GR US

Αυξάνονται τα τεστ, πολλαπλασιάζονται και τα κρούσματα

Εθνικός Κήρυξ

Στη μάχη για ανακοπή της διασποράς του ιού οι αρχές στην Κύπρο έριξαν χιλιάδες τέστ ταχείας ανίχνευσης (rapid test) τα οποία διεξάγονται σε πολλά σημεία σε όλες τις περιοχές της νήσου. Στη φωτογραφία διενέργεια τέστ στη Λευκωσία (Φωτογραφία: Σταύρος Ιωαννίδης/ΓΤΠ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ακόμα 245 νέα περιστατικά Covid-19 από 7.235 εργαστηριακές διαγνώσεις με τη μοριακή μέθοδο (PCR) ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, καθώς και 79 επιπρόσθετα θετικά αποτελέσματα από 6.208 δειγματοληψίες για τις οποίες χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test). Σύνολο ημερήσιων κρουσμάτων 324.

Σε ανακοίνωσή του το  Υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι πραγματοποιήθηκαν συνολικά 13.443 τεστ για ανίχνευση της νόσου COVID-19.

Συνεπώς και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Κύπρο ανέρχεται στα 8.498.

Σε σχέση με τα άτομα που νοσηλεύονται, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 63 άτομα θετικά στον ιό SARS-CoV-2, εκ των οποίων τα πέντε στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Επιπλέον, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας νοσηλεύονται συνολικά εννέα ασθενείς, εκ των οποίων οι τρεις εκτός αναπνευστήρα.

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών του Νοσοκομείου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος νοσηλεύεται ένας ασθενής. Άλλα 11 άτομα νοσηλεύονται σε θάλαμο COVID-19 στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ενώ στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού νοσηλεύονται σε θάλαμο εφτά ασθενείς.

Νέες αποφάσεις για νέα μέτρα\

Στο μεταξύ, επί τάπητος όλα τα δεδομένα της πορείας της πανδημίας αυτό το μήνα, θέτουν Υπουργείο Υγείας και επιστήμονες, που ετοιμάζουν πλάνο που θα δρομολογήσει νέες αποφάσεις εντός της επόμενης εβδομάδας, με δεδομένο ότι τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου λήγουν τα μέτρα που είναι σε ισχύ τόσο τοπικά, όσο και παγκύπρια.

Καταλυτικό ρόλο στις αποφάσεις, θα διαδραματίσουν δύο επιδημιολογικοί δείκτες. Ο πρώτος σχετίζεται με την πορεία της πανδημίας σε κάθε επαρχία και τον αριθμό των κρουσμάτων που καταγράφονται. Με δεδομένη την ομαλοποίηση της κατάστασης στην Πάφο και την ανακοπή της μεγάλης ορμής της πανδημίας στη Λεμεσό, που παραμένει ωστόσο η πιο επιβαρυμένη επαρχία, στο μικροσκόπιο βρίσκονται πλέον και τα δεδομένα των υπόλοιπων τριών επαρχιών. Λευκωσία, Λάρνακα και ελεύθερη Αμμόχωστος, τοποθετήθηκαν επίσης, στον «κόκκινο» χάρτη επικινδυνότητας από τη νόσο, αφού καταγράφουν περισσότερα από 150 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού.

Με βάση τα δεδομένα και από τα τεστ ταχείας ανίχνευσης, μετά τη Λεμεσό πιο επιβαρυμένοι εμφανίζονται οι επιδημιολογικοί δείκτες της ελεύθερης Αμμοχώστου. Ωστόσο, προκαλεί έντονο προβληματισμό το γεγονός πως συνεχίζουν να είναι αυξημένα τα κρούσματα σε Λευκωσία και Λάρνακα που «ιχνηλατούνται», προκειμένου να διαφανεί το εύρος της διασποράς.

Ο δεύτερος και σημαντικότερος δείκτης που θα ληφθεί υπόψη, είναι η ροή στα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονται ασθενείς που προσβλήθηκαν από την covid-19. Η διείσδυση της νόσου σε οίκους ευγηρίας, αλλά και σε μεγαλύτερες ηλικιακά πληθυσμιακές ομάδες, έχουν αυξήσει τους φόβους πως ενδέχεται σημειωθεί περαιτέρω αύξηση στις νοσηλείες τις επόμενες ημέρες.

Αν και μέρος της αύξησης των κρουσμάτων αποδίδεται στα χιλιάδες τεστ που διενεργούνται τις τελευταίες ημέρες, οι αριθμοί παραμένουν πολύ υψηλοί και εκτός των επιθυμητών ορίων. Μόνο τις πρώτες 21 μέρες αυτού του μήνα καταγράφηκαν περισσότερα από 4 χιλιάδες κρούσματα (4,132), τα 2,627 εκ των οποίων τις τελευταίες 14 ημέρες.

Η πιο τραγική πτυχή ωστόσο, του μήνα που έσπασε όλα τα αρνητικά ρεκόρ της πανδημίας, είναι πως καταγράφηκαν 20 θάνατοι συνανθρώπων μας που προσβλήθηκαν από τη νόσο, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είχαν ως τελική αιτία θανάτου την covid-19.

Πάντως, τα επιδημιολογικά δεδομένα της Κύπρου δεν είναι τόσο επιδεινωμένα, όσο σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου καλπάζει ο κορωνοϊός.

Η Κύπρος εδώ και μέρες, αν και οι δείκτες της είναι διπλάσιοι από το όριο επικινδυνότητας που θέτει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων ECDC, είναι στην 24η  θέση με 303 περιστατικά ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού, ανάμεσα σε τριανταμία χώρες. Σ’ ότι αφορά στη θνησιμότητα βρίσκεται στην 26η θέση.