x
 

Πολιτική

Κρέμονται όλοι από τα χείλη του Ερντογάν για εξελίξεις στη Ν. Υόρκη

17 Σεπτεμβρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Με μικρό καλάθι μεταβαίνουν, αυτή την εβδομάδα, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, οι εμπλεκόμενοι στο Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά και ευρωτουρκικά.

Στη Λευκωσία γνωρίζουν πολύ καλά πως η κατοχική πλευρά δεν συζητά οτιδήποτε λιγότερο από την κυριαρχική ισότητα. Ακόμη και να ξεκινήσει μια διαδικασία, άνευ όρων, που σήμερα τούτο φαντάζει δύσκολο, η τουρκική πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει οτιδήποτε πλην αυτής της αξίωσης. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως τόσο ο Τούρκος Πρόεδρος όσο και ο υπουργός Εξωτερικών της κατοχικής δύναμης, σε όλες τις επαφές τους, ενώ αφήνουν να εννοηθεί πως είναι ανοικτοί να συζητήσουν άλλα ζητήματα, υποδεικνύουν πως έχουν «έντονες απόψεις» στο Κυπριακό. Τούτο προδικάζει σε μεγάλο βαθμό και το αποτέλεσμα των διεργασιών, εκτός κι εάν υπάρξουν εκπλήξεις. Ή βρεθεί μια φόρμουλα, που θα επιτρέπει να γίνουν βήματα.

Το σκηνικό, που διαμορφώθηκε σε μεγάλο βαθμό εκ των προτέρων, πριν δηλαδή να ξεκινήσουν αυτή την εβδομάδα οι διεργασίες στη Νέα Υόρκη, δεν αφήνει περιθώρια για να υπάρξουν εξελίξεις. Ωστόσο, οι μεγάλοι παίκτες, όπως οι Αμερικανοί, θεωρούν πως η μόνη οδός, που ενδεχομένως μπορεί να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά, είναι η ένταξη των ανοικτών αυτών μετώπων σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Αυτό σημαίνει πως τόσο το Κυπριακό όσο και τα ελληνοτουρκικά, θα ενταχθούν σε μια λογική ανακατανομής ισχύος στην περιοχή, με βάση τους σχεδιασμούς της Ουάσιγκτον και έχοντας καθορίσει ως την πλευρά της αντίπερα όχθης – εκτός από τη Ρωσία – και την Κίνα. Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που οι Αμερικανοί, αλλά και εταίροι μας στην Ε.Ε., οι Βρυξέλλες, θεωρούν απαραίτητη την Τουρκία. Κυρίως «για να μην διολισθήσει στην άλλη πλευρά», όπως λένε αξιωματούχοι τους.

Τι σημαίνει ένα άλλο πλαίσιο ευρύτερο; Αξιοποίηση, κατά τους Αμερικανούς, διαφορετικών συμφερόντων, για να βρεθούν κοινοί βηματισμοί. Ενδεχομένως μια μεγάλη συμμαχία που θα περιλαμβάνει το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Κύπρο αλλά και την Τουρκία. Ένα σενάριο δύσκολο καθώς ο Ερντογάν θα θέλει να έχει το πάνω χέρι.

Σε ένα, λοιπόν, ρευστό περιβάλλον, με την Τουρκία να χαρακτηρίζει όλες τις κινήσεις της από τακτικισμούς, όλοι αναμένουν τις συναντήσεις- κλειδί. Τα Ηνωμένα Έθνη αναμένουν τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η «βαριά» ατζέντα της συνάντησης, αναμένεται ότι θα καλύψει το Κυπριακό, θα είναι όμως χαμηλά στη σειρά και καμία από τις πλευρές δεν θα θελήσει να αναλώσει πολύ χρόνο. Ο Ερντογάν προτάσσει το ρόλο του στο Ουκρανικό, στο θέμα των σιτηρών, ενώ το παιχνίδι επεκτείνεται και στα νατοϊκά ενόψει της τελικής στάσης του έναντι της ένταξης της Σουηδίας στη Συμμαχία. Μέσα σε όλα αυτά θα βρεθεί και το Κυπριακό με την Άγκυρα να θέλει όπως στο κεφάλαιο αυτό να εισπράξει, για να μπορεί να… προσφέρει στα υπόλοιπα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που θα συναντήσει στις 22 Σεπτεμβρίου τον Γ.Γ., έχοντας διαμορφώσει ένα σχεδιασμό στοχευμένων επαφών στη Νέα Υόρκη, συνεννοήθηκε να βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα τα πει με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, Σαρλ Μισιέλ και την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, οι οποίοι θα έχουν σειρά επαφών ενώ θα συναντήσουν και τον Γ.Γ. του ΟΗΕ. Οι δυο αξιωματούχοι της Ε.Ε. θα μπορούν να μεταφέρουν μηνύματα.

Τα ευρωτουρκικά, άλλωστε, θα βρεθούν στο επίκεντρο συζητήσεων. Η Άγκυρα δυσαρεστημένη από την πρόσφατη έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, παρουσιάζεται έτοιμη να «ψήσει το ψάρι στα χείλη» στους Ευρωπαίους αλλά και τους Νατοϊκούς. Έχει διαμηνύσει πως για να εγκριθεί από την τουρκική Μεγάλη Εθνοσυνέλευση η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, θα πρέπει να ικανοποιηθεί από το περιεχόμενο της έκθεσης της Ε.Ε. για την Τουρκία, που θα είναι έτοιμη τον Οκτώβριο.

Παράλληλα, ζητά από την Ένωση, αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, τη βίζα και ξεπάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Την ίδια ώρα, κατά την οποία ζητά από τους Αμερικανούς τα F-16.

Τη ώρα, λοιπόν, που ο Ερντογάν προσπαθεί να τους «ψήσει το ψάρι στα χείλη», βασικοί παίκτες κρέμονται από τα χείλη του. Θα περιμένουν ένα σινιάλο για να υπάρξουν βήματα προς τα εμπρός σε όλα τα ανοικτά ζητήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η αναγνώριση της «τδβκ», όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος, ως ανεξάρτητου κράτους είναι «το μόνο και πιο αποτελεσματικό βήμα που θα συμβάλει στη λύση του Κυπριακού», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ