ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Παρά το γεγονός ότι από την περασμένη Δευτέρα έχει χτυπήσει το πρώτο κουδούνι, για όλα τα Δημοτικά Σχολεία της Κύπρου, με τους μαθητές να επιστρέφουν στα θρανία τους, το Δημοτικό Σχολείο στον Κορμακίτη παραμένει κλειστό, την ώρα που τόσο το γραφείο της Επικεφαλής για Ανθρωπιστικά Θέματα Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, όσο και το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκονται σε μία διαρκή επαφή με τα Ηνωμένα Εθνη, για να λάβουν το πράσινο φως από τις κατοχικές αρχές, ώστε να λειτουργήσει το σχολείο.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Reporter, στις 8 Σεπτεμβρίου η Εκπαιδευτική Υπηρεσία είχε ορίσει τους δύο δασκάλους που θα διορίζονταν για το σχολείο και τους ζήτησε να αποστείλουν τα στοιχεία τους στο γραφείο της Επικεφαλής για Ανθρωπιστικά Θέματα Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, κάτι που έγινε την περασμένη Δευτέρα και στη συνέχεια, τα εν λόγω στοιχεία προωθήθηκαν στα Ηνωμένα Εθνη για να έρθουν σε συνεννόηση στις κατοχικές αρχές.
«Το συγκεκριμένο θέμα είναι στην προτεραιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών και είμαστε σε συνεχή επαφή μαζί του και με τα Ηνωμένα Εθνη. Περιμένουμε να μας ενημερώσουν για την απόφαση ως προς το πότε θα λειτουργήσει το σχολείο και ευελπιστούμε να είναι σύντομα, καθώς είναι σημαντικό το γεγονός ότι θα λειτουργήσει το σχολείο στον Κορμακίτη», ανέφερε η Επικεφαλής για Ανθρωπιστικά Θέματα Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Αννα Αριστοτέλους.
Παρά το γεγονός ότι από πλευράς Κυβέρνησης έχουν δρομολογηθεί όλες οι ενέργειες, ώστε το θέμα να τεθεί ως προτεραιότητα, με στόχο να επιλυθεί σύντομα, οι τοπικές αρχές παρουσιάζονται προβληματισμένες.
«Αντιλαμβάνομαι τα πολιτικά και άλλα προβλήματα που υπάρχουν, όμως εμείς θέλουμε να βρεθεί μία λύση. Θέλουμε να γίνουν όλα σύμφωνα με τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν θέλουμε παρέκκλιση από τους θεσμούς που στηρίζουν το σχολείο μας, όμως αυτή η κατάσταση άρχισε να δημιουργεί προβλήματα και ο κόσμος διακατέχεται από μία αβεβαιότητα, η οποία για να ξεπεραστεί πρέπει να λειτουργήσει το σχολείο. Δεν θα μπορέσουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των μαθητών του σχολείου, αν δεν ξεκινήσουμε, έστω και με ένα, έστω και με δύο, έστω και με τρεις μαθητές», επεσήμανε ο πρόεδρος της σχολικής εφορείας Μαρωνιτών και αναπληρωτής κοινοτάρχης Κορμακίτη, Βαλεντίνος Κουμέττου.
Στο μεταξύ, το σχολείο του Ριζοκαρπάσου ξεκίνησε κανονικά, σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές όπου υπήρχε καθυστέρηση στη λειτουργία του και η απόφαση για τους καθηγητές από τα κατεχόμενα ερχόταν συνήθως τέλος του χρόνου. Ωστόσο, με ενέργειες του γραφείου της Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων και με πιέσεις προς τα Ηνωμένα Εθνη, κατέστη δυνατή η λειτουργία του σχολείου του Ριζοκαρπάσου με ελάχιστες μέρες καθυστέρηση. Συγκεκριμένα, όπως πληροφορήθηκε ο Reporter, στην αρχή της σχολικής χρονιάς είχαν σταλεί τα στοιχεία των μισών εκπαιδευτικών, ενώ την περασμένη Πέμπτη αποστάλθηκαν τα στοιχεία για τους υπόλοιπους, που ανέλαβαν καθήκοντα με λίγες ημέρες καθυστέρηση.