμίζοντας ότι η προηγούμενη Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού ήταν στην Σαμαρκάνδη και ότι το Ουζμπεκιστάν που προεδρεύει του ΟΤΚ πρότεινε να φιλοξενηθεί στην Τουρκία η επόμενη Σύνοδος Κορυφής, ο Τσαβούσογλου είπε ότι θα ήθελαν να είχαν άλλο θέμα συζήτησης, όμως λόγω της «καταστροφής του αιώνα» που συνέβη στην Τουρκία με τους σεισμούς, διάλεξαν να μιλήσουν για την «Διαχείριση Καταστροφών-Εκτάκτων Καταστάσεων και Ανθρωπιστική Βοήθεια».

«Είμαστε σε βαθιά θλίψη. Ξέρουμε ότι αυτή η θλίψη δεν υπάρχει μόνο στην Τουρκία», ανέφερε και ευχαρίστησε τις χώρες μέλη του ΟΤΚ για την βοήθειά τους.

Ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι το Κυπριακό είναι υπόθεση της Τουρκίας και των τουρκικών κρατών.

Μιλώντας στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών στην Άγκυρα, ο Ερτουγρούλογλου εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι βρίσκεται ανάμεσα σε υπουργούς και αντιπροσωπείες από φίλες και αδελφές χώρες και ευχαρίστησε όλους τους αρμόδιους για την φιλοξενία τους.

Αναφερόμενος στην λεγόμενη απομόνωση που επιβάλλεται στον τουρκοκυπριακό «λαό», ο Ερτουγρούλογλου είπε ότι προσπάθησαν να ξεπεράσουν τα «καταστροφικά αποτελέσματα της απάνθρωπης και παράνομης απομόνωσης», κατά την έκφρασή του, με την «ατέλειωτη βοήθεια που παρέχει σε όλους τους τομείς» η Τουρκία και ισχυρίστηκε:

«Συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε την δίκαιη υπόθεσή μας με την στήριξη του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών που θεωρούμε ως οικογένεια και την δική σας στήριξη, των αδελφών μας. Αυτή η υπόθεση δεν αποτελείται μόνο από τον αγώνα ύπαρξης των Τούρκων της Κύπρου στο νησί της Κύπρου. Είναι ταυτοχρόνως και υπόθεση της Τουρκίας και των τουρκικών κρατών. Αυτή η υπόθεση είναι υπόθεση του τουρκικού κόσμου, ο οποίος ετοιμάζεται να βάλει την σφραγίδα του στον 21ο αιώνα. […]

Στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί και δύο χωριστά κράτη που αντιπροσωπεύουν δύο χωριστούς λαούς. Η ΤΔΒΚ, που αποτελεί τον αντιπρόσωπο του τουρκοκυπριακού λαού, είναι ένα κράτος πλήρως εξοπλισμένο με όλους τους θεσμούς της. Θεωρώ χρήσιμο να αναφέρω ότι η αποδοχή αυτού του γεγονότος θα ήταν η πιο ρεαλιστική προσέγγιση στο Κυπριακό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Οι κινήσεις της Λευκωσίας στην περιοχή, όπως οι επισκέψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, σε Αίγυπτο και Ισραήλ, αποσκοπούν στην ενίσχυση των πυλώνων συνεργασίας με τα γειτονικά κράτη και γίνονται παράλληλα με άλλες ενέργειες και πρωτοβουλίες σε άλλα πεδία.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ