x
 

Πολιτική

Κύπρος: Ισχυρό εργαλείο η απόφαση για τα Βαρώσια

25 Ιουλίου 2021

ΛΕΥΚΩΣΙΑ, (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Ως ένα ισχυρό εργαλείο που θα βοηθήσει στη συνέχιση της προσπάθειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, για αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων στην Αμμόχωστο, θεωρείται, από την κυπριακή Κυβέρνηση, η δήλωση με την οποία το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδικάζει τις ανακοινώσεις «Τούρκων και Τουρκυπρίων ηγετών» για μερικό άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής της κατεχόμενης πόλης.

Όπως είναι γνωστό, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε αργά το βράδυ της Παρασκευής, σε ανοιχτή συνεδρίαση, την προεδρική δήλωση στην οποία αναφέρονται τα ακόλουθα:

* Το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβεβαιώνει τη δήλωση του Προέδρου του της 9ης Οκτωβρίου 2020 (S / PRST / 2020/9) σχετικά με τα Βαρώσια.

* Το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβεβαιώνει το καθεστώς των Βαρωσίων όπως ορίζεται σε προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένου του ψηφίσματος 550 (1984) και της απόφασης 789 (1992) Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει ότι οποιεσδήποτε απόπειρες διευθέτησης οποιουδήποτε μέρους των Βαρωσίων από ανθρώπους εκτός των κατοίκων του είναι απαράδεκτες και ότι δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με τα ψηφίσματά του.

* Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδικάζει την ανακοίνωση στην Κύπρο από Τούρκους και Τουρκοκύπριους ηγέτες στις 20 Ιουλίου 2021 σχετικά με περαιτέρω εκ νέου ανοίγματος τμήματος της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων. Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει τη βαθιά του λύπη για αυτές τις μονομερείς ενέργειες που έρχονται σε αντίθεση με τα προηγούμενα ψηφίσματα και δηλώσεις του.

* Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά την άμεση αναστροφή αυτής της πορείας δράσης και την αντιστροφή όλων των μέτρων που έχουν ληφθεί στα Βαρώσια από τον Οκτώβριο του 2020. Το Συμβούλιο Ασφαλείας υπογραμμίζει την ανάγκη να αποφευχθούν περαιτέρω μονομερείς ενέργειες που είναι σε μη συμφωνία με τα ψηφίσματά του και θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί και να βλάψουν τις προοπτικές για μια διευθέτηση.

* Το Συμβούλιο Ασφαλείας τονίζει τη σημασία του πλήρους σεβασμού και της εφαρμογής των ψηφισμάτων του, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς των Βαρωσίων υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ και του σεβασμού της ελεύθερης μετακίνησης της UNF1CYP.

* Το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του για μια διαρκή, συνολική και δίκαιη διευθέτηση σύμφωνα με τις επιθυμίες του κυπριακού λαού και βασισμένη σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, και την υποστήριξή του για τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα.

Λίγο μετά την έγκριση της προεδρικής δήλωσης, ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι: «Η Προεδρική Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο για συνέχιση της προσπάθειας για αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων». Ανέφερε, επίσης ότι: «H προσπάθεια για αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων συνεχίζεται τόσο σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Με το κείμενο συμφώνησαν και τα 15 (μόνιμα και μη μόνιμα) μέλη του ΣΑ, μετά από έντονες διαβουλεύσεις επί των τριών σχεδίων που παρουσίασε η Βρετανία. Το τρίτο σχέδιο ήταν βελτιωμένο σε σχέση με τα δύο προηγούμενα, και αυτό επετεύχθη με την προσωπική παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, αλλά και προσπάθειες της Κίνας, Ρωσίας, της Ινδίας και της Ιρλανδίας. Συνεχείς ήταν και οι επαφές με όλα τα μέρη των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου Νίκου Δένδια και Νίκου Χριστοδουλίδη.

Παρά το γεγονός ότι η Βρετανία επιχείρησε στα σχέδια της προεδρικής δήλωσης που παρουσίασε να αποφύγει την αναφορά στον Ταγίπ Ερντογάν και τον Ερσίν Τατάρ, δεν το πέτυχε, αφού ήταν έντονη η απαίτηση Λευκωσίας και Αθηνών για ρητή απόδοση ευθυνών. Στην προεδρική δήλωση της 9ης Οκτωβρίου 2020 γινόταν αναφορά «σε δηλώσεις που έγιναν στην Άγκυρα» χωρίς να προσδιορίζονται αυτοί που τις έκαναν. Κάτι παρόμοιο ήθελε να επαναληφθεί και πάλι η Βρετανία η οποία βρισκόταν σε επαφή με την Τουρκία. Αυτή η συνεννόηση μεταξύ Άγκυρας και Λονδίνου έχει σημασία, καθώς Τουρκία και Βρετανία είναι οι δύο εκ των τριών εγγυητριών δυνάμεων της Κύπρου.

Μετά την τοποθέτηση του Συμβουλίου του ΟΗΕ, αναμένεται να υπάρξει κίνηση και εκ μέρους της ΕΕ, η οποία τηρούσε στάση αναμονής, παρά τη σαφή καταδίκη από τον Ζοζέπ Μπορέλ και αριθμό κρατών μελών. Το θέμα των Βαρωσίων θα τεθεί στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε, την Παρασκευή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ζήτησε ισχυρή αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να υπάρξει αναστροφή των έκνομων τουρκικών ενεργειών σε σχέση με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Όπως ανέφερε ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, ο πρόεδρος Μισέλ διαβεβαίωσε τον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι ο ίδιος βρισκόταν εν αναμονή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, και η ΕΕ θα αντιδράσει περαιτέρω αναλόγως. Ο κ. Μισέλ αναφέρθηκε και στις συστάσεις που είχε κάνει ο ίδιος προς τον Ταγίπ Ερντογάν για να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες στην Αμμόχωστο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Συμπληρώνονται 60 χρόνια από την υιοθέτηση του ψηφίσματος 186/1964 του ΟΗΕ, στη βάση του οποίου συστάθηκε η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), που αποτελεί μία από τις μακροβιότερες ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ