x

Κοινωνία

Κυνηγοί οστών μαμούθ στον ποταμό Ιστ Ρίβερ της Νέας Υόρκης

16 Ιανουαρίου 2023

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. («ΑΡ»). Ρωτήστε τους ανθρώπους τι μπορεί να βρουν θαμμένο στο βούρκο στο κάτω μέρος του ποταμού East River της Νέας Υόρκης και πιθανότατα θα σας πουν το «αφεντικό της μαφίας» πριν σκεφτούν τα οστά μαμούθ.

Ωστόσο, αρκετές ομάδες κυνηγών θησαυρών κατευθύνθηκαν στον ποταμό τις τελευταίες εβδομάδες, αφού άκουσαν έναν καλεσμένο στο podcast του κωμικού Τζο Ρόγκαν (Joe Rogan) να ισχυρίζεται ότι πετάχθηκαν στον ποταμό τη δεκαετία του 1940 ένα βαγόνι δυνητικά πολύτιμα κόκκαλα προϊστορικών μαμούθ.

Παρά την έλλειψη στοιχείων που να υποστηρίζουν αυτή την ιστορία, όσοι αναζητούν θησαυρούς που χρησιμοποιούν βάρκες, καταδυτικές συσκευές και τεχνολογία όπως τηλεχειριζόμενες κάμερες έχουν ψάξει, με την ελπίδα ότι τα θολά νερά κρύβουν μάλλινους χαυλιόδοντες μαμούθ.

Μουμιοποιημένα υπολείμματα ενός μωρού μαμούθ, που ονομάστηκε Εφη και βρέθηκε στην Αλάσκα το 1948, εκτίθεται στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, και είναι ένα δείγμα 21.000 ετών που διατηρήθηκε πριν από αιώνες μέσα σε ένα παγωμένο στρώμα μόνιμου παγετού που εμποδίζει την υγρασία. (AP Photo/Mary Altaffer)

«Νομίζω ότι οι πιθανότητες είναι εξίσου καλές με το λαχείο. Και οι άνθρωποι αγοράζουν λαχνούς κάθε μέρα», είπε ο Ντον Γκαν (Don Gann, 35 ετών, από το Νορθ Αρλινγκτον της Νέας Ιερσέης, ένας επαγγελματίας δύτης που είναι στο νερό από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας με τον αδελφό του και δύο εργάτες.

Ολα ξεκίνησαν όταν ο Τζον Ριβς (John Reeves), ένας ανθρακωρύχος χρυσού από την Αλάσκα με πάθος για τα απολιθώματα, μπήκε στο «The Joe Rogan Experience» για ένα επεισόδιο που προβλήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου για να μιλήσει για τη γη του, όπου έχει προσωπικά αποκαλύψει πολλά αιωνόβια οστά και χαυλιόδοντες. Στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα, υπό προηγούμενη ιδιοκτησία, σκάβοντας για χρυσό ανακάλυψαν ένα θησαυροφυλάκιο υπολειμμάτων προϊστορικών θηλαστικών.

Μέρος αυτού του υλικού μεταφέρθηκε στη Νέα Υόρκη πριν από δεκαετίες για να παραδοθεί στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Ο Ριβς ανέφερε ένα προσχέδιο έκθεσης που συνέταξαν τρεις άνδρες, συμπεριλαμβανομένου ενός που εργαζόταν στο μουσείο, που περιελάμβανε αναφορά σε ορισμένα απολιθώματα και οστά που κρίθηκαν ακατάλληλα για το μουσείο και που πετάχτηκαν στον ποταμό.

«Θα ξεκινήσω μια βιαστική αναζήτηση», είπε ο Ριβς στον Ρόγκαν, πριν διαβάσει από το προσχέδιο και δώσει μια τοποθεσία: το East River Drive, το οποίο τώρα είναι γνωστό ως FDR Drive, γύρω στην 65η οδό.

«Θα δούμε αν κάποιος εκεί έξω έχει μια αίσθηση περιπέτειας», είπε μετά. «Επιτρέψτε μου να σας πω κάτι για τα οστά μαμούθ, τους χαυλιόδοντες μαμούθ – είναι εξαιρετικά πολύτιμα».

Μετά την παρουσίαση του επεισοδίου, το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας έριξε νερό τόσο κρύο όσο ο ποταμός East River στο παραμύθι.

Ενας σκελετός μαμούθ, με το όνομα Mammuthus, εκτίθεται στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2023, στη Νέα Υόρκη. Υπήρχαν τα μεγάλα μαμούθ που δεν ήταν μαλλιαρά και τα μικρότερα με το πλούσιο τρίχωμα. (AP Photo/Mary Altaffer)

«Δεν έχουμε κανένα αρχείο για την απόρριψη αυτών των απολιθωμάτων στο East River, ούτε μπορέσαμε να βρούμε κανένα αρχείο αυτής της έκθεσης στα αρχεία του μουσείου ή σε άλλες επιστημονικές πηγές», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Όταν προσεγγίστηκε από το «Associated Press» μέσω τηλεφώνου, ο Ριβς αρνήθηκε να μιλήσει και είπε σε έναν δημοσιογράφο να διαβάσει τις σελίδες του προσχεδίου που είχε δημοσιεύσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν κλείσει το τηλέφωνο. Δεν απάντησε σε άλλες κλήσεις και email.

Οι σελίδες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσδιορίζουν τρεις άνδρες ως συγγραφείς: τον ανθρωπολόγο Ρίτσαρντ Οσμπορν (Richard Osborne), τον Ρόμπερτ Εβάντερ ( Robert Evander), ο οποίος εργαζόταν στο παρελθόν στο τμήμα Παλαιοντολογίας του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και τον Ρόμπερτ Σάτλερ (Robert Sarller), έναν αρχαιολόγο με μια κοινοπραξία ιθαγενών φυλών της Αλάσκας. Σε επαφή με το «Associated Press», ο Sattler είπε ότι η ιστορία για τα οστά που πετάχτηκαν προήλθε από τον Οσμπορν, ο οποίος πέθανε το 2005.

Ενας σκελετός μαμούθ, με το όνομα Mammuthus, εκτίθεται στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2023, στη Νέα Υόρκη. Υπήρχαν τα μεγάλα μαμούθ που δεν ήταν μαλλιαρά και τα μικρότερα με το πλούσιο τρίχωμα.(AP Photo/Mary Altaffer)

Το έγγραφο που επικαλείται ο Ριβς ήταν πραγματικό, είπε, και γράφτηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Αλλά δεν ήταν κάτι που προοριζόταν για ένα ακαδημαϊκό περιοδικό. Ήταν ένα σημείο εκκίνησης για κάτι -ίσως ένα βιβλίο- που βασίστηκε στη γνώση του Οσμπορν για μια περίοδο στην Αλάσκα όταν ανακαλύπτονταν σε αφθονία λείψανα μαμούθ. Ο πατέρας του Οσμπορν εργαζόταν σε μια εταιρεία που ασχολούνταν με το σκάψιμο. Ο Σάτλερ είπε ότι ο Οσμπορν πέρασε χρόνο γύρω από την επιχείρηση αυτή ως νεαρός άνδρας και πιθανότατα άκουσε την ιστορία περί πλεονασμάτων οστών που πετάχτηκαν στον ποταμό από δεύτερο χέρι. Ο Σάτλερ είπε ότι δεν είχε λεπτομέρειες πέρα από τις αναμνήσεις του Όσμπορν.

Το τμήμα της ακτογραμμής του Μανχάταν, όπου ο Ριβς ισχυρίστηκε ότι πετάχτηκαν τα οστά, υπέστη σημαντικές αλλαγές στη δεκαετία του 1930 και του 1940, καθώς το East River Drive, που αργότερα μετονομάστηκε σε Franklin D. Roosevelt, κατασκευάστηκε με γέμισμα και πασσάλους. Ο αυτοκινητόδρομος άνοιξε πλήρως στους οδηγούς το 1942, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το πώς κάποιος θα μπορούσε να είχε ρίξει ένα τεράστιο πλήθος οστών χωρίς να διαταράξει την κυκλοφορία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σύμφωνα με το περιοδικό People, o ηθοποιός Αλεκ Μπάλντουιν (Alec Baldwin) λίγες ώρες μετά την άσκηση ποινικών διώξεων εις βάρους του ήταν μαζί με την σύζυγό του στο πριβέ κλαμπ «Zero Bond» της Νέας Υόρκης.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ