GR US

Στάσιμη η κτηματομεσιτική αγορά στο Λονγκ Αϊλαντ

Αssociated Press

Προκυμαία στο Λονγκ Αϊλαντ Σίτι (AP/Bebeto Matthews)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. («Newsday»). Οι ιδιοκτήτες σπιτιών στο Λονγκ Αϊλαντ απέσυραν τα σπίτια τους από την κτηματομεσιτική αγορά ή αρνήθηκαν να τα εντάξουν, καθώς ο κορωνοϊός ξεκίνησε να διασπείρεται τον περασμένο μήνα, και οι τοπικοί μεσίτες λένε ότι οι πωλήσεις είναι σχεδόν στάσιμες.

Ο αριθμός των κατοικιών για πωλήσεις στο Λονγκ Αϊλαντ -χωρίς να υπολογίζεται το East End- έχει υποχωρήσει σχεδόν 30% σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, σε 8.337 στα τέλη Μαρτίου, ανέφεραν ο μεσίτης Ντάγκλας Ελιμαν (Douglas Elliman) και η εταιρεία αξιολόγησης Miller Samuel σε μια έκθεση που θα κυκλοφορήσει την Πέμπτη.

Τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, η μέση τιμή του σπιτιού του Long Island αυξήθηκε κατά 4,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, στα $450.000 και ο αριθμός των κλειστών πωλήσεων αυξήθηκε κατά 1,7%, σύμφωνα με την έκθεση. Αλλά αυτό αντανακλά κυρίως τη δραστηριότητα πριν από το θανατηφόρο ξέσπασμα της πανδημίας που οδήγησε στο κλείσιμο των μη απαραίτητων επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των μεσιτικών εταιρειών, στις 22 Μαρτίου. Στις 2 Απριλίου, οι κτηματομεσίτες είχαν τη δυνατότητα να ξαναρχίσουν να εργάζονται στα γραφεία τους ή διαδικτυακά.

Η πανδημία κατάφερε ένα σοβαρό πλήγμα σε μια πολυσύχναστη αγορά, ανέφεραν οι μεσίτες.

«Ημουν τόσο ενθουσιασμένος στις αρχές του τρέχοντος έτους, ήμασταν σε μία συνεχή κίνηση», με μια ισχυρή οικονομία και χαμηλά επιτόκια, δήλωσε η Αν Κονρόι (Ann Conroy), διευθύνουσα σύμβουλος του τμήματος Λονγκ Αϊλαντ του Ντάγκλας Ελιμαν. Οταν η πανδημία χτύπησε, είπε, «ήταν σαν να πηγαίνεις 300 μίλια την ώρα και μετά να χτυπάς έναν τοίχο από τούβλα».

Υποθέτοντας ότι η περιοχή αποφεύγει ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων αργότερα φέτος και η οικονομία ανακάμπτει, η « κλειστή ζήτηση» μεταξύ αγοραστών και πωλητών θα μπορούσε να επιφέρει ανάκαμψη έως το τέλος του έτους, προέβλεψε. Η απότομη πτώση στις λίστες πώλησης δείχνει πώς οι πωλητές είναι ανήσυχοι στο να επιτρέπουν στους αγοραστές να εισέρχονται στα σπίτια τους, καθώς και την ελπίδα τους ότι η αγορά θα ανακάμψει μόλις περάσει η κρίση, δήλωσε ο Τζόναθαν Μίλερ (Jonathan Miller), πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Miller Samuel με έδρα το Μανχάταν.

Είναι πιθανό να υπάρξει «σοβαρή πτώση της δραστηριότητας» αυτή την άνοιξη, είπε. «Νομίζω ότι είναι λογικό να βλέπουμε την πτώση των τιμών», αν και δεν είναι σαφές για πόσο, είπε. «Οσο μικρότερη είναι η κρίση, τόσο λιγότερη ζημιά στην οικονομία, τόσο λιγότερη ζημιά στην αγορά κατοικιών», είπε. Ωστόσο, πρόσθεσε, εάν υπάρχει μια νέα αύξηση των κρουσμάτων, «όλα τα στοιχήματα είναι εκτός λειτουργίας».

Στα Hamptons, η απογραφή μειώθηκε κατά σχεδόν 20% σε σύγκριση με τον προηγούμενο Μάρτιο, δείχνει η έκθεση. Η μέση τιμή του σπιτιού στα Hamptons αυξήθηκε κατά 16,5% ετησίως, στα $990.000 το πρώτο τρίμηνο και ο αριθμός των κλειστών πωλήσεων κατοικιών αυξήθηκε κατά 15,5% σε ετήσια βάση, δείχνει η έκθεση.

Τα Hamptons έχουν δει μια αύξηση της δραστηριότητας ενοικίασης καθώς οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης καταφεύγουν σε παραθαλάσσια σπίτια, αλλά η αγορά πωλήσεων την άνοιξη είναι μια διαφορετική ιστορία, ανέφεραν οι μεσίτες.

«Νομίζω ότι το επόμενο τρίμηνο θα φαίνεται αρκετά ζοφερό», δήλωσε η Τζούντι Ντεσιντέριο (Judi Desiderio), διευθύνων σύμβουλος της Town & Country Real Estate, που εδρεύει στο East Hampton, αν και προέβλεψε ότι η αγορά θα επωφεληθεί από το έντονο ενδιαφέρον για αγορές δεύτερης κατοικίας μόλις επαναληφθούν οι παρουσιάσεις σπιτιών δια ζώσης. Προς το παρόν, είπε, «ορισμένοι πωλητές είναι πολύ νευρικοί όταν έχουν κάποιον στο σπίτι τους και μερικοί αγοραστές είναι πολύ νευρικοί όταν μπαίνουν στο σπίτι κάποιου… Οι άνθρωποι πιθανώς να νοικιάσουν μια οικία που δεν ξέρουν, αλλά δεν θα αγοράσουν απαραίτητα μία οικία που δεν βλέπουν».