GR US

Δεν υπάρχει ασφαλής κατανάλωση αλκοόλ για την υγεία σύμφωνα με νέα μεγάλη έρευνα

Ευρωκίνηση

Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Για να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι για την υγεία, η βέλτιστη ποσότητα αλκοόλ που κάποιος πρέπει να καταναλώσει είναι μηδενική.

Αυτό είναι το απλό, εκπληκτικό συμπέρασμα μιας πολύ μεγάλης μελέτης, που συνυπέγραψαν 512 ερευνητές (μια από τους κύριους συντάκτες της είναι η ομογενής καθηγήτρια Εμμανουέλα Γακίδου) από 243 ιδρύματα, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet».

Οι ερευνητές δημιούργησαν μια βάση δεδομένων από περισσότερες από χίλιες μελέτες για αλκοόλ και από πηγές δεδομένων, όπως επίσης και από αρχεία για θάνατο και αναπηρία από 195 χώρες για το χρονικό διάστημα από το 1990 έως το 2016.

Στόχος ήταν να εκτιμηθεί ο τρόπος με τον οποίο το αλκοόλ επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης 23 προβλημάτων υγείας. Ο αριθμός που προέκυψε στο τέλος, ήταν μηδέν. Οτιδήποτε περισσότερο από αυτό συνδέθηκε με κινδύνους για την υγεία.

«Αυτό που έχει υποτιμηθεί, είναι εκπληκτικό, είναι ότι καμία ποσότητα ποτού δεν είναι καλή για σας» δήλωσε η Εμμανουέλα Γακίδου, καθηγήτρια Παγκόσμιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και ανώτερος συγγραφέας της έκθεσης.

«Οι άνθρωποι δεν πρέπει πλέον να πιστεύουν ότι ένα ποτό ή δύο ημερησίως είναι καλό για αυτούς. Αυτό που είναι καλύτερο για σας είναι να μην πιείτε καθόλου», είπε.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον Κόσμο πέθαναν το 2016 από αιτίες που σχετίζονται με το αλκοόλ, κάτι που είναι περίπου το ίδιο με τα 2 εκατομμύρια που πέθαναν το 1990. Για τα άτομα ηλικίας 15 έως 49 ετών, το αλκοόλ είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου για αρνητική έκβαση της υγείας.

Αυτή είναι μια απογοητευτική έκθεση για τα περίπου 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους που πίνουν αλκοόλ. Η έκθεση αμφισβητεί την αμφιλεγόμενη υπόθεση ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ προσφέρει ένα σαφές όφελος για την υγεία. Η ιδέα αυτή εισήχθη τη δεκαετία του 1990 μετά από σχετικά ειδησεογραφικά δελτία σχετικά γύρω από το «γαλλικό παράδοξο»:

Οι Γάλλοι έχουν σχετικά χαμηλά ποσοστά καρδιακών παθήσεων παρά τη λιπαρή διατροφή. Μερικοί ερευνητές επεσήμαναν την κατανάλωση κόκκινου κρασιού μεταξύ των Γάλλων ως δυνητικά προστατευτικού στοιχείου.

Πολλές μελέτες έδειξαν ότι οι άνθρωποι που πίνουν ένα ποτό ή δύο ημερησίως είναι λιγότερο πιθανό να έχουν καρδιακές παθήσεις από όσους αποφεύγουν ή καταναλώνουν υπερβολικά.

Ωστόσο, η νέα μελέτη, αν και παρατήρησε τους χαμηλότερους κινδύνους καρδιακής νόσου από μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, καθώς και μια μείωση του ποσοστού του διαβήτη στις γυναίκες, διαπίστωσε ότι πολλοί άλλοι κίνδυνοι για την υγεία αντισταθμίζουν τα οφέλη. Αυτό περιλαμβάνει τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού, του καρκίνου του λάρυγγα, του εγκεφαλικού επεισοδίου, της κίρρωσης, της φυματίωσης, της διαπροσωπικής βίας, του αυτοτραυματισμού και των τροχαίων ατυχημάτων.

«Τα τρέχοντα και αναδυόμενα επιστημονικά στοιχεία δεν υποδηλώνουν ότι υπάρχουν συνολικά οφέλη για την υγεία από τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρόμπερτ Μπρούερ, ο οποίος διευθύνει το πρόγραμμα για το αλκοόλ στα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα.

«Οι άνθρωποι που αναφέρουν ότι πίνουν με μέτρο τείνουν να είναι πολύ διαφορετικοί από τους ανθρώπους που δεν πίνουν καθόλου. Τείνουν να είναι ένας υγιέστερος πληθυσμός, τείνουν να αθλούνται περισσότερο, τείνουν να είναι πιο εύποροι, τείνουν να έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη», είπε εξάλλου ο Μπρούερ.