GR US

Βυθίστηκε στο «βαθύ κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη η Κύπρος

Εθνικός Κήρυξ

Φωτογραφία: ΓΤΠ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Στο βαθύ κόκκινο του χάρτη επικινδυνότητας του ECDC, επέστρεψε η Κύπρος και είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που βρίσκεται σε αυτή την κατηγορία καταγράφοντας τα χειρότερα επιδημιολογικά δεδομένα στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC, η Κύπρος κατέγραψε τα περισσότερα περιστατικά κορωνοϊού, ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, τις τελευταίες 14 ημέρες. Συγκεκριμένα, όπως αναγράφεται στον πίνακα που έχει εκδώσει ο ECDC, η Κύπρος τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει καταγράψει συνολικά 493.13 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες κατοίκους.

Αυτός ο αριθμός είναι ο διπλάσιος από τη χώρα που βρίσκεται στην αμέσως χειρότερη θέση, που είναι η Πορτογαλία και έχει καταγράψει 240.53 περιστατικά ανά 100,000 κατοίκους.

Η κατηγοριοποίηση της Κύπρου στο βαθύ κόκκινο του ECDC καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την προσπάθεια των παραγόντων της τουριστικής βιομηχανίας, να προσελκύσουν τουρίστες.

Η ραγδαία επιδείνωση, προκαλεί συναγερμό, με τους επιστήμονες να συνέρχονται εκτάκτως στις 7 το απόγευμα (της Παρασκευής) προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση και να ετοιμάσουν εισηγήσεις προς την Κυβέρνηση.

Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, δεν συνεδρίαζαν το τελευταίο διάστημα, με τη μεταξύ τους συνεννόηση να γίνεται μέσω ανταλλαγής email.

Τα καμπανάκια κινδύνου, κρούουν πλέον από παντού, με τις υγειονομικές αλλά και τις οικονομικές επιπτώσεις, να εκτιμάται πως θα είναι τεράστιες, σε περίπτωση που δεν γίνει κατορθωτός ο έλεγχος της διασποράς.

SafePass παντού\

Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων, κυρίως από τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων εστίασης, κατέστη από χθες υποχρεωτικό το SafePass, σχεδόν όπου υπάρχουν συναθροίσεις, με την ευθύνη του ελέγχου, να βαραίνει πλέον τους ιδιοκτήτες ή τους διαχειριστές υποστατικών. Ο στόχος των αποφάσεων, είναι στην ουσία η δημιουργία covid free χώρων, πρόσβαση στους οποίους θα έχουν μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί.

Μέχρι και τις 31 Ιουλίου που ισχύουν τα νέα μέτρα, ο μέγιστος αριθμός ατόμων σε εσωτερικούς χώρους, καθορίζεται στα 250 άτομα με απαραίτητη προσκόμιση SafePass ή στα 350 άτομα νοουμένου ότι όλα τα πρόσωπα είναι εμβολιασμένα τουλάχιστον με την 1η δόση και έχει παρέλθει περίοδος 3 εβδομάδων είτε έχουν νοσήσει με COVID τους τελευταίους έξι μήνες.

Επιπρόσθετα για την ίδια περίοδο ο μέγιστος αριθμός ατόμων σε εξωτερικούς χώρους καθορίζεται στα 350 άτομα με απαραίτητη προσκόμιση SafePass ή στα 500 άτομα νοουμένου ότι όλα τα πρόσωπα είναι εμβολιασμένα.

Οι χώροι στους οποίους θα ισχύσουν αυτές οι ρυθμίσεις είναι τα υποστατικά εστίασης, οι χώροι εκδηλώσεων ή δεξιώσεων, τα νυχτερινά κέντρα, τα κέντρα διασκέδασης, οι μουσικοχορευτικοί χώροι, τα μπαρ, οι δισκοθήκες, τα θέατρα, τα αμφιθέατρα, οι αίθουσες θεαμάτων, οι κινηματογράφοι, οι χώροι θρησκευτικής λατρείας και τα γήπεδα πλην αυτών του ποδοσφαίρου.

Σημειώνεται επίσης πως από την 1η Αυγούστου καταργείται και το δωρεάν πρόγραμμα διενέργειας rapid test για το γενικό πληθυσμού.

1000… παρά κάτι

Το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν άλλα 993 νέα περιστατικά (ποσοστό θετικότητας: 2,03%) της νόσου COVID-19 που εντοπίστηκαν από τα μοριακά τεστ (PCR) και τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 81,581.

Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 49,032 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, δεν καταγράφηκαν θάνατοι ασθενών με τελική αιτία θανάτου την COVID-19, και συνεπώς ο συνολικός αριθμός θανάτων παραμένει 380. Επίσης, 107 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 28 σε σοβαρή κατάσταση.