x

Οίνος

Κτήμα Λαζαρίδη: «Το ελληνικό κρασί επιστρέφει δυνατότερο μετά την πανδημία»

Ο Γεράσιμος Λαζαρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, μαζί με τον δίδυμο αδελφό του Γιώργο αποτελούν τη δεύτερη γενιά του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη. Απόφοιτος του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος MBA του Cass Business School του Λονδίνου, μας μίλησε για την οικογενειακή τους επιχείρηση, τη φετινή σοδιά και το μέλλον του ελληνικού κρασιού. Η επόμενη αυτή γενιά της οικογένειας Λαζαρίδη έχει μπει πλέον δυναμικά στη διαχείριση της εταιρείας. Οι δίδυμοι γιοι του Κώστα και της Ιουλίας Λαζαρίδη, μεγαλωμένοι κυριολεκτικά μέσα στο αμπέλι και το οινοποιείο, αποτελούν την ασφαλέστερη εγγύηση για τη συνέχιση της επιτυχημένης πορείας του Κτήματος και στο μέλλον.

Από τη δεκαετία του 1970, ο πατέρας τους Κώστας Λαζαρίδης πίστεψε βαθειά, ότι ο τόπος του μπορεί να δώσει κρασιά υψηλής ποιότητας, ικανά να σταθούν στον παγκόσμιο στίβο και να μετατραπεί η Δράμα σε μια Πόλη του Κρασιού. Αυτή η πεποίθηση έγινε το όραμα της εταιρείας, που συνεχίζει να επιβεβαιώνεται από ειδικούς και καταναλωτές.

Το 1979, ο Κώστας Λαζαρίδης, έχοντας «προσβληθεί» από το… μικρόβιο του κρασιού στη Γερμανία, όπου βρίσκεται για τις ανάγκες της οικογενειακής επιχείρησης μαρμάρων, εγκαθιστά στον Ξηροπόταμο, στις πλαγιές του Φαλακρού όρους, όπου βρίσκεται και το σπίτι του, τον πρώτο συστηματικό, γραμμικό αμπελώνα της Δράμας. Ακολουθεί, το 1986, μια ακόμη πρωτιά για τον Κώστα Λαζαρίδη. Κατασκευάζει το μοναδικό, για εκείνη την εποχή, σύγχρονο οινοποιείο της ευρύτερης περιοχής, όπου οινοποιούνται τα σταφύλια των ιδιόκτητων αμπελώνων του και ανήκει στην προσωπική του εταιρεία «Κωνσταντίνος Λαζαρίδης, Οινοποιείο-Εμφιαλωτήριο». Μάλιστα, το κτίριο υπάρχει ακόμα, παρότι δεν χρησιμοποιείται πλέον, σχεδιάζεται όμως στο μέλλον να λειτουργήσει ως επισκέψιμο μουσείο, για να μας θυμίζει την απαρχή μιας πετυχημένης πορείας. Ο εξοπλισμός αυτού του οινοποιείου θα πουληθεί αργότερα στην εταιρεία «Λαζαρίδης ΟΒΓΕ Α.Ε.», που ίδρυσε το 1987, με τον αδελφό του Νίκο και στην οποία παρέμεινε ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, μέχρι το τέλος του 1991. Τότε οι οινικοί δρόμοι των δύο αδελφών χωρίζουν, καθώς το όραμα και οι αντιλήψεις τους για το κρασί αποδεικνύεται ότι διαφέρουν ριζικά.

Η καινοτομία και ο σεβασμός στη φύση χαρακτηρίζουν όλες τις εκφράσεις του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη, ήδη από το ξεκίνημά του. Από την ποικιλιακή σύνθεση των πρώτων αμπελώνων, που έθεσαν τις βάσεις για την αναγέννηση της αμπελουργίας στην περιοχή, μέχρι τον εξοπλισμό του οινοποιείου, ο οποίος βρίσκεται σταθερά στην τεχνολογική πρωτοπορία ή τον χαρακτήρα των κρασιών που ακολουθεί τις ιδιαιτερότητες κάθε αμπελοτοπιού ή χρονιάς.

Είστε συνεχιστής της οινοποιίας Λαζαρίδη. Ποιο είναι το χρέος που αισθάνεστε σαν απόγονος της μεγάλης αυτής οινοποιίας;

Ο πατέρας μου έβαλε τα θεμέλια της ανάπτυξης της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποιίας στο νομό Δράμας από το 1979. Ξεκίνησε δημιουργώντας τον πρώτο σύγχρονο γραμμικό αμπελώνα και οινοποιείο της περιοχής. Οι αξίες πάνω στις οποίες βασίστηκε η επιτυχία του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη ήταν η παραγωγή ποιοτικών σταφυλιών από ιδιόκτητους αμπελώνες και η οινοποίησή τους με προσήλωση ώστε να παραχθούν κρασιά διεθνούς αναγνώρισης. Το όραμα αυτό καλούμαστε τόσο εγώ όσο και ο αδελφός μου να υπηρετήσουμε τα επόμενα χρόνια αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Είσθε στον χώρο πολλά χρόνια πρωταγωνιστές και με τεράστια εμπειρία. Πείτε μας για τη φετινή χρόνια και ποια ήταν η ιδιομορφία της σε σχέση με άλλες χρονιές για τους οινοπαραγωγούς. Ποια είναι η εικόνα για τα δικά σας σταφύλια φέτος. Θα δώσουν καλό κρασί;

Η φετινή χρονιά έδειξε σημάδια οψιμότητας ήδη από την άνοιξη και κύλησε ομαλά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με εξαίρεση τον καύσωνα αρχές Αυγούστου. Οι χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις και η δυνατότητα άρδευσης στο σύνολο του αμπελώνα του κτήματος μάς επέτρεψε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο αυτό χωρίς να επηρεαστεί το ποιοτικό αποτέλεσμα. Αναμένουμε λοιπόν μια καλή χρονιά για το σύνολο των προϊόντων μας.

Τις κλιματικές συνθήκες δεν είναι εύκολο να τις αντιμετωπίσουμε. Η τεχνολογία θα βοηθήσει στο μέλλον την προστασία των αμπελώνων; Τι μέτρα σκοπεύετε εσείς να πάρετε για παρόμοιες συνθήκες με τις φετινές;

Η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι γεγονότα που ήδη μας έχουν απασχολήσει. Αυτό οδήγησε από το 2014 στη φύτευση νέων αμπελώνων σε μεγαλύτερο υψόμετρο. Πιο συγκεκριμένα, ο αμπελώνας της Πλατανιάς με περίπου 400μ. υψόμετρο και αυτός του Κατάφυτου με 900μ. υψόμετρο δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της κλιματικής κρίσης. Επίσης, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και άλλους φορείς υλοποιούμε ένα ερευνητικό πρόγραμμα που στόχο έχει να μελετήσει την ανάπτυξη του αμπελιού στη Δράμα. Χρησιμοποιώντας τα αποτελέσματα της έρευνας καθώς και μετεωρολογικούς σταθμούς μέσα στο αμπέλι θα έχουμε τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε πρακτικές γεωργίας ακριβείας.

Τέλος, το οινοποιείο μας εφαρμόζει στο σύνολο των 3.000 ιδιόκτητων στρεμμάτων της, πρακτικές ολοκληρωμένης διαχείρισης καθώς και βιολογικής καλλιέργειας στον αμπελώνα της Αττικής μειώνοντας το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.

Εξάγετε σε πολλές χώρες και στην Αμερική. Είστε ικανοποιημένοι από την εξαγωγική σας κινητικότητα; Στοχεύετε σε κάτι ακόμα καλύτερο;

Η εταιρεία πραγματοποιεί εξαγωγές σε 25 χώρες του εξωτερικού κάτι που αποτελούσε προτεραιότητα από την ίδρυσή της. Η Αμερική είναι η 2η μεγαλύτερη αγορά μετά την Γερμανία, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη προοπτική ανάπτυξης. Η άψογη συνεργασία εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες με την εταιρεία Nestor Imports είχε εξαιρετικά αποτελέσματα και προσβλέπουμε σε ένα καλύτερο μέλλον καθώς το ελληνικό κρασί αποκτά μεγαλύτερη αναγνώριση στις ΗΠΑ.

Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς ετικέτες σας και ποια προτιμάτε εσείς;

Η πιο γνωστή ετικέτα μας είναι ο Αμέθυστος που ήταν η πρώτη ετικέτα του κτήματος από το 1992. Αποτελεί μια οικογένεια κρασιών με πολλές διακρίσεις και σταθερά υψηλή ποιότητα όλα αυτά τα χρόνια. Ένα από τα αγαπημένα μου κρασιά είναι η νέα ετικέτα του κτήματος Domaine Costa Lazaridi Malagousia. Πρόκειται για την ελληνική ποικιλία Μαλαγουζιά που εκφράζεται με ξεχωριστό χαρακτήρα στον ορεινό αμπελώνα 900μ. στο Κατάφυτο Δράμας.

Πού βρίσκεται το ελληνικό κρασί μετά την κρίση την οικονομική και την πανδημία;

Το ελληνικό κρασί επιστρέφει δυνατότερο μετά την πανδημία, καθώς πλέον οι παραγωγοί εστιάζουν στην ποιότητα και το κοινό τους επιβραβεύει.

Ποιες είναι οι θετικές και αρνητικές σας σκέψεις για το ελληνικό κρασί;

Το ελληνικό κρασί έχει να αντιμετωπίσει τη κλιματική κρίση και τον μεγάλο ανταγωνισμό του εξωτερικού. Ωστόσο, η ολοένα και δυναμικότερη προσπάθεια των Ελλήνων παραγωγών σε συνδυασμό με τον μοναδικό πλούτο των γηγενών ποικιλιών και του μικροκλίματος αποτελούν στέρεες βάσεις για μια συνεχόμενη ανάπτυξη.

Gerasimos Lazaridis

Managing Director – Financial Manager Tel: +30 25210 82348 /Mob: +30 693663392glaz@domaine-lazaridi.gr/www.domaine-lazarid

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΔΕΣΣΑ. Στους βόρειους πρόποδες του Βερμίου, σε απόσταση μόλις λίγων χιλιομέτρων από την Έδεσσα, βρίσκεται το ημιορεινό χωριό Πλατάνη, με τους μερικούς εκατοντάδες κατοίκους του.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

Επέστρεψε στις ΗΠΑ η Μπρίτνεϊ Γκράινερ

ΣΑΝ ΑΝΤΟΝΙΟ. Η Μπρίτνεϊ Γκράινερ επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες νωρίς το πρωί της Παρασκευής, σχεδόν 10 μήνες αφότου η κράτηση της σταρ του μπάσκετ στη Ρωσία την έκανε την πιο προβεβλημένη Αμερικανίδα που φυλακίστηκε στο εξωτερικό, προκαλώντας πολιτική θύελλα.

Στα γαλανόλευκα το Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης για την «Ημέρα Ελλάδος-Αμερικής» (Βίντεο)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στα γαλανόλευκα ντύθηκε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) για να τιμήσει την «Ημέρα Ελλάδος-Αμερικής», που διοργανώθηκε σε ειδική τελετή προς τιμήν της χώρας μας σε συνεργασία με την Capital Link στην Νέα Υόρκη.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας