GR US

Αρνούνται εμβολιασμό με AstraZeneca οι Κύπριοι

Αssociated Press

(AP Photo/Christophe Ena, File)

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Παρά τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για συνέχιση των εμβολιασμών με το σκεύασμα της Astrazeneca – αν και υπάρχει παραδοχή για σπάνιες μεν, αλλά πιθανές παρενέργειες του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με τις θρομβώσεις - οι Κύπριοι πολίτες παραμένουν διστακτικοί. Οι περισσότεροι προτιμούν τον εμβολιασμό με Pfizer και Moderna, με αποτέλεσμα τα εμβόλια της AstraZeneca να παραμένουν αδιάθετα.

Το γεγονός ότι οι πολίτες απορρίπτουν το εμβόλιο της AstraZeneca αποδεικνύεται περίτρανα από τη διάθεση των ραντεβού μέσω της Πύλης Εμβολιασμού. Μόλις άνοιξε το σύστημα κατέρρευσε σε λιγότερο από 3 λεπτά, αφού πέραν των 19 χιλιάδων πολιτών προσπάθησαν να κλείσουν ραντεβού με Pfizer και Moderna.

Όπως εξήγησε σε σχετική του δήλωση ο υφυπουργός Καινοτομίας Κυριάκος Κόκκινος, στα πρώτα δυόμιση λεπτά που άνοιξε η Πύλη Εμβολιασμού διευθετήθηκαν συνολικά 3.931 ραντεβού, με τα διαθέσιμα εμβόλια της Pfizer και της Moderna να εξαντλούνται. Τα αιτήματα για Pfizer και Moderna άγγιξαν τα 360 το δευτερόλεπτο, με τις 16 σχεδόν χιλιάδες από το εμβόλιο της AstraZeneca να μένουν για άλλη μία φορά αδιάθετα. Η Πύλη επαναλειτούργησε ξανά το απόγευμα, με όσους πολίτες δεν κατάφεραν να κλείσουν το ραντεβού τους το πρωί να απογοητεύονται και να προτιμούν να περιμένουν μήπως σταθούν τυχεροί την επόμενη φορά που θα ξανανοίξει η Πύλη, παρά να εμβολιαστούν με AstraZeneca.

Το γεγονός αυτό, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας, καθώς οι επιστήμονες αναμένουν εδώ και καιρό την αύξηση του ποσοστού ανοσίας του πληθυσμού για να ανάψουν το πράσινο φως για περαιτέρω άρση των περιορισμών.

Η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου δεν μας επιτρέπει να απορρίπτουμε εμβόλια, υποδεικνύουν, σε μια προσπάθεια να πείσουν τους πολίτες ότι ο κίνδυνος από το να μην εμβολιαστούν είναι μεγαλύτερος από το ενδεχόμενο εμφάνισης οποιασδήποτε παρενέργειας.

«Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός συστήνει όπως οι εμβολιασμοί συνεχίσουν να γίνονται, δεν συστήνει ούτε απόσυρση ούτε κάτι άλλο, επομένως η Κύπρος θα ακολουθήσει αυτές τις συστάσεις αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca», ανέφερε η αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Έλενα Παναγιωτοπούλου κληθείσα να σχολιάσει τη δυσπιστία που έχει προκληθεί ανάμεσα στον κόσμο για το συγκεκριμένο εμβόλιο. Σημείωσε πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός αποτελεί την καθ’ ύλη επιστημονική αρχή, η οποία το έχει εξετάσει και «εξακολουθεί να πιστεύει ότι τα οφέλη αυτού του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων».

Διάβημα από τον Υπουργό Υγείας

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου ο οποίος συμμετείχε στην προχθεσινοβραδινή τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους της ΕΕ, δεν έκρυψε τη δυσφορία του για τη στάση κάποιων κρατών αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια γιατί, όπως τόνισε «οι συνεχείς αλλαγές στη στάση κάποιων κρατών ως προς τη χορήγηση του εμβολίου της Astrazeneca και η ασυνέπεια που δείχνουν ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων που λαμβάνονται ομόφωνα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την αδειοδότηση των εμβολίων, προκαλούν σύγχυση και αναστάτωση στους πολίτες όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο αλλά και στα υπόλοιπα κράτη».