x
 

Πολιτική

Κουόμο: Δημόσια υποστήριζε τις γυναίκες, ενώ ταυτόχρονα τις παρενοχλούσε

08 Αυγούστου 2021

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στις 12 Αυγούστου 2019, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο υπέγραψε έναν νόμο που διευκόλυνε τις γυναίκες να κερδίζουν στην πολιτεία υποθέσεις που αφορούσαν σεξουαλική παρενόχληση στο εργασιακό τους περιβάλλον. Αποκαλούσε, δε, το πρόβλημα «συνεχιζόμενη και επίμονη κουλτούρα» κακοποίησης που πρέπει να αλλάξει.

«Ας τιμήσουμε όλες τις γυναίκες που υπέστησαν αυτόν τον πόνο και υπέμειναν αυτόν τον εξευτελισμό», δήλωνε σε ένα βίντεο που διανεμήθηκε εκείνη την ημέρα από το γραφείο του. «Ας τιμήσουμε τις γυναίκες που είχαν το θάρρος να βγουν μπροστά και να πουν την ιστορία τους».

Την επόμενη ημέρα, σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα, ζήτησε από μία στρατιωτικό της πολιτείας να τον συνοδεύσει σε μια εκδήλωση. «Γιατί δεν φοράς ένα φόρεμα;», τη ρώτησε.

Ηταν το πρώτο από μία σειρά παρενοχλητικά σχόλια ή ανεπιθύμητες σωματικές ενέργειες που έκανε ο κυβερνήτης τον επόμενο ενάμιση μήνα, σύμφωνα με την έκθεση 165 σελίδων που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από την Γενική Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς.

Ο Κουόμο φέρεται να άγγιξε και «κατά κάποιο τρόπο» να θώπευσε μία πολιτειακή υπάλληλο στην περιοχή μεταξύ των γλουτών και των μηρών, ενώ φωτογραφιζόταν μετά από ομιλία του. Αγγιξε την γυμνή πλάτη μιας καλεσμένης σε γάμο κατά τη διάρκεια μίας ακόμα φωτογράφησης και της είπε: «Ουάου, είσαι επιθετική. Εβαλε το πρόσωπό της στα χέρια του και ζήτησε από τη νεαρή γυναίκα να τη φιλήσει, ενώ αυτή διαφωνούσε. Διέτρεξε την παλάμη του αριστερού του χεριού στην ίδια στρατιωτικό της πολιτείας, γεγονός που την οδήγησε να πει αργότερα στους ανακριτές ότι ένιωσε «εντελώς παραβιασμένη, γιατί είναι το σημείο ανάμεσα στο στήθος και τα απόκρημνά μου».

Η αναντιστοιχία μεταξύ των δημόσιων δηλώσεων και δεσμεύσεών του να εξαλείψει την κακοποίηση και την παρενόχληση και τη φερόμενη συμπεριφορά του κατά τις ιδιωτικές στιγμές, έχει αναδειχθεί ως μία από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές ενός σκανδάλου που φαίνεται να οδηγεί στο τέλος της διακυβέρνησής του, σχολιάζει η «Washington Post» σε σχετικό δημοσίευμά της.

Μία μελέτη των ευρημάτων της έρευνας σε σχέση με τις ταυτόχρονες δημόσιες δηλώσεις του Κουόμο, αποκαλύπτει έναν ηγέτη που φαίνεται να διαχώριζε εντελώς την προσωπική του συμπεριφορά από τη δημόσια προσωπικότητά του.

Ξανά και ξανά, σύμφωνα με την έρευνα, συμπεριφερόταν ακριβώς με τον τρόπο που καταδίκαζε επανειλημμένα στο δημόσιο πεδίο – κάνοντας πρόστυχα σχόλια σε νέες γυναίκες, φιλώντας συνεργάτιδες στο στόμα, βάζοντάς τες να καθίσουν στην αγκαλιά του και επανειλημμένα αγγίζοντας γυναίκες με ακατάλληλο τρόπο.

Κάποιες από τις φερόμενες παρενοχλήσεις συνέβησαν σε τυχαίες συναντήσεις: μία υπάλληλος εταιρείας κοινής ωφέλειας δήλωσε ότι όταν πήγε να του σφίξει το χέρι, ο κυβερνήτης διέτρεξε τα δάχτυλά του κατά μήκος ενός λογότυπου που ήταν τυπωμένο στο πουκάμισό της στο ύψος του στήθους της, με αποτέλεσμα να νιώσει «βαθιά ταπεινωμένη».

Πηγή: «Washington Post»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οι εισαγγελείς έδειξαν στους ενόρκους στη δίκη του γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, την Πέμπτη, πολλαπλές περιπτώσεις κατά τις οποίες ερεύνησε την αξία του χρυσού καθώς προσπαθούσε να βοηθήσει έναν επιχειρηματία από τη Νέα Ιερσέη, ο οποίος, σύμφωνα με τις Αρχές, τον δωροδόκησε με χρυσό και μετρητά.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ