x
 

Πολιτική

Κυπριακή εταιρεία και σε νέα λίστα κυρώσεων – Στενή συνεργασία Κύπρου-ΗΠΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Εταιρεία εγγεγραμμένη στην Κύπρο, βρίσκεται στη νέα λίστα κυρώσεων του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για την Tokentrust Holdings Ltd, η οποία είναι συνδεδεμένη με πάροχους διοικητικών υπηρεσιών στο νησί και είναι ανάμεσα στον κατάλογο με τα 15 νομικά και φυσικά πρόσωπα στα οποία επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα.

Όπως αναφέρεται στο αιτιολογικό σημείωμα του αρμόδιου τμήματος του Υπ. Οικονομικών (του OFAC) οι 13 εταιρείες και τα δυο φυσικά πρόσωπα υποβοηθούσαν τη ρωσική Ομοσπονδία να παρακάμψει κυρώσεις που της επιβλήθηκαν για την εισβολή στην Ουκρανία.

H κυπριακή Tokentrust Holdings Ltd συμπεριλήφθηκε στις κυρώσεις επειδή είναι ο κύριος μέτοχος της ρωσικής εταιρείας Atomaiz. Η τελευταία έκανε διαμετακόμιση πολύτιμων μετάλλων και διαμαντιών για ρωσικές εταιρείες και διασυνδέθηκε με τις ήδη ευρισκόμενες σε καθεστώς κυρώσεων εταιρείες, Rosbank και Sovcombank.

H Tokentrust Holdings έχει ως δηλωμένη διεύθυνση στην λεωφόρο Μακαρίου Γ΄ στη Λεμεσό (Lara Court) και ιδρύθηκε στις 11 Ιουνίου του 2020.

Τις νέες κυρώσεις σχολίασε η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Τζούλι Ντέιβις Φίσερ. Σε μήνυμά της στην πλατφόρμα «Χ» αναγγέλλει το νέο πακέτο περιορισμών και συμπληρώνει ότι «εκτιμά τη στενή συνεργασία με τις αρχές της Κύπρου για τη δίωξη όσων παρακάμπτουν κυρώσεις».

Κοινή ανακοίνωση Κύπρου – ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, η Κυπριακή Δημοκρατία και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ανακοινώνουν τη διεύρυνση της συνεργασίας τους στον τομέα της δικαιοσύνης.

Κοινή ανακοίνωση των δύο χωρών αναφέρει ότι οι ΗΠΑ ανταποκρίνονται στο αίτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη για περαιτέρω ενίσχυση των δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας για αντιμετώπιση των παράνομων χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων, και στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI), με την υποστήριξη του Γραφείου Διεθνών Υποθέσεων Ναρκωτικών και Επιβολής του Νόμου και της Πρεσβείας των ΗΠΑ στη Λευκωσία έχουν θεσπίσει απευθείας συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές επιβολής του νόμου της Κυπριακής Δημοκρατίας προς ενδυνάμωση των δυνατοτήτων της Δημοκρατίας για εντοπισμό και δίωξη του οικονομικού εγκλήματος.

Όπως αναφέρεται στο κοινό δελτίο Τύπου, προς τον σκοπό αυτό, τις επερχόμενες μέρες, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) και η Κυπριακή Αστυνομία θα υπογράψουν Μνημόνιο Συναντίληψης επισημοποιώντας τη συνεργασία μεταξύ των νομικών συστημάτων των δύο χωρών, περιλαμβανομένων των αρμόδιων Αρχών επιβολής του Νόμου , της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας και τη Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης και Μονάδα Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών ΜΟΚΑΣ.

Πως προχωρούν για κυρώσεις και ξέπλυμα

Σε συνέχεια των υφιστάμενων προσπαθειών για αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος και του φαινομένου της παράκαμψης των κυρώσεων, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ γνωστοποιεί ότι εντός του 2024 θα κοινοποιήσει την εμπειρογνωμοσύνη του στις αντίστοιχες κυπριακές Αρχές, ώστε να μπορούν προληπτικά να εντοπίσουν, να διερευνήσουν και να διώξουν υποθέσεις που ενέχουν χρηματοοικονομικά αδικήματα που σχετίζονται με την Κύπρο, και θα παρέχει σχετική τεχνογνωσία – μια σημαντική επένδυση των ΗΠΑ στις δυνατότητες της Κύπρου.

«Με τη σύσφιξη των διμερών σχέσεων η Κυπριακή Δημοκρατία αποσκοπεί στην περαιτέρω ενίσχυση των προσπαθειών που καταβάλλει για καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και στη θωράκιση του κυπριακού νομικού συστήματος και της οικονομίας» σημειώνει η ανακοίνωση.

«Οι φορείς του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, καθώς και οι άλλες συναρμόδιες Αρχές των ΗΠΑ, έχουν ανταποκριθεί στο αίτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ν. Χριστοδουλίδη.

Η στενότερη συνεργασία των δύο νομικών συστημάτων αποτελεί θετική εξέλιξη και οι δύο πλευρές προσβλέπουν στα αποτελέσματα που θα επιφέρει η συνεργασία αυτή» τονίζεται στην κοινή ανακοίνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η Τουρκία ακολουθεί μια à la carte προσέγγιση προς τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντάς τα ως παρωχημένα ή απορρίπτοντας το περιεχόμενό τους, όταν δεν ταιριάζουν στο αφήγημά της, σε μια προσπάθεια να πείσει ότι το αποτέλεσμα της επιθετικότητάς της έχει ένα νομικά έγκυρο αποτέλεσμα, ανέφερε η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη σε επιστολή της προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ