x

Επιστήμη

Κόσμημα αρχιτεκτονικής το κτήριο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου

12 Μαΐου 2022

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Στη σημασία του νέου κτηρίου της Ιατρικής Σχολής και Επιστημών Υγείας «Νίκος Κ. Σιακόλας» και τον στόχο να καταστεί μία από τις κορυφαίες σχολές, αναφέρθηκαν οι Πρύτανης και Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΠΚ) κατά την τελετή με την ευκαιρία της κατάθεσης του θεμέλιου λίθου του κτηρίου, από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, στον χώρο ανέγερσης του νέου κτηρίου στην πανεπιστημιούπολη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε την κτητορική πράξη, στην παρουσία των Νίκου και Ελπίδας Σιακόλα, του Προέδρου του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, του Πρύτανη του Πανεπιστημίου, του Υπουργού Παιδείας, του αρχιτέκτονα του έργου και άλλων επισήμων.

Η κτητορική πράξη τοποθετήθηκε μέσα σε ένα μεγάλο γυάλινο δοχείο το οποίο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τοποθέτησε  στο φρεάτιο πάνω στο οποίο έκτισε τον θεμέλιο λίθο.

Το κτήριο της Ιατρικής Σχολής και Επιστημών Υγείας «Νίκος Κ. Σιακόλας», θα ανεγερθεί με δωρεά €9 εκ. από το ίδρυμα Νίκος και Ελπίδα Σιακόλα, ενώ το συνολικό κόστος ανέγερσης του κτηρίου ανέρχεται στα €25 εκατομμύρια. Το έργο που χαρακτηρίζεται ως ένα «αρχιτεκτονικό κόσμημα» θα ολοκληρωθεί και με χρηματοδότηση μέσω της πολιτείας, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Τράπεζα Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η ολοκλήρωση του έργου προγραμματίζεται για τον Ιανουάριο του 2025.

«Αναγνωρίζοντας την εξέλιξη του Πανεπιστημίου Κύπρου σε ένα φιλόδοξο, τολμηρό και εξωστρεφές κέντρο επιστημονικής αριστείας και πηγή πνευματικού πλούτου για τη χώρα ως κυβέρνηση στηρίξαμε διαχρονικά τη λειτουργία του», τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι είναι ακόμη ένα εμβληματικό έργο, τόσο για την αναπτυξιακή πορεία του Πανεπιστημίου όσο και για την κοινωνία ευρύτερα.

Στον χαιρετισμό του στην τελετή με την ευκαιρία της κατάθεσης του θεμέλιου λίθου, ο Προέδρος του Συμβουλίου του ΠΚ, Ανδρέας Χριστοφίδης, είπε ότι η Ιατρική Σχολή και Επιστημών Υγείας «Νίκος Κ. Σιακόλας», έχει ως στόχο, μέσα σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με διεθνή, Ευρωπαϊκά και τοπικά ιατρικά κέντρα, «να καταστεί μία από τις κορυφαίες σχολές Ιατρικής, με διεθνή αναγνώριση για την διδασκαλία, την έρευνα και την ακαδημαϊκή αριστεία».

Εξέφρασε τις ευχαριστίες του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου προς τον ευεργέτη κ. Νίκο Σιακόλα και την οικογένειά του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Στην Κύπρο, σημειώθηκαν 9 γυναικοκτονίες το 2019, 5 το 2020 και 5 το 2021 και 1 το 2022, φτάνοντας συνολικά τις 20 γυναικοκτονίες σε λιγότερο από μια 4ετία επισημαίνει η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΕΠΚΒΟ) σημειώνοντας ότι «η γυναικοκτονία είναι το αποτέλεσμα χρόνιας, συστηματικής κακοποίησης μιας γυναίκας η οποία κορυφώνεται καταλήγοντας στο εν λόγω αποτρόπαιο έγκλημα».

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

Παραδοσιακό καζάνι στο χωριό Πλατάνη για την παραγωγή τσίπουρου (Βίντεο)

ΕΔΕΣΣΑ. Στους βόρειους πρόποδες του Βερμίου, σε απόσταση μόλις λίγων χιλιομέτρων από την Έδεσσα, βρίσκεται το ημιορεινό χωριό Πλατάνη, με τους μερικούς εκατοντάδες κατοίκους του.

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Ειρήνη Ζαχαριάδη (Βίντεο)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Ειρήνη Ζαχαριάδη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και τις επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας