GR US

Κτήμα Κοκοτού: «Κάθε τρύγος μια ξεχωριστή εμπειρία»

Εθνικός Κήρυξ

Κτήμα Κοκοτού

Η ιστορία του κτήματος ξεκινά από τα μέσα της δεκαετίας του '70 όταν η ευρύτερη περιοχή της Σταμάτας ήταν τελείως απομονωμένη κι έρημη και λίγο πιο έξω από το χωριό, ουσιαστικά απροσπέλαστη, μ' ένα πυκνό πευκοδάσος να καλύπτει τα πάντα. Εκεί ακριβώς, στο μέσος του πουθενά, πάνω σ' έναν λόφο, ο Γιώργος Κοκοτός εντόπισε ένα ευρύ ξέφωτο κι αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα. Να εγκαταλείψει την ζωή της πόλης και να εγκατασταθεί εκεί χτίζοντας το σπίτι του κι ασχολούμενος -παράλληλα με το κύριο επάγγελμά του του πολιτικού μηχανικού- με την καλλιέργεια της γης και την παραγωγή κρασιού. Στην επιθυμία του αυτή -μεγάλο τόλμημα ουσιαστικά- αρωγό του βρήκε την Αγγλίδα σύζυγό του Anne, η οποία, όχι μόνο δεν έφερε καμιά αντίρρηση, αλλά αντίθετα τον παρότρυνε σ' αυτή του την απόφαση. Και στη συνέχεια μ' εκείνο το ακαταμάχητο αγγλοσαξωνικό φλέγμα, ανάμικτο με χιούμορ και καρτερία, ξεπερνούσε μ' ένα χαμόγελο κάθε ανυπέρβλητη σχεδόν δυσκολία. Κι υπήρξαν πολλές τέτοιες. Δεν θα ήταν επομένως υπερβολή να ειπωθεί ότι στην Αν (Anne) ουσιαστικά οφείλεται η επιτυχία του όλου εγχειρήματος, αφού εκείνη ήταν που ενστερνίστηκε την λίγο τρελή του παρόρμηση να εγκατασταθεί στο πουθενά. Οι αμπελώνες του Κτήματος έχουν βιολογική πιστοποίηση και είναι φυτεμένοι σε επικλινή εδάφη σε υψόμετρο 450 μέτρων. Το έδαφος είναι ασβεστολιθικό-σχιστολιθικό και έχει μηχανική σύσταση αμμοπηλώδη έως αμμοαργιλώδη, μέτριας γονιμότητας, πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και συντελεί στην παραγωγή αρωματικών οίνων με πλούσιο σώμα, καλή δομή και μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης. Το κλίμα είναι μεσογειακό, χωρίς καύσωνες, χάρη στο υψόμετρο και την επίδραση των βόρειων και βορειοανατολικών ανέμων που επικρατούν. Η καλή στράγγιση του εδάφους, η άφθονη ηλιοφάνεια και το ευνοϊκό μικροκλίμα, εξασφαλίζουν πρωιμότητα, άριστη ωρίμανση ποιοτικών σταφυλιών, με εξαιρετική σύσταση σακχάρων, οξέων και αρωμάτων.

Σήμερα, στο επισκέψιμο οινοποιείο του Κτήματος, υποδέχονται οινόφιλους απ' όλο τον κόσμο για να δοκιμάσουν το κρασί και να γίνουν μέρος της ιστορίας τoυ Κτήματος Κοκοτού.

Επικοινωνία: Κτήμα Κοκοτού, Σταμάτα Αττικής-ΤΚ. 14575 Τηλ.: 210-8145113

info @ ktimakokotou.gr

Βρισκόμαστε λίγο πριν το τέλος του τρύγου. Για ποιους λόγους η φετινή χρονιά θα μείνει αλησμόνητη στους αμπελουργούς και τους οινοποιούς;

Εθνικός Κήρυξ

Κάθε τρύγος είναι και μία ξεχωριστή εμπειρία για κάθε αμπελουργό και οινοποιό. Εχει δύσκολες, αλλά ταυτόχρονα τόσο όμορφες και δημιουργικές στιγμές. Η γέννηση κάθε οίνου είναι μια διαδικασία επίπονη, κουραστική αλλά το αποτέλεσμα πάντα συνοδεύεται από τη σκέψη πως άξιζε τον κόπο.

Η φετινή χρονιά είναι πολύ ιδιαίτερη. Τις όποιες δυσκολίες έφερε στο διάβα της η πανδημία, ήρθαν να συμπληρώσουν οι ακραίες κλιματικές συνθήκες που βιώσαμε, αρχής γενομένης από το χειμώνα. Τα καιρικά φαινόμενα που επικρατούν κατά την περίοδο της άνθισης έως τον περκασμό είναι αυτά που καθορίζουν ως επί το πλείστον την ποιότητα του σταφυλιού. Το χιόνι και το χαλάζι δεν έλειψαν από το φετινό χειμώνα, οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις έως και τις αρχές Ιουνίου ήταν πρωτοφανείς και όλα αυτά διαδέχτηκαν οι συχνοί καύσωνες που δημιούργησαν έντονο θερμικό στρες στο αμπέλι. Καλείται, επομένως, κάθε οινοποιός να λάβει κρίσιμες αποφάσεις, ώστε να διατηρηθεί η ποιότητα του παραγόμενου οίνου.

Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για τη φετινή σοδιά, μετά από τον πρωτοφανή σε διάρκεια καύσωνα στην Ελλάδα. Ποια θα είναι τα μέτρα προστασία σας σε πιθανές παρόμοιες κλιματολογικές συνθήκες;

Με μεγάλη λύπη διαπιστώνουμε πως η κλιματική αλλαγή είναι πλέον γεγονός. Η φετινή σοδιά σαφώς έχει επηρεαστεί, αλλά σε σημείο που σε μεγάλο βαθμό είναι αντιμετωπίσιμο. Είναι, ωστόσο, απαραίτητο να στραφούμε σε νέες τεχνικές καλλιέργειας, προσαρμοσμένες στις ανάγκες που διαμορφώνονται από τις παραπάνω συνθήκες. Ελεγχόμενη άρδευση των αμπελώνων, ανάλογα με την υδατική επάρκεια καθενός, χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων που ενισχύουν την αντοχή των φυτών, έγκαιρη εφαρμογή κλαδέματος και ξεφυλλίσματος είναι μερικές από τις επεμβάσεις του αμπελουργού, που θα περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις αρνητικές συνέπειες στο αμπέλι. Πρέπει πάντα να θυμόμαστε, πως κάθε αμπελώνας έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, για το λόγο αυτό κατά τη διάρκεια της χρονιάς είναι πολύ σημαντική η τακτική παρακολούθηση της εξέλιξής του, ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο καταστροφής λόγω της αντιξοότητας.

Τι ιδιαιτερότητες θα έχει το φετινό σταφύλι και ποια είναι η ποσότητά του και η ποιότητα σε σχέση με την περσινή χρονιά. Θα δώσουν καλά κρασιά;

Εθνικός Κήρυξ

Ο τρύγος του 2021 μεταφέρθηκε νωρίτερα από αυτό που είχαμε συνηθίσει, λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που οδήγησε σε γρηγορότερη ωρίμανση των σταφυλιών. Συγκριτικά με τις προηγούμενες σοδιές, αυτή η χρονιά χαρακτηρίζεται από μειωμένη παραγωγή, με περιπτώσεις που άγγιξε σχεδόν το 50 τοις εκατό, θέτοντας έτσι προβληματισμούς για αυτές που θα ακολουθήσουν. Η ποιότητα των σταφυλιών δεν υποβαθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό κι αυτό μας κάνει να μην απογοητευόμαστε για τον χαρακτήρα των παραγόμενων οίνων. Αναμένουμε να διαφέρουν ίσως από τα προηγούμενα, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι θα είναι κατώτερα ποιοτικά. Θα μπορούσαμε να πούμε πως μεταβαίνουμε σε μια νέα γενιά οίνων, αποτέλεσμα των περιβαλλοντικών αλλαγών.

Πώς μπορεί να βελτιωθεί ο ελληνικός αμπελώνας;

Είναι αδιαμφισβήτητο πως ο ελληνικός αμπελώνας έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης, γι' αυτό και πρέπει να εντάξουμε ανθρώπους καταρτισμένους, που θα ασχοληθούν με τις ιδιαιτερότητές του και θα τις αναδείξουν. Η χώρα μας διαθέτει εξαιρετικές ποικιλίες, που δυστυχώς είναι άγνωστες στο καταναλωτικό κοινό, τη στιγμή που πολλές από αυτές εξαφανίζονται καθώς δεν αξιοποιούνται. Φυσικά είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι οι οινοποιητικές μονάδες αυξάνονται, τόσο σε πλήθος όσο και σε μέγεθος.

Από την άλλη πλευρά, οι ελεύθεροι αμπελουργοί αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι των παραγωγών και δεν θα πρέπει να τους αγνοούμε. Εμείς από την πλευρά μας, προσπαθούμε να τους στηρίζουμε και να προμηθευόμαστε και από αυτούς ένα μέρος των σταφυλιών για την παραγωγή των οίνων. Ιδιαίτερα φέτος, που σημειώθηκε αυξημένη ζήτηση των κρασιών μας από το καταναλωτικό κοινό και η παραγωγή των ιδιόκτητων αμπελώνων μας δεν ήταν επαρκής για να καλύψει αυτές τις ανάγκες, απευθυνθήκαμε σε αρκετούς μικροαμπελουργούς, ώστε να καταφέρουμε να έχουμε τελικά τις επιθυμητές ποσότητες.

Μιλήστε μας για τα δικά σας κρασιά.

Εθνικός Κήρυξ

Το Kokotos Estate απλώνεται σε ένα κτήμα που δημιουργήθηκε από το μηδέν, με όραμα και πολλή δουλειά. Είναι ένα οικογενειακό οινοποιείο με βιολογικούς αμπελώνες, που δίνει έμφαση στην ποιότητα. Σε αυτό φυσικά συντελεί η μικρή παραγωγή, το πλούσιο σε ιχνοστοιχεία έδαφος, αλλά και η θέση του αμπελώνα που είναι στους πρόποδες του Πεντελικού όρους. Όλα αυτά οδηγούν σε οίνους με πλούσιο σώμα, ισορροπημένη δομή και αρμονία μεταξύ οξέων, σακχάρων και αρωμάτων. Το οινοποιείο μας παράγει επτά λευκά και τρία ερυθρά κρασιά, καθώς και μία ροζέ ετικέτα, την «Κλέφτρα Κίσσα», που είναι εξαιρετικά αγαπητή στους καταναλωτές.

Οι λευκοί οίνοι χαρακτηρίζονται από ικανοποιητικές οξύτητες, λαμπερά χρώματα και ποικίλα αρώματα. Αυτή τη στιγμή επιθυμία μας είναι να αναδείξουμε το Σαββατιανό, την κυριότερη και ιστορική ποικιλία της αττικής γης, που έρχεται να ανατρέψει τα μέχρι τώρα δεδομένα στον κόσμο του κρασιού, αφού αποδεικνύεται πως έχει τη δυναμική να μας προσφέρει ξεχωριστά, ντελικάτα κρασιά που οι οινόφιλοι δε μπορούν παρά να λατρέψουν. Όσον αφορά στα κόκκινα κρασιά μας, θα τα χαρακτηρίζαμε ως καλοδομημένα, με ευχάριστες ταννίνες κι έντονα αρώματα, ιδανικά να συνοδεύσουν ακόμα και καθημερινά πιάτα.

Πείτε μας για τις εκδηλώσεις και τα εκπαιδευτικά σας προγράμματα που έχουν μεγάλη απήχηση στο κοινό.

Εθνικός Κήρυξ

Στο κτήμα είναι χαρά μας να φιλοξενήσουμε οινόφιλους για ξενάγηση και γευσιγνωσία. Επίσης, φιλοξενούμε κοινωνικές εκδηλώσεις, γάμους και βαφτίσεις με δυνατότητα εκτέλεσης των μυστηρίων στο εκκλησάκι του Αϊ Γιώργη του Μεθυστή στο κτήμα. Ακόμη, γίνονται εταιρικές εκδηλώσεις πού συνήθως συνδυάζονται με επίσκεψη στο οινοποιείο, καθώς και εκπαιδευτικές επισκέψεις από σχολεία αλλά και MBE φοιτητές από το εξωτερικό. Έχουμε και τις καθημερινές εκπαιδευτικές δραστηριότητες για μικρά παιδιά. Τα βιωματικά εκπαιδευτικά μας προγράμματα είναι εμπνευσμένα από την καθημερινότητα του κτήματος. Με θέματα, όπως ο τρύγος του σταφυλιού, η συγκομιδή της ελιάς, η καλλιέργεια του λαχανόκηπου και η φροντίδα των ζώων, ήμερων και άγριων, τα παιδιά μαθαίνουν τη σημασία της βιοποικιλότητας και αναπτύσσουν την οικολογική τους συνείδηση, παίζοντας. Κατά τη διάρκεια του χρόνου λειτουργούν μόνιμες καθημερινές ομάδες, σχολικές εκδρομές και camp το Πάσχα και το καλοκαίρι. Κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα προσφέρουμε δραστηριότητες στη φύση για όλη την οικογένεια.

Εθνικός Κήρυξ

Εθνικός Κήρυξ