GR US

Για χιλιάδες χρόνια η Αίγυπτος ζει από τον Νείλο. Ενα φράγμα αποτελεί τώρα απειλή

Εθνικός Κήρυξ Archive

Το φράγμα σε εικονογραφημένη απεικόνιση από το YouTube.

ΜΙΝΙΑ. ΑΙΓΥΠΤΟΣ. («ΝΥΤ»). Για τουλάχιστον 7.000 χρόνια η Αίγυπτος ζει από τον Νείλο. Ουσιαστικά είναι ο Νείλος. Τώρα όμως, όπως έγραψε η «New York Times», η Αίγυπτος φοβάται ότι θα έχει έλλειψη υδάτων από το υδροηλεκτρικό φράγμα των $4,5 δισ., που χτίζει η Αιθιοπία.

Ο Αιγύπτιος αγρότης βρισκόταν στο γεμάτο με σκόνη χωράφι του, θρηνώντας την τύχη του. Πριν από μερικά χρόνια, τα σιτηρά και τα γεμάτα με ντομάτες θερμοκήπια κάλυπταν τη γη. Τώρα τα καλύπτει η έρημος.

Ο αγρότης Χαμίντ Τζαραλά (Hamed Jarallah), απέδωσε τα δεινά του στην εξασθενημένη άρδευση από τον υπερ-αντλημένο Νείλο, τον περίφημο ποταμό στην καρδιά της ίδιας της ταυτότητας της Αιγύπτου. Ηδη ο Νείλος δέχεται επίθεση από τη ρύπανση, την κλιματική αλλαγή και τον αυξανόμενο πληθυσμό της Αιγύπτου, ο οποίος επίσημα φτάνει τα 100 εκατομμύρια ανθρώπους αυτό το μήνα. Και τώρα, λέει ο κ. Τζαραλά, μία νέα καταστροφή φαίνεται στον ορίζοντα.

Ενα τεράστιο σε μέγεθος υδροηλεκτρικό φράγμα που χτίζεται στον Νείλο, 2.000 μίλια στα πεδινά της Αιθιοπίας, απειλεί να περιορίσει ακόμη περισσότερο την παροχή νερού της Αιγύπτου, καθώς θα αρχίζει να γεμίζει αυτό το καλοκαίρι. «Ανησυχούμε. Η Αίγυπτος δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τον Νείλο. Η ζωή μας έχει καταστραφεί. Θεέ βοήθα μας», είπε ο αγρότης.

Η διαμάχη μεταξύ Αιγύπτου και Αιθιοπίας για το 4,5 δισ. δολαρίων Μεγάλο Αιθιοπικό Αναγεννησιακό Φράγμα (Grand Ethiopian Renaissance Dam), το μεγαλύτερο της Αφρικής, σε μέγεθος περίπου όσο το Λονδίνο, έχει προκαλέσει μια εθνική ανησυχία και στις δύο χώρες, που υποκρύπτει τον πατριωτισμό, τους βαθείς φόβους καθώς και μουρμουρητά για πόλεμο.

Εθνικός Κήρυξ Archive

Φωτογραφία από την κατασκευή που έχει αναρτηθεί στο Facebook στη σελίδα του φράγματος.

Στους Αιθίοπες το φράγμα είναι το σύμβολο των φιλοδοξιών τους, ένα μέγα έργο με δυναμική να ανάψει τα φώτα σε εκατομμύρια σπίτια, να κερδίσει δισ. από πωλήσεις ηλεκτρικού σε γειτονικές χώρες και να επιβεβαιώσει την Αιθιοπία ως μία αυξανόμενη αφρικανική δύναμη.

Μετά από χρόνια πισωγυρισμάτων στην πρόοδο του έργου, συμπεριλαμβανομένων σκανδάλων διαφθοράς και έναν μυστηριώδη θάνατο του αρχιμηχανικού, εγκαθίστανται οι δύο πρώτοι στρόβιλοι. Οι υπάλληλοι λένε ότι το φράγμα θα αρχίσει να γεμίζει τον Ιούλιο.

Αυτή η προοπτική προκαλεί φόβο στην Αίγυπτο, όπου το φράγμα αντιμετωπίζεται ως η μεγαλύτερη απειλή. «Ο Νείλος είναι ερώτημα ζωής, θέμα ύπαρξης της Αιγύπτου» ανέφερε τον περασμένο Σεπτέμβριο στα Ηνωμένα Εθνη ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντελ Φατάχ ελ Σίσι (Abdel Fattah el-Sisi).

Για οκτώ χρόνια, αξιωματούχοι από την Αίγυπτο, την Αιθιοπία και το Σουδάν - που βρίσκεται ανάμεσα στις δύο χώρες - συζήτησαν άσκοπα για το φράγμα. Ενενήντα πέντε τοις εκατό των Αιγυπτίων ζουν κατά μήκος του Νείλου ή στο γεμάτο δέλτα του, και ο ποταμός παρέχει σχεδόν όλο το νερό τους. Ανησυχούν ότι εάν το φράγμα στην Αιθιοπία γεμίσει πολύ γρήγορα, θα μπορούσε να περιορίσει δραστικά την παροχή νερού. Τον Νοέμβριο, σε μια προσπάθεια τελευταίας χαράς, οι συνομιλίες μεταφέρθηκαν στην Ουάσιγκτον, για τη μεσολάβηση του Λευκού Οίκου.

Ο κ. Τραμπ, επαινώντας την εικόνα του ως διαπραγματευτής, ανέφερε ότι οι προσπάθειές του αξίζουν ένα βραβείο Νόμπελ. Ο Λευκός Οίκος πιέζει για συμφωνία μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, αλλά οι Αιγύπτιοι και Αιθίοπες αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι δεν θα είναι εύκολο.

Σε συνέντευξή του τον περασμένο μήνα, ο Σελέσι Μπέκελε, (Seleshi Bekele) υπουργός Υδάτων της Αιθιοπίας, χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς της Αιγύπτου για τον Νείλο ως «το πιο παράλογο πράγμα που ακούστηκε ποτέ».

Για χιλιάδες χρόνια οι Αιγύπτιοι ήταν οι αδιαμφισβήτητοι κύριοι του Νείλου αντλώντας από αυτό για να ιδρύσουν αρχαίες αυτοκρατορίες και σύγχρονες δημοκρατίες.

Η Αίγυπτος δικαίωσε την κυριαρχία της στο ποτάμι με συμφωνία που έκανε το 1959 με το Σουδάν. Αλλά δεν την αναγνώρισε η Αιθιοπία. Κι όταν ο πρώην ηγέτης της Mengistu Haile Mariam, πρότεινε σειρά φραγμάτων στο Νείλο το 1978 αντιμετώπισε άμεσες απειλές. «Δεν πρόκειται να περιμένουμε να πεθάνουμε από τη δίψα στην Αίγυπτο» είχε δηλώσει ο τότε Αιγύπτιος πρόεδρος, ο Ανουάρ Σαντάντ. «Θα πάμε να πεθάνουμε στην Αιθιοπία».

Ο εκσυγχρονιστής ηγέτης της Αιθιοπίας Αμπίγ Αχμέντ (Abiy Ahmed) ισχυρίζεται ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την τροφοδότηση της Αιγύπτου.

Πηγή: «Νew Υork Τimes»