x
 

Πολιτική

Κορυφαία πρόκληση η επίλυση του Κυπριακού, τονίζει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

02 Ιανουαρίου 2024

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Με αναφορές στις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκει την Κύπρο αντιμέτωπη η νέα χρονιά, ήταν το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Νίκου Χριστοδουλίδη, το πρώτο υπό την ιδιότητα του ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Κύπριος Πρόεδρος θέτει ως κορυφαία πρόκληση την επίλυση του εθνικού προβλήματος και την απελευθέρωση του νησιού, με την επισήμανση ότι το 2024 είναι η χρονιά κατά την οποία συμπληρώνεται μισός αιώνας κατοχής. Εξέφρασε την ευχή το 2024 να αποτελέσει ιστορικό ορόσημο επανένωσης και ειρήνης ενός ευρωπαϊκού κράτους, απαλλαγμένου από κατοχικά στρατεύματα και ξένες εγγυήσεις.

Και αναφέρεται στις εξελίξεις στο Κυπριακό, σημειώνοντας τον διορισμό απεσταλμένου. «Ο διορισμός απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ως αποτέλεσμα των δικών μας πρωτοβουλιών και επίμονων προσπαθειών, αποτελεί ένα πρώτο σημαντικό βήμα. Δεν παραγνωρίζω, φυσικά, ότι ο δρόμος είναι μακρύς και οι δυσκολίες δεδομένες» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Επιπλέον, αναφορά στο μήνυμα του Προέδρου γίνεται στην εμπόλεμη κατάσταση στη Γάζα και ειδικά στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου.

Στα άλλα σημεία του διαγγέλματός του επαναλαμβάνει ότι η Κυβέρνηση του έχει πλάνο για βελτίωση της ζωής του κάθε Κύπριου πολίτη και αναφέρεται σε μία σειρά θεμάτων για τα οποία δρομολογήθηκαν λύσεις «έτσι ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών και να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η σημερινή μέρα δεν προσφέρεται για αναλυτικό απολογισμό. Περιορίζομαι μόνο να αναφέρω ότι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα αγγίξαμε σύνθετα και δύσκολα προβλήματα που εκκρεμούσαν για χρόνια» όπως αναφέρει.

Και σημειώνει την ολοκλήρωση και ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου που ρυθμίζει το πρόβλημα των εκποιήσεων, τη θέσπιση του εθνικού κατώτατου μισθού στα 1000 ευρώ, τη ρύθμιση του θέματος της ΑΤΑ, από την οποία επωφελούνται 180,000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών, την αναδόμηση και επιδιόρθωση του συνόλου των πολυκατοικιών σε προσφυγικούς συνοικισμούς μέσω του προγράμματος «Κτίζω», συνολικής δαπάνης 110 εκατομμυρίων ευρώ, την ενιαία στεγαστική πολιτική, τη δέσμη μέτρων για στήριξη των νοικοκυριών από τις συνέπειες της ακρίβειας, την υιοθέτηση μηδενικού ή/και μειωμένου ΦΠΑ σε τρόφιμα και βασικά είδη πρώτης ανάγκης και τη σύσταση και λειτουργία του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου για τους διορισμούς στα Διοικητικά Συμβούλια των Ημικρατικών Οργανισμών μέσα από διάφανη και αξιοκρατική διαδικασία.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται αδιάκοπα για να καταστήσει την Κύπρο πιο σύγχρονη και ευημερούσα για τους πολλούς και όχι λίγους, μέσα από την εφαρμογή πολιτικών με επίκεντρο τον Άνθρωπο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Την υπόσχεση ότι θα εργαστεί για την απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου, καθιστώντας την χώρο ειρηνικής συνύπαρξης για όλους τους νόμιμους κατοίκους της για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, έδωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι απλά ο καταλύτης για λύση, αλλά και ο καταλύτης και η καλύτερη ασφαλιστική δικλείδα για την εφαρμογή μιας ενδεχόμενης λύσης.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ