x
 

Οίνος

Κτήμα Παπαργυρίου: «Τα καλύτερα σταφύλια της τελευταίας δεκαετίας»

Στο Λαλιώτη Κορινθίας, 10 χιλιόμετρα έξω από το Κιάτο, βρίσκεται το Κτήμα Παπαργυρίου όπου η οικογένεια Παπαργυρίου παράγει με πολλή αγάπη και μεράκι κρασιά από σταφύλια δικής της παραγωγής. Το κτήμα ιδρύθηκε από τον Αριστείδη Παπαργυρίου το 1978, ο οποίος σπούδασε Γεωπονία στην Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών. Το πάθος του για το αμπέλι και το κρασί τον οδήγησε στην αναζήτηση νέων μεθόδων καλλιέργειας, αλλά και ποιοτικών ποικιλιών. Στα μέσα της δεκαετίας του ‘70 άρχισε να επισκέπτεται οινοποιεία και κτήματα στη Γερμανία, και μαζί με τη σύζυγό του Αλεξάνδρα αγόρασαν πλαγιές σε μια κοιλάδα στο χωριό Λαλιώτη, στην ημιορεινή Κορινθία, 10 χλμ. ΝΔ του Κιάτου.

Μετά τη διαμόρφωση σε αναβαθμίδες, επέλεξε τις ποικιλίες με τις οποίες θα ξεκινούσε: Ασύρτικο, Sauvignon Blanc, Αθήρι, Cabernet Sauvignon, Αγιωργίτικο. Το 1982 δοκίμασε για πρώτη φορά ξηρό Μοσχούδι στην περιοχή της Πάτρας και αποφάσισε να το καλλιεργήσει στην Κορινθία. Στην πορεία, το Μοσχούδι έμελλε να γίνει η κύρια λευκή ποικιλία του Κτήματος Παπαργυρίου, δίνοντας το δημοφιλές Papargyriou Blanc (Μοσχούδι-Ασύρτικο) και το γλυκό «Όψιμος Τρύγος». Το 1983 ξεκινά η κατασκευή του οινοποιείου και μελλοντικού σπιτιού της οικογένειας, μέσα στους αμπελώνες, το οποίο ολοκληρώθηκε το 1996.. Το 1993 το Κτήμα παίρνει άδεια εμφιάλωσης και αρχίζει να πουλά τα πρώτα του μπουκάλια, κάποια στη Γερμανία και τα υπόλοιπα σε ιδιώτες στην Ελλάδα. Η συνολική παραγωγή έφτασε τα 5000 μπουκάλια.

Παράλληλα, τα δύο παιδιά του ιδρυτή του κτήματος, Γιάννης και η Eλπίδα, σπούδασαν στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισαν με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ινστιτούτο Αμπέλου Geisenheim της Γερμανίας.

Ο Γιάννης Παπαργυρίου, ο σημερινός ιδιοκτήτης του κτήματος με τον οποίο μιλήσαμε, όταν επέστρεψε από τη Γερμανία και ανέλαβε καθήκοντα έστρεψε το Κτήμα προς ολοένα πιο ποιοτικά κρασιά, αναλαμβάνοντας την οινοποίηση. Έτσι από το 2005 η παραγωγή αυξήθηκε στις 35-40.000 φιάλες, περίπου 60% λευκά και 40% και ερυθρά κρασιά. Οι εξαγωγές γίνονται πλέον σε περισσότερες χώρες, όπως Γερμανία, Βέλγιο, Ιταλία, Ελβετία, Δανία, Κύπρο, Αυστρία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Συνολικά στο κτήμα καλλιεργούνται πλέον 120 στρέμματα, σε δύο αμπελοτόπια και η παραγωγή αναμένεται να ανέβει στα επόμενα χρόνια στις 80-90.000 φιάλες.

Κύριε Παπαργυρίου πώς πάει ο τρύγος;

Είμαστε καλά και προχωράμε. Εχουμε ξεκινήσει εδώ και κάποιες μέρες και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Είναι μια χρονιά, που έχει τις δυσκολίες της, λόγω του ότι είχε παρατεταμένο καύσωνα, από την άλλη μεριά όμως έχουμε πολύ καλή ωριμότητα στα σταφύλια. από τα κόκκινα έχουμε τρυγήσει ελάχιστα, αλλά τα περισσότερα κόκκινα που τα τρυγάμε από δω και πέρα είναι υγιέστατα, έχουν πολύ ωραίο χρώμα, φαινόλες κ.λπ. και πάμε για μια πολύ καλή χρονιά. Μου θυμίζει την χρονιά του 2007 το 2012, που ήταν ώριμες, πλούσιες και δυνατές χρονιές.

Φέτος όμως ήταν μια ειδική χρονιά, για άλλους αμπελουργούς και οινοποιούς καλή και άλλους κακή ή μέτρια…

Είναι τόσα διαφορετικά terroir, που σε μια περιοχή μπορεί να κάνει κατακλυσμό και σε μια άλλη να μην βρέχει καθόλου, ή να έχει πολλή ξηρασία. Σε κάποιες περιοχές έχει κάνει ζημιές. Επειδή τα αμπέλια και το δικό μας οινοποιείο είναι σε ένα υψόμετρο 750 μέτρα, όταν έχει 40 βαθμούς στα χαμηλά, εμείς έχουμε 32-33 βαθμούς και αυτό σημαίνει, ότι δεν στρεσάρονται τα σταφύλια, όπως αυτά που είναι χαμηλά. Πρόβλημα είχαν οι περιοχές με την έντονη και παρατεταμένη ζέστη. Αυτά τα σταφύλια δίψασαν πάρα πολύ, με αποτέλεσμα να σταματάνε να φωτοσυνθέτουν και να μην προχωράει η ωρίμανσή τους.

Το σταφύλια σας φέτος πώς προβλέπετε να είναι;

Τα σταφύλια μας θα είναι από τα καλύτερα που έχουμε βγάλει την τελευταία δεκαετία, γιατί έχουν πλήρη ωριμότητα και σε βαθμούς και σε φαινόλες. Τα κρασιά μας θα είναι πολύ δυνατά. Κάθε χρονιά έχει ένα δικό της χαρακτήρα, που εξαρτάται από τον καιρό και γι’ αυτό και εμείς δεν κάνουμε κάθε χρόνο το ίδιο κρασί. Εχουν διαφορετικό χαρακτήρα τα κρασιά μας ανάλογα με το πού μας πάει ο καιρός. Είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό και αναμενόμενο για το δικό μας κρασί, να μην έχουμε μονοτονία. Πάντα όμως πορευόμαστε, όπου μας οδηγεί το αμπέλι μας, οι ποικιλίες που καλλιεργούμε και ο καιρός.

Ποιες είναι οι ετικέτες που έχετε;

Στα λευκά η κύρια ετικέτα μας στις περισσότερες φιάλες είναι το Papargyrioy Blanc, ένα blend από Μοσχούδι η Μοσχάτο και Ασύρτικο. Και τα δύο καλλιεργούνται στον ορεινό μας αμπελώνα σε υψόμετρο 850 μέτρων και μαζί δίνουν ένα κρασί λεπτό, φρουτώδες, αρωματικό που είναι περίπου 70% Μοσχάτο Ρίου και 30% Ασύρτικο. Εχουμε και βαρελάτο Ασύρτικο, το «Le Roi de Montagnes» και έχουμε ξεκινήσει και κάνουμε κρασιά από στέμφυλα, που δίνουν πιο δυνατά κρασιά, πιο αρρενωπά. Στα κόκκινα έχουμε μια ξηρή μαυροδάφνη «The Black Daphne», έχουμε δυο πολύ δυνατά κρασιά, που είναι το ένα βασισμένο στο Cabernet Sauvignon και λέγεται «Le Roi de Montagnes cuvee» που είναι κυρίως Cabernet Sauvignon με λίγο Μαυροδάφνη και μια πορτογαλική ποικιλία. Τα κρασιά μας εισάγονται και στις ΗΠΑ. Ο Γιάννης Τσάπος ο εισαγωγέας μας, είναι στην Virginia και έχει το Dionysos Imports.

Ποια είναι η θέση των ελληνικών κρασιών σε παγκόσμιο επίπεδο;

Το ελληνικό κρασί κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να ανέβει. Δυστυχώς είχαμε πολλά χρόνια όχι και τις καλύτερες συγκυρίες και προσπαθούμε όλοι οι Ελληνες οινοποιοί, το ελληνικό κράτος και οι φορείς που προωθούν τις εξαγωγές, να ανεβάσουμε την εικόνα του ελληνικού κρασιού, προκειμένου να αποκτήσει υπεραξία, αναγνωρισιμότητα και πωλήσεις. Αυτή η προσπάθεια, που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια στα πλαίσια του στρατηγικού σχεδιασμού για το ελληνικό κρασί, είναι αδιάκοπη και έχουμε ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας. Δυστυχώς λόγω του Covid-19 διεκόπη η προσπάθεια αυτή, γιατί απλούστατα δεν μπορούμε να πάμε να κάνουμε προώθηση. Οταν είναι όλα κλειστά, δεν μπορούμε να πάμε σε εκθέσεις. Ομως εμείς συνεχίζουμε να φτιάχνουμε κρασιά, να τα βελτιώνουμε και να προσπαθούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί σε διεθνές επίπεδο. Τα ελληνικά κρασιά είναι πολύ καλά. Επειδή όμως η χώρα μας είναι μικρή και οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις είναι μικρές, δεν έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε αμπέλια εκμεταλλεύσιμα, 10 και 20 χιλιάδων στρεμμάτων, όπως έχουν άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Αργεντινή, η Χιλή. Πρέπει λοιπόν να φτιάχνουμε πιο ποιοτικά κρασιά. Δηλαδή κρασιά σε μικρότερη ποσότητα, αλλά άριστη ποιότητα, ώστε να πηγαίνουμε στις αγορές, πιο στοχευμένα και με μεγαλύτερη ανταπόκριση.

Από τι εξαρτάται ένα καλό κρασί;

Δεν εξαρτάται μόνο από τη δική σου προσπάθεια, αλλά και από τον καιρό, το χαλάζι, τον καύσωνα, καθώς και προβλήματα που προκύπτουν από διάφορους παράγοντες, όπως από τις αποδόσεις, από το πόσα σταφύλια βγάζει το κλίμα από την ποικιλιακή σύνθεση και κυρίως από το πόσο καλός είναι ο οινοποιός. Είναι όμως κάτι τόσο όμορφο! Εχει τη δημιουργία μέσα του το κρασί, και είναι διαφορετικό κάθε χρονιά. Δεν είναι βαρετό.

Τι θα θέλατε να πείτε στους ομογενείς;

Να ξέρουν ότι οι Ελληνες οινοποιοί και αμπελουργοί κάνουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και χρειαζόμαστε τη δική τους αγάπη και υποστήριξη, που γνωρίζω ότι την έχουμε, ώστε να προωθήσουμε όλοι μαζί τα κρασιά της πατρίδας μας. Ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος, υπάρχει ελεύθερη διακίνηση των κρασιών στην παγκοσμιοποιημένη πια αγορά, οπότε τα κρασιά μας διακινούνται σε όλο τον κόσμο με τεράστια άμιλλα.

Επικοινωνία: Λαλιώτη Κορινθίας, Κιάτο 202 00, Τηλέρφωνο 2742-041555

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Eίναι νωρίς το μεσημέρι, αλλά ο χώρος με τους παραδοσιακούς χάλκινους άμβυκες στην Αριδαία μοσχοβολάει ήδη Μεσόγειο: αρώματα από δάφνη και χαμομήλι, λεβάντα και εσπεριδοειδή σπάνε τη μύτη.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ