x

Πολιτική

Κριτική από την τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση στο τουρκικό σχέδιο για τα Βαρώσια

04 Ιανουαρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση εξακολουθεί να αντιστέκεται και να ασκεί κριτική στο τουρκικό σχέδιο για την κλειστή πόλη της Αμμοχώστου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της τ/κ εφημερίδας «Γενί Ντουζέν» μετά τις δηλώσεις του «βουλευτή» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), Φικρί Τορός, από το βήμα της «βουλής», ένα άλλο στέλεχος του κινήματος, ο Αρμαγάν Τζαντάν δήλωσε ότι αιτήσεις Ελληνοκυπρίων στην «Επιτροπή Ακίνητης Περιουσιας», για τα κλειστά Βαρώσια είχαν γίνει και πριν το άνοιγμα της πόλης, ωστόσο δεν υπήρξε κάποια πρόοδος.
Σύμφωνα με τον Τζαντάν, το άνοιγμα των Βαρωσίων έγινε με στόχο τις «εκλογές», δεν υπήρξε καμία πρόοδος και δεν έγινε κάποιο βήμα προς όφελος των Τουρκοκυπρίων είτε για Βαρώσια, είτε του «αεροδρομίου» Τύμπου και του ανοίγματος νέων οδοφραγμάτων.
Στην δική της παρέμβαση, η «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΛΚ), Ντογούς Ντεργιά ανέφερε για τα Βαρώσια ότι αυτό που επιχείρησε η τουρκική πλευρά ήταν η εύρεση φόρμουλας για μείωση του βάρους των αποζημιώσεων, με στόχο «να δοθεί σε κάποιους επιχειρηματίες η περιοχή».
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Τουφάν Ερχιουρμάν άσκησε δριμύτατη κριτική στον Ερσίν Τατάρ με το σκεπτικό ότι παρενέβη στις πρόσφατες «δημοτικές εκλογές» υπέρ της «κυβερνητικής» συμμαχίας.
«Εμείς είπαμε ότι αυτές οι εκλογές είναι εκλογές προσφοράς υπηρεσίας, εσείς γυρίσατε και μας είπατε προδότες. Είναι γνωστό το ποσοστό των ψήφων που πήρατε. Αν αυτές οι εκλογές ήταν δημοψήφισμα, απορριφθήκατε», δήλωσε ο αρχηγός της τουρκοκυπριακής αξιωματικής αντιπολίτευσης, απευθυνόμενος στον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας.
«Σύμφωνα με αυτά που λέγατε, απορρίφθηκαν οι θέσεις σας σε 4 από τους 6 δήμους. Αφού ήταν δημοψήφισμα αυτές οι τοπικές εκλογές, πήρατε αρνητική απάντηση στο 80% της Λευκωσίας, πήρατε αρνητική απάντηση στο 60% της Αμμοχώστου, στο πέραν του 70% της Κερύνειας. Εσείς ανοίξατε αυτό το θέμα. Άντε να δούμε, απαντήστε. Μόνο στο Τρίκωμο και στην Μόρφου και εκεί μείνατε κάτω του 50%. Τότε η θέση σας απορρίφθηκε φίλοι», ανέφερε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Σαφείς εξηγήσεις από τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, αναφορικά με τα δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο τα οποία τον φέρουν να έχει επιρρίψει την ευθύνη στην ελληνοκυπριακή πλευρά, για τη στασιμότητα στο Κυπριακό, ζήτησε η Λευκωσία.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ