x
 

Πολιτική

Κυπριακό ΥΠΕΞ: Η Τουρκία συνεχίζει να διολισθαίνει σε σειρά θεμάτων

09 Νοεμβρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Παρότι παραμένει υποψήφια προς ένταξη, η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται και να διολισθαίνει σε όλα τα θέματα που αφορούν στη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες, την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος, τη διαφθορά και την ελευθερία έκφρασης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών, αναφορικά με την Έκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία.

Το Υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει, σε ό,τι αφορά την Κύπρο, ότι η Τουρκία καλείται για ακόμη μια φορά να υλοποιήσει όλες τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις (αναγνώριση Κυπριακής Δημοκρατίας, ομαλοποίηση σχέσεων, επέκταση Πρόσθετου Πρωτοκόλλου για την Τελωνειακή Ένωση, συνεργασία σε θέματα δικαιοσύνης κ.λπ.), ενώ όπως και κατά τα προηγούμενα έτη, καταγράφονται οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια, επιβεβαιώνεται η θέση της ΕΕ και η σημασία του καθεστώτος της περίκλειστης πόλης, και καλείται η Άγκυρα να αναστρέψει τις ενέργειές της και να σεβαστεί πλήρως τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας 550, 789, 1251.

Παρατίθενται επίσης, προσθέτει το Υπουργείο Εξωτερικών, οι συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου, η ενίσχυση της στρατιωτικοποίησης, οι παρενοχλήσεις και οι παράνομες στρατιωτικές ασκήσεις και επαναλαμβάνεται η ετοιμότητα της ΕΕ να υιοθετήσει μέτρα προς προστασία των συμφερόντων της και όλων των κρατών μελών.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών, η έκθεση καταγράφει φέτος ιδιαίτερα επικριτικά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Τουρκίας για προώθηση λύσης «δύο κρατών», καθώς και τις προσπάθειες για παραχώρηση καθεστώτος παρατηρητή στην αποσχιστική οντότητα στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών, κάτι που αντίκειται στην Καταστατική Χάρτα του ΟΗΕ, ενώ επαναλαμβάνεται ότι σύμφωνα και με τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ δεν αναγνωρίζεται καμία άλλη κρατική οντότητα πλην της Κυπριακής Δημοκρατίας και τονίζεται ότι ενέργειες που συμβάλλουν με οποιονδήποτε τρόπο στην αναγνώριση της αποσχιστικής οντότητας δυναμιτίζουν τις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Επιπλέον, δίδεται φέτος ιδιαίτερη σημασία στον σεβασμό της εντολής της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ (UNFICYP), ενώ καταγράφονται με λεπτομέρεια τα γεγονότα του Αυγούστου στην Πύλα και η συναντίληψη που έχει επιτευχθεί πρόσφατα, σημειώνει το Υπουργείο Εξωτερικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ούτε ένα βήμα πίσω δεν κάνουν οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις από τη νεκρή ζώνη στην οποία εισέβαλαν στην περιοχή του Αγίου Δομετίου, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι συγκεκριμένο σπίτι στο οποίο ύψωσαν σημαίες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, τοποθέτησαν κάμερες και το μετέτρεψαν σε φυλάκιο, εμπίπτει στην «κυριαρχία» του κατοχικού μορφώματος.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ