x

Κοινωνία

Κρίσιμη συνεδρία Ανώτατου Δικαστηρίου για το δικαίωμα στις αμβλώσεις

01 Δεκεμβρίου 2021

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τα δικαιώματα των αμβλώσεων βρίσκονται στο επίκεντρο στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπου παρουσιάζονταν ιστορικά επιχειρήματα την Τετάρτη σχετικά με την απόφαση-ορόσημο πριν από σχεδόν 50 χρόνια όταν διακήρυξε το εθνικό δικαίωμα τερματισμού της εγκυμοσύνης.

Το διακύβευμα για την τύχη τής προ πεντηκονταετίας απόφασης Roe εναντίον Wade δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερο, καθώς το πιο συντηρητικό δικαστήριο των τελευταίων 40 χρόνων εξετάζει εάν θα υποστηρίξει έναν νόμο του Μισισίπι που απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά τις πρώτες 15 εβδομάδες.

Στο δικαστήριο επικρατεί συντηρητική πλειοψηφία 6-3, η οποία έχει διαμορφωθεί από τρεις διορισμένους του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που είχε δεσμευτεί να διορίσει δικαστές αντίθετους στα δικαιώματα των αμβλώσεων.

Η Πολιτεία ζητά από το δικαστήριο να ακυρώσει ρητά την απόφαση του 1973. Είναι πιθανό οι δικαστές απλώς να υποστηρίξουν τον νόμο του Μισισίπι και να μην αποφανθούν για τίποτα περισσότερο, αλλά οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων των αμβλώσεων λένε ότι αυτό θα ανατρέψει ουσιαστικά την απόφαση-ορόσημο. Συγκεκριμένα, η Πολιτεία με την προσφυγή της επιθυμεί να ανατρέψει απόφαση χαμηλότερης βαθμίδας δικαστηρίου το οποίο εμπόδισε την εφαρμογή πολιτειακής νομοθεσίας που απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά την 15η εβδομάδα της κύησης.

Το Μισισίπι ζητά επίσης από το δικαστήριο να ακυρώσει την απόφαση του 1992 στην υπόθεση «Planned Parenthood εναντίον Casey», η οποία επιβεβαίωσε τον Roe.

Ακτιβιστές υπέρ και κατά του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το κτίριο του Ανώτατου Δικαστηρίου στις ΗΠΑ, την ώρα που οι εννέα δικαστές του εξέταζαν την υπόθεση.

Ομοσπονδιακά δικαστήρια εμπόδισαν την εφαρμογή της νομοθεσίας του Μισισιπή καθώς έκριναν ότι παραβιάζει την ιστορική απόφαση του 1973 του Ανώτατου Δικαστηρίου, γνωστή και ως υπόθεση «Roe vs Wade», βάσει της οποίας αναγνωρίστηκε το δικαίωμα των Αμερικανίδων στην άμβλωση.

Το 1992 το ίδιο δικαστήριο διευκρίνισε ότι η απόφασή του ισχύει για όσο διάστημα το έμβρυο δεν μπορεί να επιβιώσει εκτός της μήτρας, περίπου στις 22 με 24 εβδομάδες της κύησης.

Αποδεχόμενο την προσφυγή των Αρχών του Μισισιπή, μιας συντηρητικής και βαθιά θρησκευόμενης πολιτείας, το Ανώτατο Δικαστήριο άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να αναθεωρήσει τη στάση του σε σχέση με τις αμβλώσεις, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το σκέλος της «βιωσιμότητας» του εμβρύου.

Ακόμη κι αν το Ανώτατο Δικαστήριο δεν ανατρέψει εντελώς την απόφαση του 1973, οποιαδήποτε απόφασή του που θα επιτρέπει στις πολιτειακές Αρχές να απαγορεύουν την άμβλωση προτού το έμβρυο μπορεί να επιβιώσει εκτός μήτρας, θα τους ανοίξει τον δρόμο να επιβάλουν περιορισμούς στην επέμβαση όσο νωρίς το επιθυμούν.

Αν ανατραπεί η απόφαση «Roe vs Wade» πολλές περιοχές στις ΗΠΑ ενδέχεται να επιστρέψουν σε μια εποχή κατά την οποία οι γυναίκες που επιθυμούσαν να κάνουν άμβλωση είχαν τρεις επιλογές: να κάνουν μια επικίνδυνη, παράνομη επέμβαση, να δοκιμάσουν ένα μακρινό ταξίδι σε άλλη πολιτεία όπου η άμβλωση παραμένει νόμιμη ή να αγοράσουν χάπια άμβλωσης στο Διαδίκτυο.

Η επέμβαση θα παραμείνει νόμιμη στις φιλελεύθερες πολιτείες, 15 από τις οποίες έχουν υιοθετήσει νομοθεσία που προστατεύει το δικαίωμα στην άμβλωση.

Πηγές: «ΑΡ», «ΑΠΕ-ΜΠΕ»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ. Ο Αμερικανός σταρ της ροκ Meat Loaf, διάσημος για το «Bat Out of Hell», ένα από τα άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών, πέθανε σε ηλικία 74 ετών, σύμφωνα με δήλωση που αναρτήθηκε σήμερα στο λογαριασμό του στο Facebook.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Απεβίωσε σε ηλικία 66 ετών στην πόλη McKeesport της Πενσυλβάνιας, ο δικηγόρος Πήτερ Παπαδάκος, ο οποίος ήταν από τα πλέον δραστήρια μέλη της Μητρόπολης Πίτσμπουργκ και εκ των καλύτερων ιεροψαλτών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αμερική

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την προσωρινή διακοπή των πτήσεων σε μια σειρά από αμερικανικά αεροδρόμια, που επηρεάζει και τη γραμμή Αθήνα – Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η αεροπορική εταιρεία Emirates, το απόγευμα της Τρίτης, 18 Ιανουαρίου, προκαλώντας αναταραχή στο επιβατικό κοινό.

Αμερική

Διεκδικώντας πατρίδες Το 2021 ο Ελληνισμός γιόρτασε την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση που ελευθέρωσε το Εθνος και ίδρυσε το κράτος των Ελλήνων.

ΒΙΝΤΕΟ

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που διοργάνωσαν φοιτητικοί σύλλογοι και εκπαιδευτικοί φορείς στην Αθήνα.

Mία νεκρή, 8 τραυματίες από πυρκαγιά σε κτίριο στο Μπρονξ (Vid)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και οκτώ τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων πέντε αστυνομικοί, σε μια έκρηξη και φωτιά που προκάλεσε την κατάρρευση τριώροφου κτιρίου στην πόλη της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Τρίτη.