GR US

To «Greek Grill» στο πλευρό του νοσοκομείου Χάντινγκτον

Εθνικός Κήρυξ Archive

Δεκάδες μερίδες με ελληνική σαλάτα, αλλά και το πιάτο της ημέρας, ετοιμάζονται από το ομογενειακό εστιατόριο Greek Grill για το προσωπικό στο νοσοκομείο του Χάντιγκτον, σε μια προσπάθεια διευκόλυνσης της καθημερινότητάς του. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Γ. Μαυρομούστακου

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Περισσότερα από 1.000 γεύματα υπολογίζεται ότι έχει προσφέρει, έως σήμερα, στο Huntington Hospital, το ελληνικό εστιατόριο «Greek Grill», προκειμένου να διευκολύνει την πιεσμένη καθημερινότητα γιατρών και νοσηλευτών, που δίνουν μάχη για να κρατήσουν στην ζωή ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον Covid-19.

Πρόκειται για ένα εστιατόριο το οποίο ανήκει στην οικογένεια Μαυρομούστακου, που προέρχεται από την Κύπρο και καταγράφει σταθερή παρουσία στην περιοχή από το 2004. Τόσο ο ιδρυτής, Κωνσταντίνος Μαυρομούστακος, όσο και ο γιος του, Ιωάννης, ο οποίος έχει επιτελικό ρόλο στην επιχείρηση, ανήκουν στις λεγόμενες «ευπαθείς ομάδες». Αυτό, όμως, αποτελεί για αυτούς ένα επιπλέον κίνητρο προκειμένου να δώσουν βάση στη συνεισφορά τους για βελτίωση της ποιότητας ζωής του προσωπικού του νοσοκομείου.

«Συνεργαζόμαστε με μια ομάδα που ονομάζεται ‘Huntington Hospital Meal For All’. Το είδαμε και ως μια ευκαιρία να ανταποδώσουμε κάτι στο νοσοκομείο αυτό. Τους φέρνουμε σαλάτες και ένα πιάτο που εμείς διαμορφώνουμε, το πιάτο της ημέρας. Εγώ προσωπικά, έχω κάνει εγχείρηση ανοικτής καρδιάς. Eχω νοσηλευτεί εκεί για δυο μήνες. Τους έχω γνωρίσει από κοντά και ξέρω το έργο που επιτελούν. Νοιώθω σαν να τους επιστρέφω κάτι. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε. Κάποια μέρα που πήγαμε φαγητό εκεί, μας ζήτησαν να βγάλουμε φωτογραφίες, αλλά το θέμα μας δεν είναι η επιβράβευση. Το ζητούμενο είναι πολύ μεγαλύτερης σημασίας», δηλώνει ο Ιωάννης Μαυρομούστακος, ο οποίος συντονίζει τη λειτουργία του εστιατορίου.

Εθνικός Κήρυξ Archive

Κώστας και Ιωάννης Μαυρομούστακος τονίζουν πως έχει ιδιαίτερη σημασία η στήριξη του νοσοκομείου στο Χάντιγκτον. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Γ. Μαυρομούστακου

Στο «Greek Grill», όπως και σε κάθε επιχείρηση εστίασης, οι ιδιοκτήτες βρέθηκαν μπροστά σε ένα σημαντικό δίλημμα: Να βάλουν προσωρινό «λουκέτο» μέχρι νεοτέρας ή να δοκιμάσουν μια λειτουργία που θα στηρίζεται αποκλειστικά στην παράδοση και τη διανομή κατ’ οίκον; Η οικογένεια Μαυρομούστακου αποφάσισε να κρατήσει το εστιατόριο ανοικτό αλλά να απαλείψει σχεδόν ολοκληρωτικά τη φυσική επαφή με τον πελάτη.

«Ο πατέρας μου είναι καρκινοπαθής, εγώ, όπως σας είπα, έχω κάνει εγχειρήσεις στην καρδιά. Αποφασίσαμε, όμως, για αυτόν τον κύκλο πελατών που έχουμε, να παραμείνουμε με κάποιον τρόπο ανοικτοί. Τα πρωτόκολλα υγιεινής που εφαρμόζουμε είναι πολύ αυστηρά: Ολοι φοράμε γάντια και μάσκες, ενώ δεν ερχόμαστε σε επαφή με τον πελάτη. Η πληρωμή με τις κάρτες γίνεται από το τηλέφωνο. Ο πελάτης δεν μπαίνει μέσα και παραλαμβάνει το φαγητό χωρίς να έρχεται σε επαφή μαζί μας. Διανομή δεν κάνουμε. Εχουμε ελαχιστοποιήσει το ρίσκο στο μέγιστο μέτρο του δυνατού», αναφέρει ο κ. Μαυρομούστακος.

Ο ιδρυτής του εστιατορίου, Κωνσταντίνος Μαυρομούστακος, είναι γεννημένος στην Κύπρο και υπήρξε πρόσφυγας την περίοδο της τουρκικής εισβολής. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, δραστηριοποιήθηκε επιχειρηματικά και στην Κύπρο, όμως επέστρεψε στις ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Οπως λέει ο γιος του, η περίοδος κακουχιών και έντονων στερήσεων κατά την προσφυγιά, τον έχει οπλίσει με μια παραπάνω ευαισθησία σε μια επίσης δύσκολη χρονική στιγμή, όπως είναι αυτή της πανδημίας.

«Οταν προκύπτουν τέτοιες καταστάσεις, ο πατέρας μου νοιώθει πώς είναι να περνάει κάποιος δυσκολίες και θεωρεί πως πρέπει να συμπαρασταθεί. Είμαστε σε επαφή και με την ενορία μας, την Αγία Παρασκευή στο Γκρινλόουν. Είναι τιμή για εμάς να έχουμε αυτόν τον ρόλο, ειδικά στην περίπτωση του νοσοκομείου. Εν μέσω της πανδημίας, βλέπεις πολλά αρνητικά γεγονότα, υπάρχουν όμως και αυτα τα θετικά, που μας δίνουν κουράγιο και μας κρατάνε ακόμα εδώ», λέει ο ομογενής επιχειρηματίας.

Μέχρι και την Τετάρτη, το Χάντινγκτον, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το πρωί της ίδιας ημέρας, καταμετρούσε 2.404 κρούσματα του Covid-19, που αντιστοιχούν σε 10,63 ανά 1.000 κατοίκους. Στην δε κομητεία του Σάφολκ, ο αριθμός αυτός προσεγγίζει τις 30.000 (29.063), με το κοινό να περιορίζει μετακινήσεις και επαφές.

«Οσοι δουλεύουν στο εστιατόριο ακολουθούν την καθημερινότητα σπίτι - δουλειά - σπίτι. Ετσι καταφέραμε να μείνουμε ανοικτοί χωρίς προβλήματα», καταλήγει ο κ. Μαυρομούστακος.