GR US

«Καυτή πατάτα» για την Κύπρο οι Βρετανοί τουρίστες, αποφάσεις την Παρασκευή

Εθνικός Κήρυξ

Γεμάτες παραλίες, αλλά άδεια ξενοδοχεία. Αυτό είναι το σκηνικό αυτές τις μέρες στην καλοκαιρινή Κύπρο, καθώς οι μόνοι που διακινούνται στα τουριστικά μέρη είναι οι ντόπιοι κάτοικοι. Η φωτογραφία είναι από την παραλία του Πρωταρά. (Φωτογραφία ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται η κυπριακή τουριστική βιομηχανία που δεν λέει να επανεκκινήσει παρά το γεγονός ότι μπήκαμε στον Ιούλιο, έχουν ανοίξει τα αεροδρόμια και επαναλειτουργούν πολλά ξενοδοχεία. Το μπλόκο σε τουρίστες από τη Βρετανία και τη Ρωσία, τους δύο σημαντικότερους προορισμούς, λόγω της κακής επιδημιολογικής εικόνας των δύο χωρών, κρατά σε μαρασμό την τουριστική βιομηχανία της νήσου.

Τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο δύσκολα από τη στιγμή που άλλαξε κατηγορία το Ισραήλ, ενώ και η γερμανική αγορά διαφαίνεται ότι δεν έχει φέρει τις προσδοκώμενες αφίξεις. Η ζήτηση για διακοπές δεν είναι η αναμενόμενη από τη γερμανική αγορά, γεγονός που οδήγησε την εταιρεία Condor να αναβάλει πτήσεις προς την Πάφο, ενώ σε κάποιο στάδιο υπήρχαν και πληροφορίες ότι η χώρα θα μπορούσε να μετακινηθεί στη δεύτερη επιδημιολογική λίστα.

Το μπαλάκι βρίσκεται ξανά στην Κυβέρνηση που καλείται να πάρει αποφάσεις. Στο επίκεντρο της νένας συνάντησης των επιδημιολόγων με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη την Παρασκευή στο Προεδρικό αναμένεται να τεθεί το ζήτημα της κατηγοριοποίησης της Βρετανίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Κύπριος Πρόεδρος θα ακούσει την επιδημιολογική ομάδα και τις απόψεις της σχετικά με τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία/επιχειρηματική κοινότητα, αλλά και ζητήματα που εκκρεμούν.

Η Βρετανία και το άνοιγμά της πάντα απασχολούσε το Προεδρικό καθότι οι πιέσεις από πλευράς τουριστικής βιομηχανίας είναι ισχυρές, ωστόσο, αυτή η συνάντηση έχει το δικό της μομέντουμ. Ο Ιούλιος είναι εδώ κι ενώ το ζητούμενο ήταν από τις 15 Ιουλίου να αρχίσουν οι πτήσεις με τη Βρετανία, εντούτοις, τα τοπικά lockdown στη χώρα, η έξαρση του κορωνοϊού κι ο φόβος για ένα δεύτερο κύμα προκαλούν πονοκέφαλο όχι μόνο στο Προεδρικό αλλά και στην επιδημιολογική ομάδα.

Οι επιδημιολόγοι πρέπει να αποφασίσουν τι μέλλει γενέσθαι με τη Βρετανία και να καταθέσουν μια ξεκάθαρη άποψη στον Πρόεδρο. Προς το παρόν τα διάφορα μέλη της επιστημονικής ομάδας αναφέρονται σε δημόσιες δηλώσεις τους στις δυσκολίες που υπάρχουν. Ο δρ Πέτρος Καραγιάννης τόνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να ενταχθεί στις χώρες Categoryς Β, ενώ ο δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης έθεσε ως χρονικό ορίζοντα τον Αύγουστο. Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Τσιούτης είπε ότι όλα εξαρτώνται από την επιδημιολογική εικόνα που θα παρουσιάσει η συγκεκριμένη χώρα τις επόμενες ημέρες, για να προσθέσει ότι με βάση τη μέχρι στιγμής εικόνα της είναι πολύ δύσκολο μέσα στις επόμενες εβδομάδες να μπει σε κάποια κατηγορία.

Για τη Ρωσία δεν γίνεται κανένας λόγος αυτήν τη στιγμή, ενώ οι ξενοδόχοι κι οι οργανωτές ταξιδιών ζητούν ημερομηνίες για να μπορέσουν να πουλήσουν πακέτα καθώς είναι κάτι που θέλει χρόνο.

Χαμηλές πτήσεις για εσωτερικό τουρισμό

Χωρίς ουσιαστικά ξένους τουρίστες οι ξενοδοχειακές μονάδες που επαναλειτουργούν υποχρεωτικά θα στηριχθούν στους κατοίκους Κύπρου. Ωστόσο, ο εσωτερικός είναι τουρισμός του Σαββατοκύριακου, όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης.

Ο κ. Ρουσουνίδης εκτίμησε ότι οι ξενοδόχοι θα προσφέρουν ελκυστικότερα πακέτα εντός Ιουλίου, γι’ αυτό απηύθυνε κάλεσμα στους ενδιαφερομένους να επικοινωνούν με τα ίδια τα ξενοδοχεία προκειμένου να πάρουν τις ειδικές τιμές που προσφέρουν για τους κατοίκους Κύπρου. «Προς το παρόν οι Κύπριοι ενδιαφέρονται για την απόδραση του Σαββατοκύριακου, ενώ οι πληρότητες τις καθημερινές είναι σχεδόν μηδενικές», επεσήμανε. Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι ενόσω πλησιάζουν οι άδειες του καλοκαιριού, θα αυξάνονται και οι πληρότητες στα κυπριακά ξενοδοχεία.