x
 

Πολιτική

Κυπριακό «χρώμα» και στις νέες κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας

25 Φεβρουαρίου 2024

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Δεν λείπει η Κύπρος ούτε από το τελευταίο πακέτο κυρώσεων που επέβαλαν ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Καναδάς σε βάρος της Ρωσίας, δυο χρόνια μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Τρεις ναυτιλιακές εταιρείες που ενεγράφησαν στην Κύπρο την προτελευταία εβδομάδα του Μαρτίου του 2020 και μια κάτοχος κυπριακού διαβατηρίου, συμπεριλήφθηκαν στο πακέτο των αμερικανικών και βρετανικών κυρώσεων, αντίστοιχα, ενώ περιορισμοί σε αριθμό εγγεγραμμένων στο νησί οντοτήτων επιβλήθηκαν και από τον Καναδά.

Η εικόνα όπως είχε διαμορφωθεί:

Η αρμόδια υπηρεσία του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών, OFAC (Office of Foreign Assets Control), ανακοίνωσε τις εταιρικές οντότητες στις οποίες επιβλήθηκαν περιορισμοί. Πρόκειται για τις ακόλουθες εταιρείες που σχετίζονται με την Κύπρο:

AZORIA SHIPPING COMPANY LIMITED (εγγράφηκε στην Κύπρο στις 17/03/2020).

GLORINA SHIPPING COMPANY LIMITED (εγγράφηκε στην Κύπρο στις 17/03/2020)

ELIXON SHIPPING COMPANY LIMITED (εγγράφηκε στην Κύπρο στις 24/03/2020)

Και οι τρεις εταιρείες έχουν την ίδια διοικητική δομή. Ως πρόεδρος τους εμφανίζεται ο Vladimir Oskirko και ως γραμματέας η κυπριακή εταιρεία παροχής διοικητικών υπηρεσιών CYPROSERVUS CO. LIMITED.

Οι «New York Times», αναγγέλλοντας τους νέους περιορισμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ έκαναν λόγο για «το πιο εκτεταμένο πακέτο κυρώσεων που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ κατά της Ρωσίας δυο χρόνια από την εισβολή στην Ουκρανία, επικεντρώνοντας στο χρηματοοικονομικό και τον στρατιωτικο-βιομηχανικό τομέα της Ρωσίας σε μια ευρεία προσπάθεια να αποδυναμώσει την πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου.

Όπως αναφέρεται, με τα νέα μέτρα τους οι ΗΠΑ στοχεύουν 500 άτομα και εταιρικές οντότητες που υποστηρίζουν την πολεμική μηχανή της Ρωσίας.

Η αντίστοιχη υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου OFSI συμπεριέλαβε στον μακρύ κατάλογο την GURYEVA-MOTLOKHOVA, Yulia Andreevna, με καταγωγή από τη Ρωσία και κάτοχο κυπριακού διαβατηρίου. Της επιβλήθηκαν οικονομικοί περιορισμοί και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων. Όσο για το λόγο, όπως αναφέρεται στο αιτιολογικό, «συνδέεται με ένα άτομο που έχει εμπλακεί στην απόκτηση ευεργετημάτων από την κυβέρνηση της Ρωσίας, και συγκεκριμένα τον Andrey Grigoryevich Guryev».

Ο Καναδάς επίσης, σε μια συντονισμένη προσπάθεια με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία επέβαλε περιορισμούς σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους ιδιωτικών και κρατικών εταιρειών που είναι εγγεγραμμένες στη Ρωσία και στην Κύπρο.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ ενέκριναν το 13ο πακέτο κυρώσεων κατά του καθεστώτος του Πούτιν και εκείνων που ευθύνονται και υποστηρίζουν τον «παράνομο, απρόκλητο και αδικαιολόγητο» αυτό πόλεμο.

Σχόλιο Χριστοδουλίδη

Κληθείς να σχολιάσει το ότι στο νέο πακέτο κυρώσεων των ΗΠΑ και της Βρετανιας, περιλαμβάνονται νέα νομικά πρόσωπα που συνδέονται με την Κύπρο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε την Κυριακή ότι το ζήτημα που αφορά κυρώσεις, παραβίαση των κυρώσεων, αλλά και τη φήμη και αξιοπιστία της χώρας, «δεν είναι υπό διαπραγμάτευση».

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι, κανείς δεν είναι υπεράνω της φήμης της χώρας. Ανέφερε επίσης ότι στο τελικό στάδιο βρίσκεται το θέμα του Μηχανισμού Παρακολούθησης των Κυρώσεων, υποδεικνύοντας μάλιστα πως πολύ σύντομα θα υπάρξει σχετική ενημέρωση του υπουργικού Συμβουλίου.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι εντός των επόμενων ημερών, θα προωθηθεί προς έγκριση από το υπουργικό Συμβούλιο, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Το θέμα της Τουρκίας μπορεί να βρίσκεται στην προσωρινή ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ωστόσο οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αναμένεται ότι θα επισκιάσουν τη συζήτηση.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ