x
 

Πολιτική

Κύπρος εναντίον Ελλάδας για το Κόσσοβο στην Κ.Σ. του Συμβουλίου της Ευρώπης

17 Απριλίου 2024

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Μια σοβαρή, αρνητική εξέλιξη για την Κύπρο έχει σημειωθεί στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), μετά την υπερψήφιση εισήγησης της Ελλάδας να γίνει μέλος το Κόσσοβο.
Πρόκειται για μια εξέλιξη, που μπορεί να δημιουργήσει προηγούμενο και για την περίπτωση της Κύπρου.

Η ολομέλεια της ΚΣΣΕ ενέκρινε την Γνωμάτευση της οποίας εισηγήτρια είναι η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην ΚΣΣΕ, Ντόρα Μπακογιάννη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων, στο πλαίσιο των εργασιών της 2ης Συνόδου 2024 της ΚΣΣΕ, τη Γνωμάτευση υπερψήφισαν 131 βουλευτές, ενώ 29 μέλη τάχθηκαν κατά της εν λόγω Γνωμάτευσης και 11 βουλευτές τήρησαν αποχή, με τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας, Γιώργο Λουκαΐδη και Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, να την καταψηφίζουν.

Υπενθυμίζεται πως το θέμα αυτό, για να καταστεί μέλος το Κόσσοβο, το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, δεν είναι κράτος-μέλος των Ηνωμένων Εθνών, είχε προκαλέσει αναταράξεις και αντιδράσεις. Κυρίως από την Κύπρο, αλλά και τη Σερβία καθώς και από μια σειρά κρατών, που θα επηρεασθούν.

Πρόκειται για μια εξέλιξη, που αναμένεται να βρει μπροστά της η Κυπριακή Δημοκρατία και που αναμένεται να αξιοποιήσει στο έπακρο η κατοχική πλευρά. Σημειώνεται ότι τόσο οι Κοσσοβάροι όσο και οι Τουρκοκύπριοι έχουν καθεστώς παρατηρητή στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Οι εκ του Κοσσόβου θα είναι μέλη μετά που θα εγκριθεί και από τους υπουργούς.

Περαιτέρω σημειώνεται ότι πριν να υπάρξει αλλαγή από πλευράς της Ελλάδας, ετίθεντο προϋποθέσεις και όροι για να γίνει το Κόσσοβο δεκτό στην ΚΣΣΕ. Αυτές οι προϋποθέσεις τέθηκαν μερικώς.

Για την ιστορία να αναφέρουμε πως εναντίον της Έκθεσης ψήφισαν εκτός από τους δύο εκπρόσωπους της Κύπρου, τον Γιώργο Λουκαίδη του ΑΚΕΛ και τη Χριστιάνα Ερωτοκρίτου του ΔΗΚΟ και η Νίνα Κασιμάτη (ΣΥΡΙΖΑ) από ελλαδικής πλευράς. Αποχή τήρησαν οι Αλέξης Τσίπρας και Γιώργος Παπανδρέου.

Οι υπόλοιποι της ελλαδικής αντιπροσωπείας, προερχόμενοι από τη Νέα Δημοκρατία, υπερψήφισαν ακολουθώντας την κ. Μπακογιάννη. Η έκθεση ψηφίστηκε με 131 ψήφους υπέρ, 29 κατά και 11 αποχές. Πρέπει να αναφερθεί πως η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, που απουσίαζε για λόγους υγείας, είχε αποστείλει επιστολή σημειώνοντας πως επειδή η ψηφοφορία «είναι εξαιρετικής σημασίας για το κόμμα μου και μένα, να καταγραφεί η άρνησή μου, δηλαδή ΚΑΤΑ στην ψηφοφορία, παρακαλώ να με αντικαταστήσετε μόνο με συνάδελφο αναπληρωματικό μέλος, που θα έχει την ίδια αρνητική ψήφο, όπως η κ. Κασιμάτη, που με διαβεβαίωσε γι’ αυτό. Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι εφικτό, ας μείνει η θέση μου κενή για να μην αλλοιωθεί η αρνητική μου ψήφος».

Πρέπει, επίσης, να αναφερθεί πως η κ. Μπακογιάννη και η ελληνική αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης είχαν πρόσφατα επισκεφθεί την Κύπρο και είχαν συζητήσεις τόσο με την κυβέρνηση όσο και με τη Βουλή. Κατά τις συζητήσεις επιβεβαιώθηκαν οι διαφορετικές προσεγγίσεις.

Είναι σαφές πως η εξέλιξη αυτή θα δημιουργήσει προηγούμενο με την αποσχιστική οντότητα, το κατοχικό καθεστώς, στην Κύπρο. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο κατά την οποία η Άγκυρα έχει εντείνει τις προσπάθειες αναβάθμισης του ψευδοκράτους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Βουλής, στην παρέμβασή του στη συζήτηση, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γ. Λουκαΐδης είπε ότι η θετική σύσταση της ΚΣΣΕ για ένταξη του Κοσόβου στο ΣτΕ ουσιαστικά διευκολύνει το καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο δηλαδή την Επιτροπή Υπουργών, να λάβει την τελική απόφαση, ενώ τάχθηκε κατά της θετικής σύστασης, υποστηρίζοντας ότι η ένταξη του Κοσόβου στον Οργανισμό δεν εξυπηρετεί τον στόχο της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά αντίθετα μια τέτοια εξέλιξη ενδεχομένως να πυροδοτήσει περαιτέρω ένταση και να οδηγήσει στην έξαρση του εθνικισμού στην ιδιαίτερα ταραγμένη αυτή περιοχή.

Ως βασικό λόγο δε της αντίθεσής του στην αποδοχή του αιτήματος του Κοσόβου για ένταξη στο ΣτΕ, ο κ. Λουκαΐδης πρόταξε τον κίνδυνο δημιουργίας αρνητικού προηγούμενου καθώς άλλες παράνομες αποσχιστικές οντότητες ενδεχομένως να επιδιώξουν τη διεθνή αναγνώρισή τους. Οφείλουμε, τόνισε ο κ. Λουκαΐδης, να υπερασπιζόμαστε σε κάθε περίπτωση τη διεθνή νομιμότητα, την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα των κρατών.

Από την πλευρά της, η κ. Ερωτοκρίτου αναφέρεται πως υπογράμμισε στην τοποθέτησή της ως θέμα αρχής ότι η κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα διεθνώς αναγνωρισμένων κρατών δεν πρέπει ποτέ να διακυβεύονται και προειδοποίησε ότι η αποδοχή της ένταξης στο ΣτΕ οντοτήτων που ανακήρυξαν μονομερώς ανεξαρτησία και δεν είναι μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο, ιδιαίτερα στο σημερινό εξαιρετικά ασταθές διεθνές περιβάλλον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Σημαντική επίσημη επίσκεψη στην Πολωνία πραγματοποιεί ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, μετά από πρόσκληση του ομολόγου του της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα (Andrzej Duda).

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ