GR US

«Guardian»: Τα νησιά του Αιγαίου θα γίνουν οι πρώτες covid free περιοχές της Ελλάδας

Ευρωκίνηση

Στους Λειψούς την Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020. (EUROKINISSI/ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ)

ΑΘΗΝΑ. Οι πρώτες covid free περιοχές στην Ελλάδα πρόκειται να γίνουν μέχρι τα τέλη Απριλίου τα νησιά του Αιγαίου, καθώς οι προσπάθειες εμβολιασμού εντείνονται σε τουριστικούς προορισμούς ελπίζοντας για εισροή τουριστών, επισημαίνει σε δημοσίευμά της η «Guardian».

Σε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρησιακές προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, οι Αρχές έχουν δεσμευτεί ότι τουλάχιστον 69 νησιά θα εμβολιαστούν πλήρως μέχρι τα τέλη Απριλίου.

«Εχουμε τόσα μικρά νησάκια» δήλωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας που επιβλέπει το πρόγραμμα. «Ακριβώς επειδή είναι τόσο δύσκολο να δεχτούν προμήθειες, αποφασίσαμε να εμβολιάσουμε ολόκληρους πληθυσμούς με μία κίνηση, με σκοπό να αρχίσουν να δέχονται τουρίστες όταν οι μόνιμοι κάτοικοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως και είναι προστατευμένοι».

Σύμφωνα με το σχέδιο, το οποίο σχεδιάστηκε με τη βοήθεια των Ενόπλων Δυνάμεων, η παράδοση χιλιάδων εμβολίων σε απομακρυσμένα νησιά, θα αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους περιέγραψε τη λειτουργία ως περίπλοκη. Αεροπλάνα, ελικόπτερα και πλοία του Λιμενικού έχουν συνδράμει με τη βοήθεια στρατιωτών, αξιωματούχων Πολιτικής Προστασίας και την Αστυνομία για να συμμετέχουν σε διαφορετικά στάδια. «Είναι πολύ δύσκολο να μεταφέρεις εμβόλια σε ένα νησί», είπε στον «Guardian». «Απαιτεί μια συγκεκριμένη διαδικασία που περιλαμβάνει πολλούς ανθρώπους… ο καθένας έχει μια ειδική αποστολή από τη στιγμή που τα κουτιά φεύγουν από τις αποθήκες μας».

Την ώρα που τα αστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα αγωνίζονται να καταστείλουν το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού που εξαπλώνεται τώρα σε όλη την Ευρώπη, η τεράστια γκάμα νησιών της χώρας παρέμεινε αξιοσημείωτα ανέγγιχτη από την κρίση, επισημαίνει ο «Guardian».

Στους Λειψούς, ο Φώτης Μάγγος, ο δήμαρχος του νησιού, δηλώνει με περηφάνια ότι υπήρξε «μόνο ένα κρούσμα» κορωνοϊού από το ξέσπασμα της πανδημίας στη χώρα. «Και αυτό ήταν ενός στρατιώτη που επέστρεψε από την άδεια, όταν βρέθηκε θετικός» είπε. «Κοιτάζουμε την Αθήνα και άλλες πόλεις και συνειδητοποιούμε πόσο ελαφρά μας έχει αγγίξει. Είμαστε σε lockdown, τα καταστήματα και τα σχολεία μας είναι κλειστά, αλλά θα ρίξουμε όλο το βάρος μας στους ανθρώπους που πρόκειται να έρθουν».

Τόσο το νησί αυτό, όπως και η ελληνική οικονομία που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, ο Μάγγος είπε ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού -με την ονομασία «Ελευθερία»- έχει την συντριπτική υποστήριξη.

Σχεδόν ολόκληρος ο ενήλικος πληθυσμός των 800 ατόμων που ζουν μόνιμα στους Λειψούς έχει εμβολιαστεί. «Το 45% είναι κάτω των 18 ετών, αλλά σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση και 86 άτομα θα κάνουν την δεύτερη δόση αυτό το Σαββατοκύριακο. Ακούω ότι οι τουριστικές κρατήσεις έχουν ανέβει. Είμαστε πολύ, πολύ ικανοποιημένοι».

Στο παρακείμενο νησί της Πάτμου, δημοφιλές προορισμός για διασημότητες, θρησκευτικούς προσκυνητές και την κοσμοπολίτικη ελίτ, η προοπτική «Covid free» εντός μερικών εβδομάδων, έχει χαιρετηθεί με ενθουσιασμό.

«Το χειμώνα μένουν εδώ περίπου 3.100 κάτοικοι και οι περισσότεροι άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί» λέει ο Ελευθέριος Πέντες. «Η λίστα κλείνει αυτή την Παρασκευή και σχεδόν όλοι, ηλικία από 18 έως 59 ετών κάνουν εγγραφή για το εμβόλιο. Τον περασμένο Νοέμβριο είχαμε 25 κρούσματα και νομίζω πως ήταν ένα μάθημα για όλους μας».