x

Οίνος

Κτήμα Λαζαρίδη: «Το ελληνικό κρασί επιστρέφει δυνατότερο μετά την πανδημία»

Ο Γεράσιμος Λαζαρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, μαζί με τον δίδυμο αδελφό του Γιώργο αποτελούν τη δεύτερη γενιά του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη. Απόφοιτος του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος MBA του Cass Business School του Λονδίνου, μας μίλησε για την οικογενειακή τους επιχείρηση, τη φετινή σοδιά και το μέλλον του ελληνικού κρασιού. Η επόμενη αυτή γενιά της οικογένειας Λαζαρίδη έχει μπει πλέον δυναμικά στη διαχείριση της εταιρείας. Οι δίδυμοι γιοι του Κώστα και της Ιουλίας Λαζαρίδη, μεγαλωμένοι κυριολεκτικά μέσα στο αμπέλι και το οινοποιείο, αποτελούν την ασφαλέστερη εγγύηση για τη συνέχιση της επιτυχημένης πορείας του Κτήματος και στο μέλλον.

Από τη δεκαετία του 1970, ο πατέρας τους Κώστας Λαζαρίδης πίστεψε βαθειά, ότι ο τόπος του μπορεί να δώσει κρασιά υψηλής ποιότητας, ικανά να σταθούν στον παγκόσμιο στίβο και να μετατραπεί η Δράμα σε μια Πόλη του Κρασιού. Αυτή η πεποίθηση έγινε το όραμα της εταιρείας, που συνεχίζει να επιβεβαιώνεται από ειδικούς και καταναλωτές.

Το 1979, ο Κώστας Λαζαρίδης, έχοντας «προσβληθεί» από το… μικρόβιο του κρασιού στη Γερμανία, όπου βρίσκεται για τις ανάγκες της οικογενειακής επιχείρησης μαρμάρων, εγκαθιστά στον Ξηροπόταμο, στις πλαγιές του Φαλακρού όρους, όπου βρίσκεται και το σπίτι του, τον πρώτο συστηματικό, γραμμικό αμπελώνα της Δράμας. Ακολουθεί, το 1986, μια ακόμη πρωτιά για τον Κώστα Λαζαρίδη. Κατασκευάζει το μοναδικό, για εκείνη την εποχή, σύγχρονο οινοποιείο της ευρύτερης περιοχής, όπου οινοποιούνται τα σταφύλια των ιδιόκτητων αμπελώνων του και ανήκει στην προσωπική του εταιρεία «Κωνσταντίνος Λαζαρίδης, Οινοποιείο-Εμφιαλωτήριο». Μάλιστα, το κτίριο υπάρχει ακόμα, παρότι δεν χρησιμοποιείται πλέον, σχεδιάζεται όμως στο μέλλον να λειτουργήσει ως επισκέψιμο μουσείο, για να μας θυμίζει την απαρχή μιας πετυχημένης πορείας. Ο εξοπλισμός αυτού του οινοποιείου θα πουληθεί αργότερα στην εταιρεία «Λαζαρίδης ΟΒΓΕ Α.Ε.», που ίδρυσε το 1987, με τον αδελφό του Νίκο και στην οποία παρέμεινε ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, μέχρι το τέλος του 1991. Τότε οι οινικοί δρόμοι των δύο αδελφών χωρίζουν, καθώς το όραμα και οι αντιλήψεις τους για το κρασί αποδεικνύεται ότι διαφέρουν ριζικά.

Η καινοτομία και ο σεβασμός στη φύση χαρακτηρίζουν όλες τις εκφράσεις του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη, ήδη από το ξεκίνημά του. Από την ποικιλιακή σύνθεση των πρώτων αμπελώνων, που έθεσαν τις βάσεις για την αναγέννηση της αμπελουργίας στην περιοχή, μέχρι τον εξοπλισμό του οινοποιείου, ο οποίος βρίσκεται σταθερά στην τεχνολογική πρωτοπορία ή τον χαρακτήρα των κρασιών που ακολουθεί τις ιδιαιτερότητες κάθε αμπελοτοπιού ή χρονιάς.

Είστε συνεχιστής της οινοποιίας Λαζαρίδη. Ποιο είναι το χρέος που αισθάνεστε σαν απόγονος της μεγάλης αυτής οινοποιίας;

Ο πατέρας μου έβαλε τα θεμέλια της ανάπτυξης της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποιίας στο νομό Δράμας από το 1979. Ξεκίνησε δημιουργώντας τον πρώτο σύγχρονο γραμμικό αμπελώνα και οινοποιείο της περιοχής. Οι αξίες πάνω στις οποίες βασίστηκε η επιτυχία του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη ήταν η παραγωγή ποιοτικών σταφυλιών από ιδιόκτητους αμπελώνες και η οινοποίησή τους με προσήλωση ώστε να παραχθούν κρασιά διεθνούς αναγνώρισης. Το όραμα αυτό καλούμαστε τόσο εγώ όσο και ο αδελφός μου να υπηρετήσουμε τα επόμενα χρόνια αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Είσθε στον χώρο πολλά χρόνια πρωταγωνιστές και με τεράστια εμπειρία. Πείτε μας για τη φετινή χρόνια και ποια ήταν η ιδιομορφία της σε σχέση με άλλες χρονιές για τους οινοπαραγωγούς. Ποια είναι η εικόνα για τα δικά σας σταφύλια φέτος. Θα δώσουν καλό κρασί;

Η φετινή χρονιά έδειξε σημάδια οψιμότητας ήδη από την άνοιξη και κύλησε ομαλά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με εξαίρεση τον καύσωνα αρχές Αυγούστου. Οι χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις και η δυνατότητα άρδευσης στο σύνολο του αμπελώνα του κτήματος μάς επέτρεψε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο αυτό χωρίς να επηρεαστεί το ποιοτικό αποτέλεσμα. Αναμένουμε λοιπόν μια καλή χρονιά για το σύνολο των προϊόντων μας.

Τις κλιματικές συνθήκες δεν είναι εύκολο να τις αντιμετωπίσουμε. Η τεχνολογία θα βοηθήσει στο μέλλον την προστασία των αμπελώνων; Τι μέτρα σκοπεύετε εσείς να πάρετε για παρόμοιες συνθήκες με τις φετινές;

Η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι γεγονότα που ήδη μας έχουν απασχολήσει. Αυτό οδήγησε από το 2014 στη φύτευση νέων αμπελώνων σε μεγαλύτερο υψόμετρο. Πιο συγκεκριμένα, ο αμπελώνας της Πλατανιάς με περίπου 400μ. υψόμετρο και αυτός του Κατάφυτου με 900μ. υψόμετρο δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της κλιματικής κρίσης. Επίσης, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και άλλους φορείς υλοποιούμε ένα ερευνητικό πρόγραμμα που στόχο έχει να μελετήσει την ανάπτυξη του αμπελιού στη Δράμα. Χρησιμοποιώντας τα αποτελέσματα της έρευνας καθώς και μετεωρολογικούς σταθμούς μέσα στο αμπέλι θα έχουμε τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε πρακτικές γεωργίας ακριβείας.

Τέλος, το οινοποιείο μας εφαρμόζει στο σύνολο των 3.000 ιδιόκτητων στρεμμάτων της, πρακτικές ολοκληρωμένης διαχείρισης καθώς και βιολογικής καλλιέργειας στον αμπελώνα της Αττικής μειώνοντας το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.

Εξάγετε σε πολλές χώρες και στην Αμερική. Είστε ικανοποιημένοι από την εξαγωγική σας κινητικότητα; Στοχεύετε σε κάτι ακόμα καλύτερο;

Η εταιρεία πραγματοποιεί εξαγωγές σε 25 χώρες του εξωτερικού κάτι που αποτελούσε προτεραιότητα από την ίδρυσή της. Η Αμερική είναι η 2η μεγαλύτερη αγορά μετά την Γερμανία, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη προοπτική ανάπτυξης. Η άψογη συνεργασία εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες με την εταιρεία Nestor Imports είχε εξαιρετικά αποτελέσματα και προσβλέπουμε σε ένα καλύτερο μέλλον καθώς το ελληνικό κρασί αποκτά μεγαλύτερη αναγνώριση στις ΗΠΑ.

Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς ετικέτες σας και ποια προτιμάτε εσείς;

Η πιο γνωστή ετικέτα μας είναι ο Αμέθυστος που ήταν η πρώτη ετικέτα του κτήματος από το 1992. Αποτελεί μια οικογένεια κρασιών με πολλές διακρίσεις και σταθερά υψηλή ποιότητα όλα αυτά τα χρόνια. Ένα από τα αγαπημένα μου κρασιά είναι η νέα ετικέτα του κτήματος Domaine Costa Lazaridi Malagousia. Πρόκειται για την ελληνική ποικιλία Μαλαγουζιά που εκφράζεται με ξεχωριστό χαρακτήρα στον ορεινό αμπελώνα 900μ. στο Κατάφυτο Δράμας.

Πού βρίσκεται το ελληνικό κρασί μετά την κρίση την οικονομική και την πανδημία;

Το ελληνικό κρασί επιστρέφει δυνατότερο μετά την πανδημία, καθώς πλέον οι παραγωγοί εστιάζουν στην ποιότητα και το κοινό τους επιβραβεύει.

Ποιες είναι οι θετικές και αρνητικές σας σκέψεις για το ελληνικό κρασί;

Το ελληνικό κρασί έχει να αντιμετωπίσει τη κλιματική κρίση και τον μεγάλο ανταγωνισμό του εξωτερικού. Ωστόσο, η ολοένα και δυναμικότερη προσπάθεια των Ελλήνων παραγωγών σε συνδυασμό με τον μοναδικό πλούτο των γηγενών ποικιλιών και του μικροκλίματος αποτελούν στέρεες βάσεις για μια συνεχόμενη ανάπτυξη.

Gerasimos Lazaridis

Managing Director – Financial Manager Tel: +30 25210 82348 /Mob: +30 693663392glaz@domaine-lazaridi.gr/www.domaine-lazarid

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΦΛΩΡΙΝΑ. Είναι πρωί ακόμα, την ώρα που η νέα γυναίκα μπαίνει στο «συνειδητό» μισοσκόταδο του οινοποιείου, έχοντας νωρίτερα οδηγήσει δεκάδες χιλιόμετρα στο ημιορεινό δίκτυο της Βόρειας Ελλάδας, πριν καλά καλά ανατείλει ο ήλιος.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Απεβίωσε σε ηλικία 66 ετών στην πόλη McKeesport της Πενσυλβάνιας, ο δικηγόρος Πήτερ Παπαδάκος, ο οποίος ήταν από τα πλέον δραστήρια μέλη της Μητρόπολης Πίτσμπουργκ και εκ των καλύτερων ιεροψαλτών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αμερική

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την προσωρινή διακοπή των πτήσεων σε μια σειρά από αμερικανικά αεροδρόμια, που επηρεάζει και τη γραμμή Αθήνα – Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η αεροπορική εταιρεία Emirates, το απόγευμα της Τρίτης, 18 Ιανουαρίου, προκαλώντας αναταραχή στο επιβατικό κοινό.

Αμερική

Διεκδικώντας πατρίδες Το 2021 ο Ελληνισμός γιόρτασε την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση που ελευθέρωσε το Εθνος και ίδρυσε το κράτος των Ελλήνων.

ΒΙΝΤΕΟ

Βανδάλισαν την εκκλησία του ιερέα που κατηγορείται για βιασμό ανήλικης (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Αγνωστοι βανδάλισαν τη νύχτα την εκκλησία, στα Κάτω Πατήσια, στην οποία λειτουργούσε ο ιερέας που κατηγορείται για βιασμό ανήλικης και πορνογραφία ανηλίκων.

Tα Γεγονότα της Εβδομάδας απο τον «Ε.Κ.» με την Αννα Σαρηγιάννη

Η δημοσιογράφος Αννα Σαρηγιάννη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και την επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.