x

ΕΛΛΑΔΑ

Κωνσταντίνος Πάντος στον «Ε.Κ.»: Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε έναν νέο προορισμό, του αυθεντικού όρκου του Ιπποκράτη

Για τον Ιατρικό Τουρισμό και τις ειλημμένες για την προώθησή του πρωτοβουλίες περί ανάδειξης της Ιπποκράτειας σκέψης και καθιέρωσης της Ελλάδας ως χώρας που γέννησε και εξακολουθεί να υμνεί την Ιατρική Επιστήμη συνομιλήσαμε με τον διακεκριμένο γυναικολόγο και αντιπρόεδρο του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, Κωνσταντίνο Πάντο. «Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε έναν νέο προορισμό, αυτόν του αυθεντικού όρκου του Ιπποκράτη» είπε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στο «Περιοδικό» του «Εθνικού Κήρυκα» ο κ. Πάντος.

«Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι, αυτό που λέμε, προορισμός Ιατρικού Τουρισμού», ανέφερε ο κ. Πάντος κατά την αρχή της συνομιλίας μας, σημειώνοντας ενδεικτικά ότι «έρχονται από 67 χώρες του εξωτερικού ζευγάρια, τα οποία θέλουν να βρουν τη λύση τους εδώ στη χώρα μας. Ολα τα κέντρα εδώ προσφέρουν άριστες υπηρεσίες στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και βέβαια αυτό οφείλεται στο ότι προσπαθούμε να εξατομικεύσουμε την κάθε μας προσπάθεια στο ιδιαίτερο πρόβλημα του κάθε ζευγαριού».

«Ταυτόχρονα όμως μέσα από το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών προσπαθούμε να ενώσουμε τους ιατρικούς συλλόγους που είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Αυστραλία, στην Αγγλία και σε διάφορες χώρες και προς το σκοπό αυτό θα διοργανώσουμε και το Παγκόσμιο Συνέδριο με το οποίο φέρνουμε κοντά τους ιατρικούς συλλόγους στη Μελβούρνη τον Νοέμβρη φέτος. Μέσα από αυτές τις προσπάθειες ταυτόχρονα προωθούμε την ενημέρωση των Πανεπιστημίων και των Ιατρικών Συλλόγων περί του Ιπποκράτη», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, στο οποίο προεδρεύει ο κ. Γιώργος Πατούλης, περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ξεκινώντας να μας εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο ουσιαστικά διά της ανά τον Κόσμο ανάδειξης του Ιπποκράτη, της σπουδαίας αυτής μορφής για την Ιατρική Επιστήμη, δύναται να προωθηθεί ο Ιατρικός Τουρισμός στη γενέτειρα χώρα του, την Ελλάδα.

Κωνσταντίνος Πάντος

«Ξέρουμε ότι ο Ιπποκράτης είναι ο πατέρας της Ιατρικής, είναι αναγνωρισμένος και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό, διότι όλοι οι φοιτητές, όλοι οι ιατροί ορκίζονται τον όρκο του Ιπποκράτη στο Πανεπιστήμιό τους. Και ταυτόχρονα με ενέργειες, όπως την τοποθέτηση της προτομής του Ιπποκράτη στην είσοδο των Πανεπιστημίων, συμβάλλουμε προς το σκοπό της εμπέδωσης του Ιπποκράτη ως τον Πατέρα της Δυτικής Ιατρικής», είπε ο κ. Πάντος, για να επισημάνει χαρακτηριστικά στη συνέχεια: «Και σε κάθε τέτοια ενέργειά μας, προσκαλούμε τους γιατρούς, τον πρύτανη και τους αριστούχους ιατρούς που τελειώνουν στο Πανεπιστήμιο να ορκιστούν τον αυθεντικό όρκο του Ιπποκράτη στην Κω. Προσπαθούμε δηλαδή να δημιουργήσουμε έναν νέο προορισμό, αυτόν του αυθεντικού όρκου του Ιπποκράτη. Προσπαθούμε δηλαδή να μπει ως σκοπός του κάθε ιατρού σε όλο τον Κόσμο μία φόρα κατά τη διάρκεια της ζωής του να περνά για τον αυθεντικό όρκο του Ιπποκράτη στην Κω, κάτι ανάλογο με τον αυθεντικό Μαραθώνιο που έρχονται και τρέχουν από διάφορες χώρες».

Σε ό,τι αφορά τις μέχρι τώρα επαφές με τους εκάστοτε αρμόδιους φορείς και τις αντίστοιχες δράσεις, ο κ. Πάντος συμπλήρωσε στα ανωτέρω: «Οπότε ξεκινήσαμε με τη Λάρισα, ήδη πήγαμε στην Κύπρο, πήγαμε στο Βελιγράδι, και εκεί βέβαια έγινε μία πρόσκληση προς τους εκεί φορείς, τον πρύτανη και διάφορους ιατρούς, να έρθουν στην Κω το φθινόπωρο» ενώ, όπως ο ίδιος είπε στην διάρκεια της συνομιλίας μας, την 1η του μήνα Ιουνίου, Τετάρτη, αναμενόταν να βρεθούν στο «Βουκουρέστι, όπου γίνεται μία ίδια εκδήλωση τοποθέτησης της προτομής του Ιπποκράτη σε ένα μεγάλο νοσοκομείο και στο Πανεπιστήμιο, και βέβαια πρόσκληση στους εκεί φορείς. Εχουμε σκοπό να πάμε Κάιρο τον Σεπτέμβρη, σε Ιταλία και ταυτόχρονα σε Μελβούρνη τον Νοέμβρη και βέβαια ερχόμαστε σε επαφή και με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να πάμε και σε διάφορες πόλεις και στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Κωνσταντίνος Πάντος

Στο πλαίσιο αυτό, κατόπιν σχετικής παρότρυνσης όπως ο κ. Πάντος μας πει δύο λόγια παραπάνω για την ιδιαίτερη πατρίδα του Ιπποκράτη, το νησί της Κω, και τον ιδιαίτερα συμβολικό ρόλο αυτής στο όλο εγχείρημα, ο ίδιος ανέφερε: «Λέμε για την Κω γιατί εκεί είναι η γενέτειρα του Ιπποκράτη. Υπάρχει εκεί ήδη το αμφιθέατρο, υπάρχουν εκεί οι τόποι που ορκιζόντουσαν παλιά οι ιατροί στην αρχαία Ελλάδα και ταυτόχρονα βέβαια είναι μία ιδιαίτερη τελετή παρουσία διαφόρων ιατρών αριστούχων από διάφορα Πανεπιστήμια του εξωτερικού, αλλά και πρυτάνεων από τα αντίστοιχα Πανεπιστήμια για να γίνεται ο αυθεντικός όρκος. Και βέβαια έχουμε σκοπό να καλέσουμε και τους ιατρικούς συλλόγους, τους υπεύθυνους, αλλά και τα μέλη τους να έρθουν σε μία παρόμοια τελετή».

«Κι όλο αυτό προκειμένου να εμπεδώσουν την ιδέα της Ελλάδας ως γη της υγείας και της ευεξίας. Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσουμε ακόμη περισσότερο στον ιατρικό τουρισμό, διότι έχοντας οι γιατροί και οι φορείς και οι σύλλογοι εμπεδώσει ότι θα έρθουν στην Ελλάδα για τον αυθεντικό όρκο και με τη δημοσιότητα που θα δοθεί, πολύ πιο εύκολα θα έρθει κόσμος από το εξωτερικό για να αναζητήσουν τις ιατρικές υπηρεσίες», εξήγησε ο γνωστός γυναικολόγος.

Σε ερώτηση μάλιστα περί της ανταπόκρισης που έχουν οι εν λόγω δράσεις για την ανάδειξη του Ιπποκράτη, του Ιπποκράτειου πνεύματος και της εντεύθεν συγκριτικής Ιατρικής γνώσης της αρχαιότητας και της σύγχρονης επιστήμης, η οποία φαίνεται να είναι εξαιρετικά θετική, ο κ. Πάντος σημείωσε εμφατικά: «Βεβαίως υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση. Ηδη τον Οκτώβρη θα έρθουν από πέντε Πανεπιστήμια, θα έρθουν από Βουκουρέστι, από Σερβία, από Ιταλία, από Κίνα και από Κάιρο, οι πρυτάνεις και ταυτόχρονα θα φέρουν εδώ και αριστούχους ιατρούς που τελειώσανε για να ορκιστούνε. Είναι ένα ξεκίνημα το οποίο πιστεύω θα γίνει πολύ πιο μεγάλο στα επόμενα χρόνια».

Κωνσταντίνος Πάντος
Κωνσταντίνος Πάντος
Κωνσταντίνος Πάντος
Κωνσταντίνος Πάντος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις προετοιμάζονται στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με φόντο το σκάνδαλο των υποκλοπών και δεν αποκλείουν και τις εκλογές για τα τέλη Σεπτεμβρίου ή την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε δημοσίευμά του το «tovima.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Ειρήνη Ζαχαριάδη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Ειρήνη Ζαχαριάδη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και τις επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας