GR US

Εβδομάδα αποφάσεων για σταδιακή αποκλιμάκωση από τα μέτρα

Εθνικός Κήρυξ

Η Κύπρος παραμένει πρώτη στη διενέργεια rapid test στην Ευρώπη (Φωτογραφία: ΓΤΠ)

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η καλή επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών – δεν είχαμε κανένα θάνατο τις προηγούμενες δύο μέρες και 107 νέα περιστατικά την κάθε μέρα σε πέραν των 30 χιλιάδων διαγνώσεων – επιτρέπει στους επιστήμονες και το Υπουργείο Υγείας να κάνουν ασκήσεις επί χάρτου για τα επόμενα βήματα αποκλιμάκωσης των μέτρων.

Στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Υγείας και των επιστημόνων θα βρεθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και των πρώτων ημερών της εβδομάδας που διανύουμε, τα οποία και θα καθορίσουν το εύρος των χαλαρώσεων που θα δοθούν από την 1η Μαρτίου και θα αποφασιστούν την Πέμπτη από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Θα προηγηθεί την Τετάρτη, ευρεία σύσκεψη στο Προεδρικό υπό τον Νίκο Αναστασιάδη, στην παρουσία και των πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι θα τύχουν ενημέρωσης από τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας.

Η επόμενη φάση χαλαρώσεων αναμένεται να χωριστεί σε δύο στάδια, όπως και η προηγούμενη εντός Φεβρουαρίου. Στην πρώτη φάση που θα ξεκινήσει την 1η Μαρτίου προτείνεται όπως ανοίξουν ωδεία, σχολές χορού, φροντιστήρια, γυμναστήρια για προσωπική εκγύμναση (personal training), καθώς και οι αθλητικές δραστηριότητες για τους ανήλικους. Η πρόταση αυτή προβλέπει και την επιστροφή στα θρανία, των μαθητών της πρώτης και της δευτέρας Λυκείου.

Στη δεύτερη φάση που θα ξεκινήσει γύρω στις 15 Μαρτίου, προτείνεται όπως ανοίξουν στη βάση αυστηρών πρωτοκόλλων κάποιοι χώροι εστίασης και να επιστρέψουν οι μαθητές γυμνασίου στα σχολεία.

Τα sms φαίνεται να παραμένουν τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Μαρτίου, όπως και το «κέρφιου» από τις εννέα το βράδυ. Δεν αποκλείεται πάντως να αυξηθούν σε τρία τα μηνύματα που θα μπορεί να αποστείλει ο κάθε πολίτης. Εάν το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, τότε θα αυξηθούν σε δέκα όσοι μπορούν να παρευρεθούν σε οικίες.

Το Υπουργείο Υγείας από την πλευρά του, επιθυμεί όπως είναι συντηρητικό το ξεκλείδωμα εντός Μαρτίου, προκειμένου να μην υπάρχει πισωγύρισμα πριν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί και θωρακιστούν οι πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Ο στόχος είναι μέχρι τέλος Μαρτίου να έχουν εμβολιαστεί περισσότερα από 100 χιλιάδες άτομα και περίπου μισό εκατομμύριο μέχρι το Μάιο, που θεωρείται μήνας κομβικής σημασίας, αφού τότε εκτιμάται πως θα γίνει η επιστροφή στην νέα κανονικότητα. Μέτρα προσωπικής προστασίας, όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσουν να υπάρχουν και μετά το Πάσχα.

Οπλο το τρίπτυχο «τεστ – ιχνηλάτηση – εμβόλια»

Στο μεταξύ, στους πυλώνες των μαζικών ελέγχων με rapid test, της ιχνηλάτησης των κρουσμάτων και του εμβολιασμού κατά της COVID-19 στηρίζεται η στρατηγική της Κύπρου για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Παρόλο που η επιδημιολογική εικόνα παρουσιάζει σταθερή βελτίωση, η κατάσταση παραμένει ρευστή και εύκολα αναστρέψιμη και απαιτεί προσοχή για να αποτραπεί η επιδείνωσή της.

Ενόψει της εντατικοποίησης των εμβολιασμών αρχής γενομένης από τον Μάρτη, η στόχευση εξακολουθεί να στρέφεται στον έλεγχο της επιδημιολογικής εικόνας μέσω της διενέργειας μαζικών rapid tests. Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα που δημοσιοποίησε το ECDC, η Κύπρος παραμένει στην 1η θέση ανάμεσα στα κράτη της Ευρώπης, με 25,554 τεστ ανά 100,000 πληθυσμού. Χαρακτηριστικά, την εβδομάδα 15-21 Φεβρουαρίου διενεργήθηκαν 202,614 rapid tests αντιγόνου και από αυτά εντοπίστηκαν 385 κρούσματα.

Η πρακτική που ακολουθεί η Κύπρος από τον περασμένο Νοέμβριο με τη διενέργεια προγράμματος μαζικών rapid test στον γενικό πληθυσμό υιοθετείται και από άλλα κράτη της Ευρώπη, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία. Εξάλλου, η πολιτική των τεστ είναι σε ευθυγράμμιση με τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων (ECDC), ως μια μέθοδος ελέγχου της μεταδοτικότητας των νέων στελεχών του ιού που ανιχνεύθηκαν στις ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης της Κύπρου.

Η γρήγορη διάγνωση που προσφέρουν τα ταχεία αντιγονικά τεστ, επιτρέπουν τον έγκαιρο εντοπισμό και απομόνωση των θετικών στον ιό ατόμων και την άμεση έναρξη της ιχνηλάτησης των στενών τους επαφών.

Με στόχο να περιορίσει κατά το δυνατό τη διασπορά του ιού σε περιοχές που παρατηρείται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων, η Ομάδα Ιχνηλάτησης του Υπουργείου Υγείας προχωρεί ήδη σε εις βάθος διερεύνηση των κρουσμάτων με τη διενέργεια τεστ και στις δευτερογενείς επαφές. Με τη μέθοδο αυτή γίνεται πιο ενδελεχής ιχνηλάτηση των στενών επαφών των κρουσμάτων και ανιχνεύονται νωρίτερα άτομα θετικά στον ιό, μειώνοντας τις πιθανότητες δημιουργίας μεγάλων εστιών κρουσμάτων.