GR US

Κόκκινος συναγερμός στην Κύπρο και υποβιβασμός της Ελλάδας

Αssociated Press

Η πόλη της Λεμεσού βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας καθώς παρουσιάζει τις περισσότερες νέες λοιμώξεις των τελευταίων ημερών. (AP Photo/Petros Karadjias)

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες από ταξιδιώτες που επέστρεφαν από διάφορες περιοχές Ελλάδας, ανάγκασαν τις κυπριακές αρχές να προχωρήσουν στη λήψη αποφάσεων. Συγκεκριμένα η Ελλάδα τοποθετείται στην κατηγορία Β’ – όπως και η Βρετανία -  με ισχύ από την ερχόμενη Πέμπτη 6 Αυγούστου.

Η απόφαση που λήφθηκε αργά χθες το απόγευμα της Κυριακής σε έκτακτη σύσκεψη των αρμοδίων και ανακοινώθηκε το βράδυ, αναμένεται να επηρεάσει δυσμενώς τη ροή τουριστών ανάμεσα στις δύο χώρες και ιδιαίτερα την Κύπρο, καθώς χιλιάδες Κύπριοι μεταβαίνουν κάθε χρόνο για διακοπές στην Ελλάδα και πολλοί μάλιστα έχουν ήδη κλειστά ταξίδια και για φέτος.

Σύμφωνα με τον υπουργείο Υγείας «για σκοπούς διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας και εποπτείας της επιδημιολογικής εικόνας, πέραν από τους αυξημένους ελέγχους που διενεργούνται σε πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, αυξάνονται από σήμερα μέχρι και τις 6 Αυγούστου οι δειγματοληπτικοί εργαστηριακοί έλεγχοι σε επιβάτες πτήσεων από την Ελλάδα».

Σύμφωνα με την απόφαση η Κύπριοι πολίτες θα μπορούν να πραγματοποιούν μοριακή εξέταση κατά την άφιξή τους στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, αναλαμβάνοντας και το κόστος. Όλοι οι υπόλοιποι επιβάτες θα πρέπει να έχουν προβεί σε εργαστηριακό έλεγχο κατά τις τελευταίες 72 ώρες με αρνητικό αποτέλεσμα.

Ταυτόχρονα αυξάνονται και οι δειγματοληπτικοί εργαστηριακοί έλεγχοι σε επιβάτες από την Ελλάδα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Κυριακής το κυπριακό Υπουργείο Υγείας.

Τονίζεται, επιπλέον, ότι απαιτείται από όλους τους επιβάτες, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, να υποβάλουν αίτηση για το CyprusFlightPass (https://cyprusflightpass.gov.cy/) εντός 24 ωρών πριν την αναχώρηση της πτήσης τους.

Εκτοξεύθηκαν τα κρούσματα, σχεδόν 100 σε μια εβδομάδα

Σε οριακή κατάσταση βρίσκεται η πορεία του κορωνοϊού στην Κύπρο, αφού οι αριθμοί που καταγράφονται την τελευταία εβδομάδα εκπέμπουν SOS και εάν δεν επιδειχθεί πειθαρχία και ατομική ευθύνη, όπως όλα δείχνουν, τα πράγματα θα ξεφύγουν ακόμη περισσότερο, με αποτέλεσμα να επιστρέψουμε σε καθεστώς Μαρτίου και οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες.

Το Υπουργείο Υγείας και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό και δίνουν μάχη με το χρόνο, ώστε να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού, λαμβάνοντας υπόψη πως υπάρχουν ορφανά κρούσματα στην κοινότητα και πως υπήρξε διασπορά από κρούσματα απειθαρχίας που έσπασαν την καραντίνα. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα καταγράφεται στη Λεμεσό, κάτι που διαπιστώθηκε και από τους τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους, όπου εντοπίστηκαν πάνω από 15 θετικοί, ωστόσο και στη Λάρνακα υπάρχει μεγάλη ανησυχία, αφού γυναίκα που έφθασε από τις ΗΠΑ και έσπασε την καραντίνα μετέδωσε τον ιό σε 13 άτομα.

Την τελευταία εβδομάδα τα κρούσματα έχουν εκτοξευθεί και οι αριθμοί δείχνουν πισωγύρισμα, ενώ εκατοντάδες άτομα έχουν τεθεί σε αυτοπεριορισμό, σε μια προσπάθεια να σπάσουν οι αλυσίδες μετάδοσης.

Συνολικά, την προηγούμενη εβδομάδα εντοπίστηκαν 92 κρούσματα, ενώ την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν 19. Από τα 92, τα 52 είναι στη Λεμεσό, ενώ από την αρχή του μήνα, ο συνολικός αριθμός των θετικών ανέρχεται στους 80. Επίσης, την τελευταία εβδομάδα, η Λάρνακα καταγράφει 14 κρούσματα, τα 13 από την αλυσίδα της γυναίκας που έφθασε από τις ΗΠΑ (σ.σ σε αυτό τον αριθμό προστίθενται και τα τρία κρούσματα που εντοπίστηκαν στη Λεμεσό αλλά είναι επαφές της εν λόγω γυναίκας) και το ένα είναι καθαρίστρια ξενοδοχείου της πόλης.

Αναμφίβολα, ο εφιάλτης επέστρεψε σε όλη την Ευρώπη, κάτι που διαφαίνεται και από τα τεστ που διενεργούνται, τόσο σε επαναπατρισθέντες όσο και σε άτομα που έφθασαν από το εξωτερικό.

Στα κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Κυριακή καταγράφονται πρόσωπα που έφθασαν από Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και Μύκονο, όπως επίσης και ταξιδιώτης που έφθασε από Γερμανία με ενδιάμεσο σταθμό την Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, τρία κρούσματα εντοπίστηκαν από πτήση που έφτασε από τη Θεσσαλονίκη στις 31/7 (τα οποία δεν σχετίζονται μεταξύ τους και το ένα ξεκίνησε το ταξίδι του από τη Γερμανία), ένα από πτήση που έφτασε από την Αθήνα την 1/8, ένα από πτήση που έφτασε από Μύκονο την 1/8 και ένα από πτήση που έφτασε από Ζυρίχη στις 2/8.

Συνολικά ελέγχθηκαν μία πτήση από Βιέννη, μία από Wradow, μία από Ηράκλειο, μία από Βουδαπέστη, δύο από Μύκονο, μία από Βερολίνο, δύο από Αθήνα, μία από Μονακό, δύο από Λονδίνο, μία από Birmingham, μία από Deberecen, μία από Ζυρίχη, δύο από Θεσσαλονίκη, μία από Λίβερπουλ και μία από Κρακοβία.