x
 

Πολιτισμός

ΚΠΙΣΝ: Με 5.400 συμμετέχουσες και συμμετέχοντες ολοκληρώθηκε το φεστιβάλ WOW Athens 2024

10 Απριλίου 2024
Δελτίο Τύπου

Το WOW Athens 2024 με μια ματιά:

 • 75 ομιλήτριες και 4 ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό
 • 3 keynote ομιλήτριες
 • 21 πάνελ συζήτησης
 • 21 συντονίστριες και ένας συντονιστής
 • 40 mentors
 • 30 περίπτερα επιχειρήσεων και ΜΚΟ και περισσότεροι από 15.700 επισκέπτες/επισκέπτριες στο WOW Marketplace
 • 4 εκθέσεις / εικαστικές εγκαταστάσεις
 • 1 σκηνική ανάγνωση
 • 2 προβολές
 • 2 συναυλίες
 • 9 DJ Sets & μουσικές pop-up εμφανίσεις
 • 14 εργαστήρια
 • 879 συμμετοχές (μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί) από 22 σχολεία στο σχολικό πρόγραμμα με θέμα «Ας μιλήσουμε για τη συναίνεση»
 • Live Radio από το SNFCC Youth Council
 • 9 συμμετοχές στην ενότητα «Κορίτσι, σήμερα»

«Τα κορίτσια μέχρι 50 χρόνια πριν δεν τελείωναν το δημοτικό. 70 χρόνια πριν δεν ψήφιζαν. 40 χρόνια πριν σκοτώνονταν στην γέννα όταν δεν μπορούσαν να τις προικίσουν. 30 χρόνια πριν στέλνονταν σε μοναστήρια όταν έμεναν έγκυος από άνδρες που δεν ενέκριναν οι οικογένειές τους. 20 χρόνια πριν δεν προσλαμβάνονταν στον χώρο εργασίας όταν είχαν οικογένεια. Σήμερα, γίνονται νύφες στα 12, δεν πάνε σχολείο. Μπορεί να λέτε πως αυτά δεν συμβαίνουν στα κορίτσια μας. Όχι στα δικά μας. Όταν μιλάμε για κορίτσια, μιλάμε για τα κορίτσια όλου του κόσμου… από το πιο μικρό βομβαρδισμένο σπίτι στην ανατολή ως και το πιο κρύο διαμέρισμα στο βορρά. Αυτά τα κορίτσια πλήττουν με ζωές που τους ανατέθηκαν πριν καν γεννηθούν.»

WOW Athens 2024_Hania Rani_ photo Marisa Kapsabeli

Απόσπασμα από το κείμενο της Ευγενίας Περδικομάτη, μαθήτριας 15 χρονών, το οποίο άνοιξε το φεστιβάλ.

Με 5.400 συμμετέχουσες και συμμετέχοντες ολοκληρώθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) το 2ο WOW – Women of the World Athens 2024 σε συνεργασία με το WOW Foundation. Από τις 6 έως τις 8 Απριλίου 2024 το φεστιβάλ έδωσε βήμα σε γυναίκες, θηλυκότητες και non binary άτομα όλων των ηλικιών για να διηγηθούν τις ιστορίες τους και να συζητήσουν μεταξύ τους, αλλά και με το κοινό, με ειλικρίνεια και θάρρος. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης συζητήθηκαν επίκαιρα ζητήματα που απασχολούν τις γυναίκες, τις θηλυκότητες και τα non-binary άτομα σε όλο τον κόσμο, από την ενδοοικογενειακή βία ως τα εργασιακά δικαιώματα των γυναικών, τα μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς και τον σεξιστικό λόγο και από τον έμφυλο σχεδιασμό των πόλεων ως την ψυχική υγεία των κοριτσιών, τη διαδικασία φυλομετάβασης και τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.

Για τρεις μέρες το φεστιβάλ φιλοξένησε ένα εντυπωσιακό line up, με συνολικά 78 ομιλήτριες και 4 ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό σε 21 πάνελ συζήτησης, εργαστήρια και σεμινάρια, προβολές ταινιών, μία σκηνική ανάγνωση, συναυλίες, DJ sets, mentoring sessions και πολλά άλλα. Το WOW Marketplace, την «καρδιά» του φεστιβάλ στην Αγορά του ΚΠΙΣΝ, επισκέφτηκαν περισσότερα από 15.700 άτομα.

Στην εναρκτήρια ομιλία της διοργάνωσης, η Έλλη Ανδριοπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΚΠΙΣΝ, υπογράμμισε: «Μια μελέτη του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε το 2022 προβλέπει ότι θα χρειαστούν σχεδόν άλλα 300 χρόνια για να επιτευχθεί η ισότητα των φύλων. Αυτός ο απογοητευτικός χρονικός ορίζοντας αντιπροσωπεύει περίπου δέκα γενιές και απλά δεν μπορούμε να περιμένουμε τόσο πολύ- πρέπει να την πετύχουμε γρηγορότερα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι συζητήσεις που γίνονται στο WOW Athens είναι σημαντικές τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες. Αναγνωρίζουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί και εφιστούν την προσοχή στο τι πρέπει να γίνει ακόμη, ιδίως όσον αφορά τις αξίες και τις πεποιθήσεις μας για τα δικαιώματα των γυναικών, για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αν η πλειονότητα της κοινωνίας επιθυμεί ίσα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους, η νομοθεσία, το θεσμικό πλαίσιο, οι πολιτικές, και η χρηματοδότηση θα ακολουθήσουν.»

WOW Athens 2024_ Elly Andriopoulou & Jude Kelly_ photo Pelagia Karanikola

Στη συνέχεια, η Jude Kelly, Διευθύνουσα Σύμβουλος και ιδρύτρια του WOW Foundation εστίασε στην ανισότητα των φύλων: «Ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεται η ανισότητα μερικές φορές είναι πολύ σκληρός και άλλες είναι τυλιγμένος στην ιδέα της εκτίμησής της, είναι σχεδόν μια ρομαντική ιδέα ότι η ανισότητα μιας γυναίκας είναι ένα είδος βασικού συστατικού της θηλυκότητάς της. Και η ικανότητα μιας γυναίκας να υποφέρει, μέσω της γέννας ή άλλου πόνου γενικά, είναι κατά κάποιον τρόπο θεμελιώδες στοιχείο της ιδέας της γυναικείας φύσης. {…} Αυτό δεν είναι αγάπη. Αυτό, στην πραγματικότητα, είναι απέχθεια, μισογυνισμός και ασέβεια.»

Το WOW Athens υποδέχτηκε και φέτος σημαντικές καλλιτέχνιδες και ακτιβίστριες από το εξωτερικό, τις Nadya Tolokonnikova, Katy Hessel και Deborah Levy, που με τις ομιλίες τους ενέπνευσαν το κοινό και το παρότρυναν να δράσει για να προωθήσει την ισότητα των φύλων, η κάθε μια/ο καθένας στη δική της/του κοινότητα.

Η ιδρύτρια των Pussy Riot Nadya Tolokonnikova συνοψίζοντας το σημείο συνάντησης του φεμινισμού με τον ακτιβισμό δήλωσε: «Το ταξίδι μας δεν ήταν εύκολο, αλλά ήταν γεμάτο μαθήματα για τη δύναμη της αλληλεγγύης, το κόστος της ελευθερίας και το ακλόνητο πνεύμα όσων τολμούν να μιλήσουν.»

Η ιστορικός τέχνης, συγγραφέας και δημοσιογράφος Katy Hessel ενθουσίασε το κοινό μέσα από τη συναρπαστική ματιά της για τον κόσμο της τέχνης: «Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι αμφισβητούμε όλα όσα μας λένε. Ρωτήστε τον εαυτό σας, πού βρίσκεται η γυναίκα σε αυτή την ιστορία, πώς αντιπροσωπεύεται, και πώς λέμε την ιστορία; Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι υπερβάλλουμε εαυτόν για να πούμε την άποψη της γυναίκας, προκειμένου να υπάρξει μια μέρα ισότητα.»

Τέλος, η συγγραφέας Deborah Levy έδωσε έμφαση στη γυναικεία ψυχοσύνθεση τονίζοντας:

«Το να μιλάμε για τη ζωή μας όπως τη νιώθουμε είναι μια ελευθερία που συχνά επιλέγουμε να μην εκμεταλλευτούμε.»

Το φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με τη sold out συναυλία της Πολωνής συνθέτριας Hania Rani που συνδύασε την κλασική με την ποπ μουσική και παρέσυρε το κοινό σε ονειρικά μινιμαλιστικά τοπία.

Ραντεβού στο επόμενο WOW Athens που θα πραγματοποιηθεί 5-7 Απριλίου 2025.

WOW Athens 2024_photo_Pelagia Karanikola

Mέγας Δωρητής ΚΠΙΣΝ: Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Το WOW Athens 2024 παρουσιάστηκε σε συνεργασία με το British Council και πραγματοποιήθηκε με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της ΕΕ, μέσω του Προγράμματος «Αττική» 2021-2027. Ευχαριστούμε πολύ για τη στήριξη τη ΣΤΑΣΥ, στρατηγικό συνεργάτη του φεστιβάλ, την Alpha Bank, συνεργάτη προσβασιμότητας, και τους L’Oréal Paris, Mastercard, Nationale Nederlanden και Ίδρυμα Vodafone, συνεργάτες περιεχομένου. Επίσης, ευχαριστούμε για την υποστήριξή τους τις Πρεσβείες της Αυστραλίας, της Αυστρίας και της Ολλανδίας.

Περισσότερες πληροφορίες για το WOW Athens 2024 στην επίσημη σελίδα του στο Instagram @wow_athens καθώς και στην ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝ snfcc.org/WOW2024.

 Πληροφορίες για τους συντάκτες

Σχετικά με το The WOW Foundation 

Το WOW Foundation ιδρύθηκε από την Jude Kelly CBE το 2018 για να διαχειριστεί το παγκόσμιο κίνημα WOW – Women of the World Festivals. Τα Φεστιβάλ ξεκίνησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2010, με το πρώτο φεστιβάλ να διοργανώνεται από την Kelly στο Southbank Centre του Λονδίνου, όπου η ίδια ήταν καλλιτεχνική διευθύντρια, προς τιμήν των γυναικών και κοριτσιών, εξετάζοντας με ειλικρίνεια τι τις εμποδίζει να αξιοποιήσουν πλήρως το δυναμικό τους, ευαισθητοποιώντας ένα παγκόσμιο κοινό για τα θέματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και τα κορίτσια και συζητώντας μαζί για τις λύσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΟΝΔΙΝΟ. Πρόωρες εκλογές στις 4 Ιούλιου στη Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ σε ένα μήνυμα με πολλές συγκινησιακές αναφορές, όπως ότι «δεν θα αφήσει ποτέ τον λαό της Βρετανίας να περάσει ανυπεράσπιστος τις σκοτεινότερες μέρες της Ιστορίας του».

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ