GR US

Δρ Κωνσταντίνος Πάντος: Παράδειγμα προς μίμηση ο Ιατρικός Τουρισμός στην Ελλάδα

Εθνικός Κήρυξ

Ο Δρ Κωνσταντίνος Πάντος.

O Δρ Πάντος Κωνσταντίνος είναι διάσημος Ελληνας γυναικολόγος που τα τελευταία 35 χρόνια έχει βοηθήσει χιλιάδες γυναίκες και ζευγάρια να αποκτήσουν παιδί και να δημιουργήσουν μία οικογένεια. Ειδικεύθηκε στη Μαιευτική-Γυναικολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εξειδικεύτηκε στον τομέα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στο Βασιλικό Νοσοκομείο της Μελβούρνης στην Αυστραλία. Σήμερα, δέχεται υπογόνιμα ζευγάρια στην Κλινική του «ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ» από 67 χώρες από ολόκληρο τον Κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, της Αυστραλίας και των ΗΠΑ, ενώ συνεχίζει να ερευνά νέες ιδέες και τις εφαρμογές τους στην αναπαραγωγική γενετική. Στη συνέντευξη που έδωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» μίλησε για τα μελλοντικά του σχέδια, την πανδημία και τις καινοτομίες που έχει προσφέρει στον ιατρικό κλάδο η Κλινική του.

Δρ Πάντο, πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την ιατρική και να κάνετε ειδίκευση στην Μαιευτική-Γυναικολογία;

Ασχολήθηκα με την ιατρική γιατί πάντα ήθελα να βοηθήσω τον κόσμο και βέβαια η μεγάλη μου απόφαση ήταν εκτός από τη γυναικολογία να ακολουθήσω ειδίκευση στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Η γυναικολογία, αλλά κυρίως η εξωσωματική, φέρνει χαρά σε χιλιάδες ζευγάρια που επιθυμούν να φέρουν στον κόσμο. Από την άλλη, είναι ένας τομέας πολύ γόνιμος για έρευνα και υπάρχει ακόμη ένα μεγάλο άγνωστο πεδίο. Βέβαια είμαι περήφανος που σε πολλές από τις ανακαλύψεις που έγιναν στην εξειδίκευσή μας, έχουμε συμβάλλει και εμείς εδώ με το έργο που εκπονούμε στη ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ.

Ποιες είναι οι καινοτόμες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στην Κλινική και πώς ξεκίνησε το εγχείρημα αυτό;

Ξεκινήσαμε με ένα μικρό Κέντρο το 1995 και σήμερα έχουμε 125 άτομα προσωπικό. Είναι το μεγαλύτερο κέντρο στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία, φτάνουμε περίπου τις 7.000 ωοληψίες το χρόνο και έχουμε καταφέρει μέσα από την επιστημονικότητά μας και την εμπιστοσύνη που δείχνουμε στον κόσμο που θέλει να αποκτήσει παιδί, να έρχεται εδώ στην Ελλάδα να προσπαθήσει. Αποτελούμε, ας πούμε, την αιχμή του δόρατος για τον Ιατρικό Τουρισμό κι έχουμε καταστήσει την Ελλάδα προορισμό για αυτόν τον τομέα. Οι καινοτομίες ξεκίνησαν ήδη από το 1998 που φέραμε για πρώτη φορά την τεχνητή ανάπτυξη βλαστοκύστεων με τη συνεργασία που είχαμε και έχουμε με το Πανεπιστήμιο Monash της Μελβούρνης. Το 2004 και το 2005 εφαρμόσαμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα -και ήμασταν από τα πρώτα Κέντρα στον Κόσμο- την τεχνική της προεμφυτευτικής διάγνωσης με βιοψίες εμβρύων στο στάδιο της βλαστοκύστης, διότι ως τότε τα περισσότερα κέντρα κάνανε βιοψία στα έμβρυα τριών ημερών και παίρνανε ένα κύτταρο, ενώ εμείς μπορούσαμε μέσω αυτής της τεχνικής να πάρουμε από 5 έως 10 κύτταρα με αποτέλεσμα να έχουμε πολύ μεγαλύτερη ανάλυση για περισσότερα νοσήματα, χωρίς να επηρεάζουμε το ίδιο το έμβρυο αλλά παίρνοντας κύτταρα από τον τροφοβλάστη. Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με το Monash, διερευνήσαμε τους μηχανισμούς εμφύτευσης και τα γονίδια που ενεργοποιούνται για την εμφύτευση, με αποτέλεσμα το 2008 να δημοσιευτεί μια κοινή εργασία που ήταν και η πρώτη διεθνώς, που ανέλυε τους μηχανισμούς εμφύτευσης από γονιδιακής πλευράς και έτσι άρχισε μια έρευνα, ώστε μέσω μιας γονιδιακής επιλογής να ξέρουμε ποιο είναι το καλύτερο έμβρυο για εμφύτευση. Επίσης, την προεμφυτευτική διάγνωση την αναπτύξαμε σε βαθμό που διάφορα νοσήματα που παλιά δε μπορούσαμε να τα γνωρίζουμε, τώρα και τα γνωρίζουμε και τα διαγιγνώσκουμε αλλά και τα αποκλείουμε από ζευγάρια. Εχουμε και τη δυνατότητα να σώσουμε και ζωές, μέσα από τη τεχνητή γονιμοποίηση. Με άλλα λόγια, γονείς με παιδιά που πάσχουν από Μεσογειακή Αναιμία έρχονται για απόκτηση ενός δεύτερου παιδιού με ιστό συμβατό κι έπειτα μέσα από μετάγγιση βλαστικών κυττάρων σώζονται τα αδερφάκια τους. Ενα ζευγάρι που έπασχε από τη νόσο Λεμπέρ -αποκτούσαν τυφλά παιδιά- με την προεμφυτευτική διάγνωση επιλέξαμε έμβρυα, απόλυτα υγιή από αυτό το νόσημα. Συνεχίζουμε την έρευνά μας τα τελευταία χρόνια κι έχουμε ανακαλύψει τρόπους για αναζωογόνηση των ωοθηκών με τη μέθοδο PRP, παίρνουμε αίμα από τις γυναίκες, απομονώνουμε τα αιμοπετάλια και κάνουμε έκχυση των αιμοπεταλίων στις ωοθήκες γυναικών που βρίσκονται είτε σε περιεμμηνόπαυση είτε σε εμμηνόπαυση με αποτέλεσμα να ξεκινά πάλι η λειτουργία των ωοθηκών και να επιτυγχάνονται οι γέννες. Ολη αυτή η τεχνική εφαρμόζεται και σε διάφορα κέντρα του εξωτερικού, ενώ ήδη έχουμε κάνει συνεργασία με ένα κέντρο εξωσωματικής στο Σαν Ντιέγκο, με αποτέλεσμα από κοινού να αναπτύξουμε την τεχνική. Τώρα προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που συνδέονται με την ηλικία. Εχουμε πολλές γυναίκες άνω των 40.

Οι γυναίκες που είναι άνω των 40, τι προφίλ έχουν;

Ερχονται ζευγάρια που έχουν αφεθεί στην καριέρα τους, χωρίς όμως να ξέρουν τα όρια που θέτει η φύση στην ωοθηκική λειτουργία. Και έρχονται και γυναίκες μόνες που θέλουν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους μέσα από την κατάψυξη των ωαρίων τους. Επίσης, έχουμε και πάρα πολλές γυναίκες που λόγω κάποιου νοσήματος -κακοήθειας του οργανισμού τους- θέλουν να διατηρήσουν ωοθηκικό ιστό γιατί δεν προλαβαίνουν να διατηρήσουν ωάρια, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί αυτός ο ιστός για μεταμόσχευση στο μέλλον πάνω στα υπολείμματα των ωοθηκών, για να ξεκινήσει μετά από οποιαδήποτε χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία ο κύκλος τους.

Για τις ελληνικές οικογένειες κατά πόσο θεωρείτε ότι είναι εξοικειωμένες με την εξωσωματική γονιμοποίηση;

Πλέον η ελληνική κοινωνία είναι πολύ εξοικειωμένη. Δείχνουν μεγάλη εμπιστοσύνη οι άνθρωποι στα ελληνικά κέντρα και αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι πολλά ζευγάρια έρχονται από το εξωτερικό στην Ελλάδα. Στην κλινική μας έρχονται από 67 χώρες άνθρωποι, όπως από την Αυστραλία, Αγγλία, ΗΠΑ. Το φαινόμενο να φεύγουν ζευγάρια από την Ελλάδα για άλλες χώρες για να αποκτήσουν παιδί πλέον έχει μηδενιστεί. Πιστεύω ότι έχουμε καταφέρει να εμπεδώσουμε ένα αξιοσημείωτο επίπεδο εμπιστοσύνης.

Ελληνες από την Ομογένεια σάς επισκέπτονται;

Ερχονται όχι μόνο από την Ομογένεια, αλλά και από ξένες κοινωνίες. Από την Ομογένεια έρχονται πολλά ζευγάρια γιατί έχουν εμπιστοσύνη στις ιατρικές μας υπηρεσίες και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα ΜΜΕ που κάλυψαν επιτυχημένες ιστορίες στην εξωσωματική γονιμοποίηση και σε επώνυμα ζευγάρια του εξωτερικού. Εγινε όμως και μία εκστρατεία που ξεκίνησε από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, ο οποίος συγκέντρωσε γιατρούς και πήγαν σε πόλεις της Ομογένειας όπως στη Νέα Υόρκη, το Σίδνεϊ και το Λονδίνο. Εκεί παρουσιάστηκαν μαρτυρίες γυναικών και φυσικά προβλήθηκαν οι υπηρεσίες μας, με αποτέλεσμα να έρχονται και πολλοί ξένοι σε εμάς για να αποκτήσουν παιδί.

Θεωρείτε ότι για τη μέση ελληνική οικογένεια η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι προσιτή οικονομικά;

Η κίνηση στο Κέντρο μας δεν έχει πέσει από την κρίση, ωστόσο δημιουργήθηκε πρόβλημα τώρα με την πανδημία για την πρόσβαση του κόσμου σε εμάς. Βέβαια κι εμείς βοηθάμε όσο μπορούμε και οικονομικά μεταξύ άλλων. Από την άλλη όμως, το κίνητρο για την απόκτηση ενός παιδιού είναι τόσο ισχυρό που οποιαδήποτε οικονομική κρίση δεν στέκεται εμπόδιο στα ζευγάρια αυτά.

Με τον κορωνοϊό θεωρείτε πως επηρεάστηκαν οι γεννήσεις και κατ’ επέκταση οι εξωσωματικές;

Ναι, από τη μία, δημιουργήθηκε μία φοβία και μία ατμόσφαιρα ανησυχίας για το εάν θα πρέπει να μείνει μία γυναίκα έγκυος σε μία τέτοια εποχή. Από την άλλη, επειδή είναι κλεισμένα τα ζευγάρια στο σπίτι, βλέπουμε μία σχετική αύξηση των γεννήσεων. Οσον αφορά τις εξωσωματικές σημειώνεται μία σταθερότητα. Ο ιατρικός τουρισμός έχει πληγεί, διότι λόγω lockdown τα ζευγάρια από το εξωτερικό δεν μπορούν να μετακινηθούν, ωστόσο έρχονται ακόμη πολλά ζευγάρια, βρίσκουν τρόπους, πάντα με προσοχή και εξετάσεις.

Θεωρείτε πως ο κλάδος του Ιατρικού Τουρισμού ευδοκιμεί στην Ελλάδα;

Οχι μόνο ευδοκιμεί, πρωτοστατεί. Είναι παράδειγμα προς μίμηση το πώς η «μικρή» Ελλάδα με τη θέληση και τις ικανότητές της κι εφόσον βέβαια αποκτήσει και την ικανοποιητική εμπιστοσύνη στο εξωτερικό, διαπρέπει σε τομείς όπως η υποβοηθούμενη εξωσωματική γονιμοποίηση.

Πώς αισθάνεστε με κάθε επιτυχημένη γονιμοποίηση;

Παρ’ όλο που έχουν γεννηθεί πάνω από 50.000 παιδιά όλα αυτά τα χρόνια της καριέρας μου, κάθε φορά που μένει μια γυναίκα έγκυος αισθάνομαι το ίδιο ευτυχισμένος σα να ήταν η πρώτη εγκυμοσύνη που πετύχαμε πριν 30 χρόνια.

Ως γιατρός, τι θα λέγατε στον κόσμο για την κατάσταση της πανδημίας;

Οτι χρειάζεται υπομονή μέχρι την έλευση του εμβολίου και εμπιστοσύνη στις οδηγίες των ειδικών. Οτι θα πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξουμε τις συμπεριφορές που εντείνουν τη μεταδοτικότητα. Δεν θα είναι ο μόνος ιός που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε από εδώ και πέρα. Βέβαια με την ετοιμότητα της ιατρικής κοινότητας πιστεύω πως θα αντιμετωπίζονται και πιο εύκολα.

Εσείς, ως προσωπικό στόχο τι θα λέγατε πως θα θέτατε και ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Να συνεχίσω να βοηθάω τον κόσμο και να αποτελώ παράδειγμα για τα παιδιά μου. Τώρα ξεκινάμε μία μεγάλη καμπάνια στην Ελλάδα περί του Fertility Awareness, δηλαδή μία ενημέρωση περί γονιμότητας. Θα διοργανώσουμε ένα συνέδριο του χρόνου, θα έχουμε ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα και επαγγέλματα, προκειμένου να ενημερωθεί η κοινωνία, ο πληθυσμός, οι γυναίκες για τη γονιμότητα με το σύνθημα «αποκτήστε παιδιά νωρίς».